The Malaysia Post

Perang Israel-Hamas: Apa yang Telah Berlaku dan Apa yang Menyebabkan Konflik?

Dalam perselisihan antara Israel dan Hamas di Gaza, apa yang berlaku pada hari Sabtu adalah sesuatu yang tidak pernah dijangka. Orang Israel terkejut apabila mereka bangun pada hari terakhir cuti Yahudi dengan bunyi siren ketika Hamas dan Jihad Islam menembak ribuan roket dari Gaza, dan militan bersenjata merampas kawasan berpagar tinggi di sekitar jalur sempadan untuk memasuki Israel, menembak dan menangkap tebusan. Terdapat juga percubaan penyusupan melalui laut oleh tentera hamas.

Serangan ini adalah sesuatu yang belum pernah berlaku oleh Hamas. Ini menunjukkan kegagalan besar dalam perisikan oleh pihak Israel, dan akibatnya mungkin tahan lama. Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, menyatakan bahawa Israel berada dalam keadaan perang, dan Palestin mungkin akan membayar harga yang tinggi.

Kesannya sangat serius, dengan tentera hamas menyusup ke komuniti Yahudi berhampiran sempadan Gaza, menyerang orang awam dan tentera. Video yang tidak disahkan menunjukkan adegan mengerikan di mana orang Israel yang ketakutan diikat dan dibawa pergi oleh lelaki bersenjata Palestin. Ramai orang berlindung di bilik selamat di rumah mereka sementara pembunuhan beramai-ramai berlaku di sekeliling mereka.

Di samping itu, beratus-ratus orang muda yang menghadiri festival tarian sepanjang malam di Selatan Israel mendapati diri mereka menjadi sasaran serangan. Mereka menceritakan adegan mengerikan di mana orang terbunuh. Pihak berkuasa melaporkan bahawa 260 mayat telah ditemui.

Pada malam Sabtu, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) menganggarkan masih ada 200-300 militan Palestin di dalam Israel dan terdapat lapan “titik pertunangan” di mana IDF cuba untuk mendapatkan semula kawalan dari tentera hamas.

Baca lagi | Mujahiddin Palestin Lancar Ribuan Roket Ke Israel

Bagaimanakah Reaksi Israel?

Israel telah memanggil tentera simpanan dan melancarkan gelombang serangan udara di jalur sempadan yang menempatkan 2.3 juta orang. Netanyahu memberi amaran kepada rakyat Palestin di Gaza untuk meninggalkan kawasan itu, kerana dia berikrar untuk mengurangkan persembunyian Hamas menjadi “runtuhan”. Walau bagaimanapun, di dalam wilayah yang dikepung, tidak ada tempat untuk mereka melarikan diri.

Pesawat perang Israel menyasarkan beberapa bangunan utama di Pusat Bandar Gaza, termasuk Menara Palestin, Sebuah bangunan 11 tingkat yang menempatkan stesen radio Hamas. Israel juga menyatakan bahawa ia mungkin melancarkan pencerobohan darat, walaupun ini membawa risiko yang signifikan bagi tentera IDF dan tebusan Israel yang ditahan di rantau ini.

Di samping itu, Israel telah memotong bekalan elektrik dan bahan api ke Gaza, yang akan mengancam kemudahan perubatan di wilayah yang sudah berada di bawah tekanan yang melampau dari banyak yang cedera dalam serangan.

Berapa ramai mangsa dan tebusan?

Menurut laporan, sekurang-kurangnya 700 orang Israel terbunuh dan sekitar 2,000 cedera, 19 daripadanya berada dalam keadaan kritikal. Jurucakap IDF Daniel Hagari melaporkan bahawa lebih daripada 400 tentera hamas terbunuh di Selatan Israel dan Jalur Gaza, dengan berpuluh-puluh telah ditangkap.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan Palestin menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 400 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk 20 kanak-kanak, dan hampir 2,000 cedera akibat serangan udara Israel di Gaza sejak Sabtu. Tujuh orang juga terbunuh oleh tembakan tentera Israel di Tebing Barat, termasuk seorang kanak-kanak.

Hamas juga dilaporkan mengambil sebanyak 100 tebusan, termasuk tentera Israel dan orang awam, baik hidup dan mati.

Membunuh Lebih Daripada 4,000 Orang

Hari kesembilan Perang Israel-Hamas terbaru telah menyaksikan penderitaan dan tragedi yang tidak terkata. Terutama, gambar seorang kanak-kanak mati yang dibalut dengan selimut, dengan tangan terentang mencari roti dan beg pakaian yang dibungkus dengan tergesa-gesa, telah membangkitkan perasaan banyak orang.

