The Malaysia Post

Kerajaan Johor Cadang Hidupkan Program MM2H

Menangani Tak Terjual Kediaman

Kerajaan Johor akan mencadangkan kepada Kementerian Perumahan untuk menghidupkan semula program “Rumah Keduaku Malaysia” (MM2H) sebagai sebahagian daripada usaha mengatasi isu kediaman tidak terjual di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri Datuk Mohd Jafni Md Shukor berkata berdasarkan data Perbadanan Kemajuan Perumahan Johor (PKPJ), 80 peratus kediaman tidak terjual di Johor melibatkan pangsapuri servis.

Baki 20 peratus adalah banglo dan rumah mewah yang kebanyakannya terletak di Johor Baru dan Iskandar Puteri, katanya.

Mohd Jafni, yang juga ADUN Bukit Permai, berkata beliau akan membawa perkara itu kepada Menteri Perumahan yang baharu.

“Kami ingin kerajaan pusat menghidupkan semula MM2H kerana ia akan menyelesaikan banyak isu kediaman tidak terjual membabitkan rumah mewah berharga lebih RM500,000 yang tidak dapat dijual sejak dua atau tiga tahun lalu.

Baca Lagi | Menteri Kesihatan Wanita Pertama Terbuka Kepada Nasihat Daripada Penjawat Dahulu

Baca Lagi | Rock The World Music Festival Dijenamakan ‘The Worst Fest Ever’

“Rumah-rumah ini boleh ditawarkan untuk dijual kepada pembeli di luar Malaysia,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Membina lebih banyak Rumah Mampu Milik

Sementara itu, Mohd Jafni berkata kerajaan komited membina lebih 21,000 rumah mampu milik dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan lebih 2,500 daripadanya sudah siap atau dalam pembinaan.

Johor Mencatat Tertinggi dalam Unit Kediaman Tidak Terjual

September lalu, bekas Timbalan Menteri Kewangan Datuk Mohd Shahar Abdullah dilaporkan berkata Johor mencatatkan tertinggi dalam unit kediaman tidak terjual dengan 6,000 unit tidak terjual bernilai RM4.7 bilion, menyumbang 17 peratus dan 21 peratus bagi setiap bilangan dan nilai. tidak terjual di negara ini.

Beliau berkata hampir 60 peratus unit tidak terjual adalah dalam segmen hartanah kondominium atau pangsapuri manakala dari segi harga, hampir 43 peratus berada dalam julat harga lebih RM500,000 seunit.

Read Previous

Rock The World Music Festival Dijenamakan ‘The Worst Fest Ever’

Read Next

10 Apl Pembayaran Sah Terbaik Melalui Gcash 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.