The Malaysia Post

Enam filem tidak diluluskan untuk tayangan pada 2020, satu tahun ini

Enam filem tidak diluluskan untuk ditayangkan oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF) tahun lepas, manakala satu setakat tahun ini.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ismail Mohamed Said berkata filem Daulat, Real Love, Shubh Mangal Zyada Saavdhan, Pallu Padama Paathuka, White Eye dan Boluomi diharamkan pada 2020 dan The Battle At Lake Changjin tahun ini.

Beliau menjawab soalan Lim Lip Eng (PH-Kepong) yang ingin tahu mengapa LPF tidak berada di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) dan jumlah filem yang diharamkan pada 2020 dan 2021 semasa soal jawab. sesi di Dewan Rakyat hari ini.

Ismail berkata LPF tidak diletakkan di bawah KKMM kerana fungsinya terhad kepada penapisan filem.

Menurutnya, LPF juga tidak terlibat dalam pembikinan atau produksi filem kerana ini terletak di bawah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), sebuah agensi di bawah KKMM yang menjalankan fungsi khusus untuk memajukan industri perfileman tempatan berdasarkan Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia. 1981.

Beliau berkata LPF mengguna pakai Garis Panduan Penapisan Filem Kementerian Dalam Negeri (KDN) 2010 dalam proses penapisan dengan menekankan empat aspek utama iaitu keselamatan dan ketenteraman awam, sensitiviti agama, sosiobudaya serta adab dan kesopanan.

Baca Lagi | Enam filem tidak diluluskan untuk tayangan pada 2020, satu tahun ini

“Jelas aspek keselamatan dan ketenteraman awam menjadi keutamaan LPF dalam menilai kandungan sesebuah filem sebelum ditayangkan kepada umum. Itu asas LPF diletakkan di bawah KDN,” katanya.

Ismail menambah, LPF kekal di bawah bidang kuasa KDN bagi memastikan kandungan filem yang ditayangkan kepada umum tidak melanggar empat aspek utama kerana boleh menggugat keselamatan negara.

Read Previous

Liverpool mengalahkan Southampton, Gerrard menikmati kemenangan kedua bersama Villa

Read Next

Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Jack Dorsey meletakkan jawatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.