The Malaysia Post

Kerajaan Pulau Pinang tidak berhasrat untuk mencari pakatan pembangkang

Kerajaan Pulau Pinang tidak bercadang untuk membentuk sebarang pakatan dengan parti pembangkang di negeri itu, sidang dewan undangan negeri mendengar hari ini.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata kerajaan negeri kini stabil dan disokong penuh pengundi Pulau Pinang jadi tidak ada keperluan untuk pakatan seperti itu.

Katanya, negeri itu telah melaksanakan beberapa agenda di bawah Perjanjian Keyakinan dan Bekalan (CSA) yang ditandatangani pemimpin Pakatan Harapan (PH) di peringkat persekutuan.

“Salah satu daripadanya ialah pindaan kepada perlembagaan negeri pada 2012 untuk menghalang seseorang ADUN daripada lompat parti,” katanya.

Selain itu, beliau berkata DUN juga telah meluluskan pindaan 2018 kepada perlembagaan negeri untuk mengehadkan seseorang individu daripada memegang jawatan ketua menteri kepada dua penggal sahaja.

“Kerajaan negeri Pulau Pinang, di bawah PH, sering mendahului dalam membawa perubahan bagi memastikan hak rakyat dipertahankan sepanjang masa,” katanya.

Chow sedang membaca jawapannya kepada soalan lisan Dr Afif Bahardin (Bersatu-Seberang Jaya) sama ada negeri itu akan menawarkan perjanjian serupa dengan CSA kepada pembangkang demi rakyat Pulau Pinang.

Sementara itu, Dr Afif turut bertanya kepada Chow sama ada negeri ini bersedia untuk memberikan jumlah peruntukan yang sama kepada ADUN pembangkang seperti yang diperuntukkan kepada ADUN PH.

Chow menjawab bahawa ADUN pembangkang di Pulau Pinang menerima peruntukan antara RM300,000 dan RM400,000 daripada kerajaan persekutuan.

Baca Lagi | Kerajaan Pulau Pinang tidak berhasrat untuk mencari pakatan pembangkang

“Jadi kita percaya ADUN pembangkang telah mendapat pembiayaan yang mencukupi daripada kerajaan persekutuan,” katanya.

Tambahnya, ADUN PH di negeri ini tidak mendapat layanan yang sama daripada kerajaan persekutuan kerana mereka tidak menerima sebarang peruntukan daripada kerajaan persekutuan.

Read Previous

Pereka Virgil Abloh diingati di Anugerah Fesyen

Read Next

Majikan mesti segera mengambil pekerja asing di bawah Program Penentukuran Semula Buruh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.