Perang Bermula pada bulan Oktober, apabila Hamas melancarkan serangan terhadap Israel, dan sejak itu, lebih daripada 4,000 nyawa telah hilang. Pada hari Ahad yang suram, Bendera Israel dinaikkan separuh tiang di atas badan Majalah Antonio Mac yang merupakan salah satu mangsa terbaru serangan itu. Beliau meninggal dunia ketika Hamas melancarkan serangan terhadap ribuan orang Yahudi di Selatan Israel.

Nasib kanak-kanak di Gaza

Di tempat lain, imej yang agak meruntun hati adalah kanak-kanak yang sangat kecil yang terbunuh dalam keadaan tragis. Kanak-kanak itu ditemui mati dan dimuatkan ke dalam trak di luar Hospital Al-Aqsa di Deir el-Balah, di tengah Semenanjung Gaza.

Pelarian

Penderitaan dialami bukan hanya oleh penduduk Gaza, tetapi juga oleh penduduk di sekitar perbatasan. Seorang wanita diketahui hanya mempunyai masa untuk membawa beberapa bungkusan apabila dia melarikan diri semasa permulaan pemindahan sukarela dari bandar Sderot di Selatan Israel. Bandar ini terletak berhampiran sempadan dengan Jalur Gaza, dan penduduknya terpaksa melarikan diri untuk mengelakkan serangan darat yang dijangka.

Keperluan bekalan asas terjejas

Begitu juga dengan seluruh penduduk Gaza yang sedang tinggal di kawasan sana. Sekumpulan rakyat Palestin terpaksa bekerja keras untuk mencari roti di sebuah kedai roti di Khan Younis, Semenanjung Gaza. Israel telah menyekat kemasukan bekalan dari Mesir ke Gaza, yang menyebabkan kekurangan makanan dan keperluan asas bagi penduduk yang tinggal di sana.

Penderitaan dan tragedi Perang Israel-Hamas terbaru ini terus menghantui seluruh rantau ini, dan kesannya akan dirasai untuk masa yang lama akan datang. Dalam mencari penyelesaian, masyarakat antarabangsa perlu bersatu untuk membantu mangsa dan menggalakkan usaha damai di rantau ini.

Mengapa Hamas Islam melancarkan serangan?

Sebab sebenar di sebalik serangan ini masih belum jelas, tetapi keadaan konflik di rantau ini semakin meningkat sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Penduduk bersenjata telah menyerang kampung-kampung Palestin, militan di Tebing Barat telah menyerang tentera dan peneroka, dan terdapat serbuan IDF berulang kali ke atas bandar-bandar Palestin.

Minggu lalu, beberapa orang Yahudi berdoa di dalam perkarangan Masjid Al-Aqsa di kota lama Baitulmuqaddis. Kawasan di sekitar masjid ini dikenali sebagai Haram al-Sharif oleh umat Islam, dan dihormati sebagai tempat ketiga paling suci dalam Islam selepas Mekah dan Madinah di Arab Saudi. Bagi orang Yahudi, kawasan ini dikenali sebagai Temple Mount, dan dianggap sebagai tapak Kuil Yahudi alkitabiah. Hamas menyeru serangan semasa operasi Al-Aqsa.

Selain itu, Wilayah Gaza telah menghadapi sekatan Israel dan Mesir selama 16 tahun yang hampir memusnahkan ekonomi dalaman wilayah itu dan menyebabkan penderitaan kepada penduduknya.

Selain itu, nasionalis agama yang melampau yang merupakan sebahagian daripada kerajaan gabungan sayap kanan Israel telah menyeru untuk menggabungkan Wilayah Palestin. Spekulasi juga mencadangkan bahawa Iran mungkin menyokong serangan itu dalam usaha untuk menggagalkan percubaan Arab Saudi untuk menjalin hubungan dengan Israel.

Baca lagi | Krisis di Gaza: Lebih Sejuta Penduduk Dipindahkan akibat Serangan Israel

Mengapa Serangan Ini Mengejutkan Israel?

Serangan ini sepatutnya telah dirancang oleh Hamas selama berbulan-bulan, dan ia adalah kejutan besar bahawa perisikan Israel nampaknya tidak tahu serangan ini akan berlaku.

Israel mempunyai kekuatan

Kawalan ketat ke atas Gaza dengan peralatan pengawasan canggih termasuk penggunaan drone di wilayah itu. Mereka juga bergantung kepada kecerdasan manusia melalui pemberi maklumat, tetapi kegagalan dalam kecerdasan ini adalah monumental. Ini akan menjejaskan keyakinan rakyat Israel terhadap kerajaan mereka dan keupayaan tentera mereka untuk melindungi mereka.

