The Malaysia Post

Kanak-Kanak Maut Terjatuh ke Dalam Mesin Basuh

IPOH: Pada 17 Oktober 2023, satu berita tragis menggoncang Kampung Sungai Tambahan, Manjoi, apabila seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun ditemui tidak sedarkan diri di dalam mesin basuh di rumahnya sendiri. Malangnya, berita ini disusuli dengan berita lebih tragis apabila kanak-kanak tersebut meninggal dunia semasa menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini. Kejadian ini berlaku apabila kanak-kanak itu jatuh ke dalam mesin basuh semasa ia sedang beroperasi.

Tindakan Polis

Ketua Polis Daerah Penolong Pesuruhjaya Yahaya Hassan telah mengesahkan bahawa pihak polis diberitahu mengenai kejadian ini selepas menerima laporan dari HRPB pada jam 11.44 pagi. Siasatan awal mendapati bahawa semasa kejadian berlaku, kanak-kanak itu berada di rumah bersama keluarganya. Kanak-kanak tersebut ditemui oleh neneknya pada kira-kira jam 9.30 pagi, dan ketika itu, dia dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Baca lagi | Pihak Berkuasa Penerbangan Awam sedang menyiasat nahas pesawat Ipoh, kata polis tertinggi Perak

Penyebab Kematian

Setelah menjalankan bedah siasat, pihak berkuasa mengesahkan bahawa punca kematian kanak-kanak ini adalah disebabkan oleh trauma kepala tumpul. Kes ini sedang disiasat di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 kerana perlakuan buruk, pengabaian, pengabaian, atau pendedahan kanak-kanak dengan cara yang mungkin menyebabkan kecederaan fizikal atau emosi.

Amaran kepada Ibu Bapa dan Penjaga

Yahaya menekankan bahawa ibu bapa atau penjaga harus sentiasa memberikan pengawasan yang sewajarnya terhadap kanak-kanak mereka. Kejadian ini adalah satu contoh tragis yang mengingatkan kita semua akan kepentingan pemantauan dan keberanian dalam menjaga keselamatan anak-anak. Tidak sepatutnya anak-anak dibiarkan tanpa pengawasan yang sewajarnya, kerana ini boleh menyebabkan tragedi yang tidak diingini.

Kesimpulan

Tragedi kanak-kanak terjatuh ke dalam mesin basuh di Kampung Sungai Tambahan adalah satu pengingat kepada kita semua tentang keperluan menjaga keselamatan dan kesejahteraan kanak-kanak. Kes ini juga menunjukkan bahawa pengabaian atau kecuaian boleh membawa kepada akibat yang memilukan. Semoga kejadian ini menjadi pengajaran kepada semua ibu bapa dan penjaga untuk sentiasa memberikan perhatian dan pengawasan yang sewajarnya terhadap anak-anak, serta untuk mengelakkan tragedi serupa daripada berulang.

Read Previous

Perang Israel-Hamas: Apa yang Telah Berlaku dan Apa yang Menyebabkan Konflik?

Read Next

Naomi Campbell Berjalan Untuk Label Malaysia di Minggu Fesyen Dubai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.