The Malaysia Post

Anwar mengatakan ‘tidak ada pengkhianat’ yang menyokongnya

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mencadangkan agar bekas ahli politik Pakatan Harapan (PH) dan PKR yang berpaling tadah kepada Perikatan Nasional (PN) bukan sebahagian daripada mereka yang kini menyokongnya untuk membentuk kerajaan.

Setelah mengumumkan bahawa dia memiliki mayoritas, MP Port Dickson menjawab dengan negatif ketika ditanya apakah dia akan menerima “pengkhianat” menjadi pemerintah gabungan baru yang akan menjadi bentuk sekiranya dia mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong.

“Tentunya akan ada gabungan baru. Saya harus berbincang dengan rakan baru, termasuk bekas rakan kongsi yang hebat, ”katanya kepada wartawan.

“Dalam senarai, saya belum melihatnya,” jawab Anwar ketika ditanya mengenai apa yang disebut “pengkhianat”, sorakan dan tepukan dari penyokongnya.

Anwar juga menjelaskan bahawa isteri dan bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, tidak akan dinamakan dalam jawatan yang sama.

“Timbalan perdana menteri? Bukan Azizah. Dia akan menjadi timbalan dan penasihat dan kekasih dan tentunya isteri,” katanya, ketika ditanya mengenai kedudukan Dr Wan Azizah dalam pentadbiran baru. Anwar juga menekankan bahawa pemerintahannya tidak akan menjadi “pemerintahan pintu belakang”, dan menambahkan bahawa pemerintahannya akan mendapat mandat yang sah dari rakyat, “dengan prinsip dan dasar yang jelas.”

Read Previous

Shafie meminta maaf atas tuduhan Mohammaddin terhadap pasukan keselamatan

Read Next

Anwar mengatakan Muhyiddin dialu-alukan untuk menyertai kerajaannya, tidak ada masalah dengan presiden Bersatu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.