Apakah peluang Hamas untuk menang?

Walaupun Hamas telah menunjukkan kepada dunia bahawa mereka adalah kekuatan yang harus diperhitungkan di wilayah Gaza sejak 2007, sangat sukar untuk melihat bagaimana mungkin ada hasil positif bagi Hamas atau Gaza dalam peristiwa hujung minggu ini.

Israel mungkin akan menggunakan kekuatan ketenteraan penuhnya untuk menghancurkan aktiviti militan, bukan sahaja di Gaza tetapi juga di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur. Dalam proses itu, ramai orang awam Palestin mungkin terbunuh dan rumah dan infrastruktur mereka dimusnahkan.

Selain itu, pengambilan tebusan akan merumitkan tindak balas Israel dan memberi Hamas kelebihan dalam rundingan. Sebagai contoh, sebagai pertukaran untuk seorang askar Israel yang ditahan oleh Hamas selama lima tahun, lebih daripada 1,000 tahanan Palestin dibebaskan.

Jika Iran terlibat dalam konflik ini, ia mungkin akan menjejaskan sebarang usaha untuk perjanjian antara Israel dan Arab Saudi.

Adakah Hamas mendapat sokongan rakyat di Gaza?

Rakyat Gaza sebahagian besarnya hanya mahu hidup tanpa sekatan dan konflik berterusan. Mereka menentang sekatan yang mereka hadapi dan ketakutan yang telah ditanamkan oleh Kerajaan Hamas di dalamnya.

Walau bagaimanapun, ada orang yang terpaksa terlibat dalam tindakan ketenteraan kerana keputusasaan dan penderitaan yang telah lama menjadi sebahagian daripada kehidupan di Gaza. Mereka melihat tindakan militan sebagai satu-satunya cara untuk menegakkan hak mereka dan berjuang untuk masa depan yang lebih baik.

Sokongan kepada Hamas belum diuji sejak pilihan raya terakhir di Gaza pada tahun 2006.

Reaksi Antarabangsa Terhadap Serangan Hamas

Serangan ini telah mendapat kecaman dan sokongan yang meluas terhadap hak Israel untuk mempertahankan diri. Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, menyatakan sokongan kuat terhadap Israel dalam menghadapi serangan pengganas ini.

Majlis Keselamatan PBB mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan krisis itu. Pasukan pengaman PBB telah dikerahkan di sepanjang sempadan Lubnan-Israel untuk mengekalkan kestabilan dan mencegah peningkatan keganasan.

Kerajaan Mesir, dengan sokongan Arab Saudi dan Jordan, cuba mencari jalan untuk meringankan krisis, dan mereka telah terlibat dalam usaha gencatan senjata pada masa lalu.

Usaha kemanusiaan di Israel Dan Gaza: membantu mangsa krisis

Krisis kemanusiaan di Israel Dan Gaza semakin teruk setiap hari, dengan beribu-ribu nyawa hilang dan rakyat Palestin terjejas secara meluas. Persoalannya, Bagaimana kita boleh membantu mangsa-mangsa krisis ini?

Baca lagi | Israel Keluarkan Arahan Gaza Dikosongkan dalam Tempoh 24 Jam

Krisis kemanusiaan di Israel Dan Gaza

Keganasan yang semakin meningkat di rantau ini adalah tajuk utama. Kedua-dua pihak, Israel dan Gaza, terjejas dengan banyak nyawa yang hilang, rumah yang musnah, dan penderitaan yang tidak dapat dikesan. Sekiranya anda ingin memberikan sokongan kepada mangsa krisis ini, Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan.

Memilih Organisasi Kemanusiaan Yang Betul

Pertama sekali, anda perlu memilih organisasi kemanusiaan yang boleh dipercayai. Pastikan anda membuat sumbangan kepada organisasi yang bereputasi, sah dan berkesan. Laman web Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan mencadangkan mencari nama badan amal bersama dengan “keluhan”, “review”, “rating”, dan “scam” untuk memeriksa kebolehpercayaan badan amal.

Maklumat amal dan penilaian

Pastikan badan amal yang anda sokong mempunyai maklumat terperinci mengenai misi dan program mereka. Sumbangan anda semestinya memberi kesan positif, jadi pastikan badan amal mempunyai rekod prestasi yang baik. Laman web seperti CharityWatch dan Charity Navigator memberikan penilaian badan amal yang dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Peluang Terbuka untuk Anak Presiden Joko Widodo Bertanding dalam Pilihan Raya 2024

Read Next

Kanak-Kanak Maut Terjatuh ke Dalam Mesin Basuh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.