The Malaysia Post

Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Jack Dorsey meletakkan jawatan

Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Inc Jack Dorsey berundur daripada jawatannya dan Ketua Pegawai Teknologi Parag Agrawal kini akan mengetuai syarikat itu, laman rangkaian sosial itu diumumkan semalam.

Pelantikan Agrawal, seorang veteran Twitter selama 10 tahun, menandakan sokongan tersirat oleh lembaga mengenai strategi yang sebelum ini ditetapkan syarikat untuk menggandakan pendapatan tahunannya menjelang 2023, walaupun pelabur tidak begitu pasti.

Saham Twitter melonjak hampir 10 peratus selepas pengumuman itu dan ditutup turun 2.7 peratus.

Dorsey, yang mengasaskan Twitter pada tahun 2006, akan keluar selepas menyelia pelancaran cara baharu untuk mencipta kandungan melalui surat berita atau perbualan audio sambil berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pemprosesan pembayarannya Square Inc

Dia juga mengharungi tahun-tahun penuh kemelut pentadbiran Presiden AS Donald Trump sebelum melarang Republikan daripada platform selepas serangan 6 Januari ke atas Capitol AS.

Pertukaran CEO berkuat kuasa serta-merta dan Dorsey akan kekal dalam lembaga pengarah sehingga tempohnya tamat pada mesyuarat pemegang saham tahunan 2022, kata syarikat itu.

Dalam e-mel kepada pekerja semalam, Dorsey berkata beliau memilih untuk berundur kerana kekuatan kepimpinan Agrawal, penamaan Ketua Pegawai Operasi Salesforce Bret Taylor sebagai pengerusi lembaga pengarah yang baharu dan keyakinannya terhadap “cita-cita dan potensi” Twitter pekerja.

“Saya benar-benar sedih … namun sangat gembira,” tulisnya. “Tidak banyak syarikat yang mencapai tahap ini,” sambil menambah bahawa langkahnya untuk berundur “adalah keputusan saya dan saya memilikinya.”

“Kami baru-baru ini mengemas kini strategi kami untuk mencapai matlamat yang bercita-cita tinggi, dan saya percaya strategi itu berani dan betul,” kata Agrawal dalam e-mel kepada pekerja. “Tetapi cabaran kritikal kami ialah bagaimana kami berusaha untuk melaksanakannya dan memberikan hasil.”

Sepanjang tahun lalu, Twitter telah berjuang untuk menamatkan kritikan selama bertahun-tahun bahawa ia lambat memperkenalkan ciri baharu untuk 211 juta pengguna hariannya dan telah kehilangan tempat kepada pesaing media sosial seperti Instagram dan TikTok.

Di bawah kepimpinan Dorsey, Twitter memperoleh perkhidmatan surat berita e-mel Revue dan melancarkan Spaces, ciri yang membolehkan pengguna mengehos atau mendengar perbualan audio secara langsung.

Syarikat itu juga melancarkan penambahbaikan pengiklanan untuk membantu jenama mencari pengguna Twitter yang mungkin berminat dengan produk mereka, komponen utama matlamat syarikat untuk menggandakan hasil tahunan menjelang 2023.

Baca Lagi | Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Jack Dorsey meletakkan jawatan

Walau bagaimanapun, saham Twitter telah merosot dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menambah tekanan kepada Dorsey untuk menamatkan pengaturan luar biasa beliau sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dua syarikat awam.

Dorsey kini akan memberi tumpuan kepada memimpin Square dan usaha lain seperti kedermawanan, sumber yang biasa dengan perkara itu memberitahu Reuters.

Lembaga pengarah syarikat itu telah bersedia untuk pemergian Dorsey sejak tahun lepas, kata sumber itu.

Read Previous

Enam filem tidak diluluskan untuk tayangan pada 2020, satu tahun ini

Read Next

Suu Kyi dari Myanmar menunggu keputusan pertama dalam perbicaraan junta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.