The Malaysia Post

Pereka Virgil Abloh diingati di Anugerah Fesyen

Pereka bentuk dan selebriti memberi penghormatan kepada Virgil Abloh di Anugerah Fesyen di London semalam, di mana mendiang Louis Vuitton dan tenaga kreatif Off-White diberi penghormatan sebagai peneraju perubahan dalam industri.

Abloh, anak lelaki pendatang Ghana kelahiran Amerika, yang menjadi pereka kulit hitam berprofil tertinggi, meninggal dunia pada hari Ahad berikutan pertempuran dua tahun dengan bentuk kanser yang jarang berlaku.

Lelaki berusia 41 tahun itu, yang juga bekerja sebagai DJ dan artis visual, telah menjadi pengarah artistik pakaian lelaki di label mewah Louis Vuitton sejak Mac 2018.

“Genius, pengganggu … (dia) akan sangat dirindui oleh semua orang,” kata pereka veteran Tommy Hilfiger di atas permaidani merah. “Dia memberi inspirasi kepada pereka serta orang ramai.”

Pereka dan personaliti televisyen Tan France menggelar Abloh “luar biasa dan berwawasan … (yang) telah melakukan kerja yang paling indah.”

Abloh, yang mengasaskan label Off-White, terkenal kerana mencampurkan pakaian jalanan dengan sut dan gaun mewah semasa berada di Vuitton. Pengaruhnya termasuk seni grafiti dan hip hop.

“Semua orang di sini akan bercakap tentang Virgil, semua orang di sini telah dipengaruhi oleh kecemerlangannya,” kata pelakon Gabrielle Union.

Pada anugerah itu, di mana gambar Abloh ditayangkan di atas pentas, pereka itu adalah antara 15 individu dan jenama yang dinamakan pemimpin perubahan atas tindakan mereka pada tahun lalu membantu alam sekitar, manusia dan kreativiti.

Orang lain dalam senarai itu termasuk pereka Balenciaga Demna Gvasalia, pengarah kreatif Gucci Alessandro Michele, dan Kim Jones, pengarah artistik untuk pakaian wanita dan couture Fendi serta pereka pakaian lelaki di Dior. Jones juga dinobatkan sebagai pereka tahun ini di anugerah tersebut.

Michele juga memenangi anugerah trailblazer, manakala Hilfiger menerima anugerah pencapaian cemerlang.

Baca Lagi | Pereka Virgil Abloh diingati di Anugerah Fesyen

“Saya benar-benar bersyukur, menghargai, merendah diri dengannya, tetapi gembira berada di sini dan gembira kerana masih meneruskan perniagaan itu,” Hilfiger, 70, berkata.

Demi Moore, Priyanka Chopra Jonas dan Dua Lipa adalah antara tetamu selebriti yang menghadiri acara itu, pengumpulan dana untuk badan amal British Fashion Council.

Read Previous

Suu Kyi dari Myanmar menunggu keputusan pertama dalam perbicaraan junta

Read Next

Kerajaan Pulau Pinang tidak berhasrat untuk mencari pakatan pembangkang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.