The Malaysia Post

Bekas menteri pendidikan Maszlee mengecam dakwaan gangguan seksual di sekolah

Bekas menteri pendidikan Maszlee Malik mengecam tuduhan gangguan seksual oleh guru terhadap pelajar di sekolah, dan menyebutnya menjatuhkan maruah dan tidak wajar.

Dia mengatakan ini tidak boleh berlaku di mana-mana, lebih-lebih lagi di institusi pembelajaran.

“Ini jelas merupakan pelanggaran privasi seseorang dan merupakan gangguan dan penderaan fizikal; dan menggunakan alasan untuk melakukannya atas nama disiplin dan pendidikan tidak dibenarkan dalam setiap pedagogi, budaya, agama atau norma, ”kata Maszlee dalam satu kenyataan.

Dia menambah bahawa pendidikan haruslah mengenai cinta, kebahagiaan, memelihara integriti, martabat, rasa tanggungjawab dan saling menghormati.

“Kes yang dilaporkan itu memalukan masyarakat dan mesti dihentikan dan dihukum. Anak-anak sekolah kita harus dijaga keselamatan di sekolah dan dilindungi dari segala bentuk bahaya dan penderaan, ”kata Maszlee.

Beberapa laporan telah muncul di media sosial dalam seminggu yang lalu bahawa para pelajar di Maktab Rendah Sains Majlis Amanah Rakyat (Mara) mendakwa bahagian peribadi mereka diperiksa dan dicari untuk memastikan mereka tidak membawa barang selundup.

Baca Lagi | India memasuki Neraka Covid dalam jangka masa yang singkat

Selain itu juga didakwa bahawa pelajar perempuan diminta untuk membuka pakaian dalam mereka untuk menunjukkan bahawa mereka sedang haid pada bulan puasa Muslim pada bulan Ramadhan, untuk membuktikan bahawa mereka tidak dapat berpuasa sebagai hasilnya.

Pada hari Rabu, NGO All Women’s Action Society, Sisters In Islam, dan Pertubuhan Pembangunan Kendiri Wanita dan Gadis mendesak Kementerian Pendidikan dan Mara hari ini untuk panel siasatan berhubung dakwaan penderaan seksual dan gangguan oleh guru mereka terhadap pelajar mereka.

Semalam Pengerusi Mara, Datuk Azizah Mohd Dun mengatakan bahawa agensi itu akan melancarkan siasatan dalaman untuk mengesahkan tuduhan serius itu, dan berjanji akan bekerjasama dengan pihak berkuasa mengenai perkara itu.

Majlis Amanah Rakyat (Mara) berjanji untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa berhubung pengungkapan beberapa kejadian gangguan seksual di sekolahnya baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan petang ini, ketua Mara, Datuk Azizah Mohd Dun berkata, agensi itu memandang serius dakwaan ini dan juga telah memulakan siasatan dalamannya terhadap perkara tersebut.

“Mara tidak akan berkompromi dengan sebarang bentuk salah laku yang melibatkan pegawainya, tetapi apa sahaja yang melibatkan keselamatan pelajar di institusi pendidikan Mara,” katanya Azizah berjanji bahawa tindakan tegas akan diambil sesuai dengan peraturan dan undang-undang yang ada, untuk memastikan persekitaran pendidikan yang kondusif, aman dan bebas daripada gangguan seksual, dan eksploitasi wanita dan anak-anak.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

India memasuki Neraka Covid dalam jangka masa yang singkat

Read Next

Janna Nick mengaku didiagnosis dengan gangguan bipolar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.