The Malaysia Post

9 Cara Mengatasi Ketagihan Mudah Alih

Tetapi bagaimana pula dengan ketagihan kepada teknologi?

Teknologi telah menjadi sebati dalam kehidupan kita sehingga kita sering lupa berapa banyak masa yang kita habiskan untuk menatap skrin. Sangat mudah untuk jatuh ke dalam perangkap menjadi ketagih kepada teknologi. Jika anda mendapati diri anda menghabiskan terlalu banyak masa pada telefon, tablet, komputer riba atau komputer anda, cuba petua ini untuk membantu anda mengatasi ketagihan mudah alih.

Langkah pertama untuk mengatasi ketagihan mudah alih ialah mengenali bahawa anda mempunyainya. Anda mungkin tergoda untuk berfikir bahawa anda tidak ketagih teknologi kerana anda masih menggunakan telefon pintar anda untuk mengambil gambar, bermain permainan dan menyemak media sosial. Walau bagaimanapun, jika anda pernah mendapati diri anda menatal melalui Instagram sambil menunggu bas, anda tahu bahawa tidak ada yang ketagihan seperti menyemak suapan anda.

1. Jangan Takut Berkata Tidak.

Anda mungkin berfikir bahawa mengatakan tidak kepada sesuatu akan membuatkan anda berasa bersalah, tetapi mengatakan tidak kepada sesuatu boleh membantu anda menjalani kehidupan yang lebih seimbang. Mengatakan ya kepada segala-galanya hanya akan membuatkan anda berasa letih dan terharu.

Jika anda mendapati diri anda sentiasa mengiyakan setiap permintaan daripada rakan, ahli keluarga, rakan sekerja dan kenalan, maka sudah tiba masanya untuk mengawal jadual anda. Mulakan dengan menetapkan sempadan sekitar perkara yang anda sanggup komited. Sebagai contoh, jika anda mengatakan ya untuk pergi ke parti rakan, maka anda harus bersedia untuk pergi. Jika anda berkata ya untuk meluangkan masa dengan anak-anak anda, maka anda harus bersedia untuk mengutamakan mereka. Dan jika anda berkata ya untuk membantu orang lain, maka anda sepatutnya boleh mengatakan tidak kepada kewajipan lain.

2. Tetapkan Sempadan dengan Teknologi.

Jika anda mendapati diri anda sentiasa menyemak telefon anda, maka anda perlu menetapkan sempadan dengan teknologi. Adalah tidak sihat untuk memeriksa telefon anda setiap lima minit. Sebaliknya, cuba ketepikan satu jam setiap hari di mana anda tidak akan menggunakan telefon anda sama sekali. Ini akan memberi anda masa untuk memberi tumpuan kepada aktiviti lain seperti membaca, menulis, bersenam atau menghabiskan masa berkualiti bersama keluarga dan rakan.

Masalah dengan teknologi ialah kita menjadi ketagih kepadanya. Kami berasa terdorong untuk menyemak telefon kami setiap beberapa saat kerana kami ingin melihat apa yang berlaku dalam talian. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati diri anda sentiasa menyemak tapak media sosial, e-mel atau menghantar mesej teks, maka anda harus mempertimbangkan untuk mengambil sedikit masa daripada teknologi. Anda mungkin terkejut melihat betapa anda suka melakukan sesuatu tanpa disambungkan kepada teknologi.

3. Ambil Masa Rehat daripada Media Sosial.

Anda juga harus berehat dari media sosial. Cuba berehat dari Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, dsb., selama beberapa hari. Ini akan membantu anda mengelak daripada terlalu terperangkap dalam aliran pemberitahuan yang berterusan dan membolehkan anda menumpukan pada perkara lain.

Jika anda mendapati diri anda sentiasa memeriksa telefon anda sepanjang hari, cuba berehat dari media sosial selama beberapa hari. Apabila anda kembali, anda akan dapat melihat sama ada anda masih mahu menggunakan media sosial sama sekali. Jika anda memutuskan untuk melakukannya, maka anda boleh membina semula secara perlahan-lahan ke tahap penggunaan biasa anda.

