The Malaysia Post

Suu Kyi dari Myanmar menunggu keputusan pertama dalam perbicaraan junta

Pemimpin Myanmar yang digulingkan Aung San Suu Kyi dijangka mendengar keputusan dalam perbicaraan hasutannya esok, penghakiman pertama daripada banyak kes mahkamah juntanya yang boleh menyebabkan dia dipenjarakan selama beberapa dekad.

Pemenang Hadiah Nobel itu telah ditahan sejak jeneral menggulingkan kerajaannya pada awal pagi 1 Februari, menamatkan selingan demokrasi singkat negara Asia Tenggara itu.

Lebih daripada 1,200 orang telah terbunuh dan lebih 10,000 ditangkap dalam tindakan keras terhadap perbezaan pendapat, menurut kumpulan pemantau tempatan.

Suu Kyi berdepan hukuman penjara tiga tahun jika didapati bersalah atas hasutan terhadap tentera — walaupun penganalisis berkata tidak mungkin dia akan dibawa ke penjara hari ini.

Sebaliknya, mahkamah mungkin menangguhkan keputusannya atau menukar mana-mana hukuman penjara kepada tahanan rumah untuk mengelakkan pemimpin popular itu daripada dilihat ketika junta berusaha untuk menyatukan pemerintahannya.

Wartawan telah dihalang daripada prosiding di mahkamah khas di ibu negara yang dibina oleh tentera Naypyidaw dan peguam Suu Kyi baru-baru ini dilarang bercakap kepada media.

Bilik mahkamah akan kekal di luar had kepada pemberita untuk keputusan itu, jurucakap junta Zaw Min Tun baru-baru ini memberitahu AFP.

Beberapa hari selepas rampasan kuasa, Suu Kyi dikenakan tuduhan yang tidak jelas kerana memiliki walkie-talkie tidak berlesen, dan kerana melanggar sekatan koronavirus semasa pilihan raya yang dimenanginya oleh Liga Kebangsaan untuk Demokrasi (NLD) pada 2020.

Junta sejak itu menambah banyak dakwaan lain, termasuk melanggar akta rahsia rasmi, rasuah dan penipuan pilihan raya.

Suu Kyi kini muncul pada kebanyakan hari bekerja di bilik mahkamah junta, dengan pasukan undang-undangnya berkata bulan lalu jadual yang padat menjejaskan kesihatan lelaki berusia 76 tahun itu.

Penahanan rumah Suu Kyi yang lama di bawah junta sebelum ini dihabiskan di rumah agam era kolonial keluarganya di Yangon, di mana dia akan muncul sebelum ribuan orang berkumpul di seberang pagar tamannya.

Rejim Min Aung Hlaing telah mengurungnya di lokasi yang tidak didedahkan di ibu negara, dengan hubungannya dengan dunia luar terhad kepada mesyuarat pra-perbicaraan ringkas dengan peguamnya.

Pada penampilan pertamanya di mahkamah, dia menggunakan mereka untuk menghantar mesej pembangkang, berikrar NLD akan bertahan dan meminta parti yang setia untuk terus bersatu.

Tetapi pada bulan Oktober pasukannya telah dipukul dengan perintah meletak jawatan selepas mereka menyampaikan keterangan jelas daripada presiden yang dipecat Win Myint yang menerangkan bagaimana dia menolak tawaran tentera untuk meletakkan jawatan bagi menyelamatkan dirinya semasa rampasan kuasa.

Baca Lagi | Suu Kyi dari Myanmar menunggu keputusan pertama dalam perbicaraan junta

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, perbicaraan terhadap ahli ranking lain NLD Suu Kyi telah berakhir, dengan junta menjatuhkan hukuman yang keras.

Seorang bekas ketua menteri dijatuhi hukuman penjara 75 tahun awal bulan ini, manakala pembantu rapat Suu Kyi dipenjarakan selama 20 tahun.

Read Previous

Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Jack Dorsey meletakkan jawatan

Read Next

Pereka Virgil Abloh diingati di Anugerah Fesyen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.