The Malaysia Post

Kadar Inflasi Malaysia Meningkat 2% pada Bulan Ogos 2023

Inflasi Malaysia mengalami kenaikan sebanyak 2% pada bulan Ogos 2023, mengekalkan prestasinya pada tahap tersebut berbanding dengan tahun sebelumnya yang direkodkan pada indeks mata perbandingan sebanyak 130.8 berbanding 128.2. 

Berbanding dengan negara-negara lain, Jabatan Perangkaan Malaysia (DoSM) mencatatkan bahawa inflasi di Malaysia adalah lebih rendah berbanding dengan beberapa negara rakan sejagat. Antaranya termasuk Zon Euro dengan 5.3 peratus, Filipina dengan 5.3 peratus, Republik Korea dengan 3.4 peratus, Indonesia dengan 3.3 peratus, dan Vietnam dengan 3.0 peratus. Walau bagaimanapun, kadar inflasi Malaysia ini masih lebih tinggi daripada Thailand yang hanya mencatatkan 0.9 peratus serta China yang mengalami pertumbuhan inflasi sebanyak 0.1 peratus.

Punca Peningkatan Inflasi

Ketua Statistik DoSM, Datuk Seri Dr. Mohd Uzir Mahidin, telah menyatakan bahawa peningkatan inflasi ini adalah hasil daripada pertumbuhan yang lebih perlahan dalam sektor restoran dan hotel, meningkat sebanyak 4.7 peratus (berbanding dengan 5.0 peratus pada Julai 2023), serta kenaikan harga makanan dan minuman bukan beralkohol sebanyak 4.1 peratus. Ini diikuti oleh kumpulan barangan dan perkhidmatan pelbagai serta kumpulan kesihatan yang meningkat sebanyak 2.4 peratus masing-masing.

Pengaruh Kumpulan Makanan dan Minuman

Menariknya, kumpulan makanan dan minuman bukan beralkohol merupakan penyumbang utama kepada indeks harga pengguna keseluruhan (CPI) dengan peningkatan sederhana sebanyak 4.1 peratus (berbanding dengan 4.4 peratus pada Julai 2023).

Menurutnya dalam satu kenyataan, komponen makanan di dalam rumah pula telah mencatatkan peningkatan yang sedikit iaitu sebanyak 2.9 peratus berbanding dengan 3.0 peratus pada bulan yang sebelumnya.

Peningkatan ini utamanya disebabkan oleh subkumpulan daging (5.8 peratus), diikuti oleh beras, roti, dan bijirin lain serta susu, keju, dan telur yang meningkat sebanyak 4.0 peratus masing-masing.

Baca lagi | Tok Pa: Kadar inflasi Malaysia susut kepada 4.5 peratus pada Sept

Peningkatan Harga Daging Ayam

Selain itu, komponen makanan di luar rumah juga melambat kepada 5.9 peratus berbanding dengan 6.2 peratus yang dicatatkan pada Julai 2023.

DoSM mencatatkan bahawa subkumpulan daging ayam, yang terdiri daripada ayam, daging lembu, daging babi, daging kambing, daging kerbau, dan itik, meningkat sebanyak 5.8 peratus pada Ogos 2023 (berbanding dengan 5.5 peratus pada Julai 2023).

Ujarnya lagi, ayam yang merupakan komponen terbesar yang berada dalam subkumpulan daging, telah pun meningkat kepada 5.7 peratus berbanding dengan 4.3 peratus pada bulan Julai 2023 yang lalu. Harga purata ayam standard di Malaysia meningkat kepada RM10.51 per kilogram (kg) berbanding dengan RM10.21 per kg pada Julai 2023.

Baca lagi | Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

Subkumpulan Beras, Roti, dan Bijirin Lain

Subkumpulan beras, roti, dan bijirin lain meningkat pada kadar yang lebih perlahan sebanyak 4.0 peratus pada bulan lalu (Julai 2023: 4.5 peratus).

Beras import meningkat sebanyak 3.6 peratus (Julai 2023: 2.3 peratus).

Kerajaan telah mengambil langkah dengan melaksanakan sekatan ke atas penjualan beras putih tempatan, dengan mengehadkan pembelian kepada 100 kilogram setiap pelanggan yang telah pun bermula pada 7 September 2023, untuk mengelakkan kekurangan beras tempatan di pasaran negara.

Subkumpulan Minyak & Lemak

“Subkumpulan minyak dan lemak terus menurun selama lima bulan berturut-turut kepada -1.4 peratus pada Ogos 2023 (Julai 2023: -2.2 peratus) sebahagiannya disebabkan oleh harga runcit maksimum minyak masak yang kekal tidak berubah dari 8 Ogos hingga 7 September 2023.

Inflasi untuk restoran dan hotel melambat kepada 4.7 peratus pada bulan lalu berbanding dengan 5 peratus pada Julai 2023.

Baca lagi | Pasaran Asia turun berikutan kebimbangan kadar menjelang data inflasi

Perbezaan Inflasi di Peringkat Negeri

Di peringkat negeri, sembilan negeri mencatatkan peningkatan di bawah tahap inflasi negara iaitu 2 peratus.

Walau bagaimanapun, tujuh negeri mencatatkan peningkatan di atas tahap inflasi negara iaitu Sarawak (3.4 peratus), Wilayah Persekutuan Putrajaya (2.7 peratus), Perlis (2.4 peratus), Perak (2.3 peratus), Selangor (2.3 peratus), Pahang (2.2 peratus), dan Melaka (2.1 peratus).

Penutup

Inflasi bulanan pada bulan Ogos meningkat sedikit kepada 0.2 peratus berbanding dengan 0.1 peratus pada Julai 2023.

Ini adalah perkembangan penting dalam ekonomi Malaysia yang perlu diberi perhatian oleh pelbagai pihak. Kita akan terus mengikuti perkembangan ini untuk memahami kesannya terhadap ekonomi dan kos kehidupan rakyat Malaysia. Dengan itu, Malaysia masih berada dalam tahap inflasi yang stabil berbanding dengan negara-negara sejagat yang lain.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Barisan Nasional Perlu Kekalkan Kubu Kuat Pelangai – Tok Mat

Read Next

Agenda Reformasi Diteruskan Tanpa Halangan – Anwar Ibrahim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.