Baca Lagi | Bagaimana untuk menjadi Viral di TikTok

Baca Lagi | Bagaimana Untuk Melihat Cerita Instagram Tanpa Nama?

4. Matikan pemberitahuan.

Jika anda mendapati diri anda sentiasa menyemak telefon anda, cuba matikan pemberitahuan. Ia mungkin kelihatan berlawanan dengan intuisi pada mulanya, tetapi apabila anda mematikannya, anda tidak akan merasa seperti terpaksa menyemak telefon anda setiap lima minit.

Masalah dengan pemberitahuan ialah ia menghalang kami daripada melakukan perkara lain selain menyemak telefon kami. Apabila kami mendapat pemberitahuan, kami segera mencapai telefon kami untuk melihat perkara yang sedang berlaku. Kami kemudian menjadi terganggu dengan apa sahaja yang berlaku di media sosial atau dalam suapan berita kami. Dan jika kita benar-benar buruk tentangnya, kita akhirnya terjebak dalam bermain permainan atau menonton video dan bukannya menumpukan pada perkara lain.

5. Jangan Semak E-mel anda Selepas 8 malam.

Jika anda seorang penagih, sudah pasti anda telah menyemak e-mel anda selepas waktu kerja. Ia mudah dilakukan, dan ia berasa baik. Anda mungkin berasa bersalah apabila anda menyedari berapa banyak masa yang anda luangkan untuk telefon anda. Tetapi apa yang berlaku apabila anda menyemak e-mel anda pada pukul 11 ​​malam dan bukannya tidur? Anda mungkin akan berasa lebih teruk daripada sebelumnya.

6. Berehat.

Jika anda ketagih dengan telefon anda, kemungkinan besar anda telah menggunakannya lebih daripada yang sepatutnya. Anda mungkin berasa bersalah apabila anda meletakkannya. Itu kerana kami terlatih untuk menggunakan telefon kami sebagai lanjutan daripada diri kami sendiri. Kami memerlukan mereka untuk terus berhubung dengan rakan, keluarga dan rakan sekerja. Dan kami juga memerlukan mereka untuk membantu kami menyelesaikan tugasan di tempat kerja.

7. Fokus Pada Masa Kini.

Jadi apa yang anda lakukan apabila anda berasa terharu dengan ketagihan anda pada telefon anda? Pertama, tarik nafas dalam-dalam. Kemudian, cuba fokus pada masa sekarang. Ini bermakna menumpukan pada perkara yang anda lakukan sekarang dan bukannya memikirkan perkara yang anda ingin lakukan kemudian.

8. Bersyukur Untuk Perkara Kecil.

Seterusnya, fikirkan tentang perkara yang anda syukuri. Anda mungkin mendapati diri anda terkejut dengan betapa bersyukurnya anda untuk perkara-perkara kecil. Sebagai contoh, mungkin anda bersyukur kerana anda mempunyai tidur yang nyenyak malam tadi. Atau mungkin anda bersyukur kerana diberi peluang untuk meluangkan masa berkualiti bersama keluarga anda hari ini.

9. Jangan Bandingkan Diri Anda Dengan Orang Lain.

Jika anda berasa kecewa kerana anda membandingkan diri anda dengan orang lain, maka anda perlu berundur dan fokus pada apa yang anda ada. Ini akan membantu anda menghargai kedudukan anda sekarang, dan bukannya membandingkan diri anda dengan orang lain yang nampaknya mempunyai lebih banyak peluang daripada anda.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bagaimana Untuk Melihat Cerita Instagram Tanpa Nama?

Read Next

PM Anwar akan Umumkan Kabinet Hari Ini, Mesyuarat Khas ‘Peraturan Baharu’ pada Isnin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.