The Malaysia Post

Tragedi 11 September: Ini 10 Fakta Yang Perlu Anda Semua Tahu

Pada 11 September 2001, hari yang mengubah Amerika Syarikat selama-lamanya, hampir 3,000 nyawa telah hilang secara tragis dalam serangan pengganas. Serangan ini mensasarkan Pusat Dagangan Dunia di New York City, Pentagon di Washington, D. C., dan kemalangan pesawat berhampiran Shanksville, PA. Antara mangsa, 400 adalah pegawai polis yang berani dan anggota bomba yang bergegas membantu.

1. Serangan Pusat Dagangan Dunia 1993

9/11 bukan kali pertama Pusat Dagangan Dunia menghadapi keganasan. Pada Februari 1993, satu pengeboman meragut enam nyawa.

2. Menara yang sibuk

Pada hari kerja biasa, WTC twin towers menjadi tuan rumah sehingga 50,000 pekerja, dengan tambahan 40,000 melalui kompleks.

3. Usaha pembersihan Herculean

selepas serangan 9/11, ia mengambil masa sembilan bulan untuk membersihkan 1.8 juta tan bangkai dari tapak World Trade Center. Usaha penyelamatan dan pemulihan yang heroik tidak kenal lelah.

4. United Flight 93 Heroes

Penumpang di United Flight 93, menyedari serangan sebelumnya, dengan berani berusaha untuk mendapatkan kembali kawalan dari perampas. Perampas, sebagai tindak balas, sengaja merempuh pesawat di ladang Pennsylvania, mencegah bencana yang lebih besar.

5. Rakaman serangan Pentagon

Baca lagi | Top 5 Jutawan Malaysia dalam Senarai Dunia 2023

Walaupun serangan Pusat Dagangan Dunia disiarkan secara meluas, tiada rakaman video serangan Pentagon didedahkan kepada umum sehingga 2006.

6. Cabaran penyelarasan

Walaupun polis dan Jabatan Bomba New York City mempunyai prosedur tindak balas kecemasan mereka sendiri, mereka tidak mempunyai rancangan yang diselaraskan untuk insiden besar seperti serangan 9/11.

7. Kehilangan nyawa terbesar

Serangan 9/11 di Pusat Dagangan Dunia menandakan kehilangan nyawa terbesar dalam serangan asing di Tanah Amerika.

8. Penyelamat ajaib

18 orang secara ajaib diselamatkan hidup-hidup dari runtuhan tapak World Trade Center, harapan inspirasi di tengah-tengah kemusnahan.[9]

Baca lagi | Donald Trump Serah Diri di Atlanta

9. Kesan kesihatan yang berpanjangan

Penyelamat dan pekerja penyelamat dari 9/11 sering mengalami tekanan selepas trauma, dan banyak masalah pernafasan yang berkembang seperti asma dan keradangan paru-paru akibat habuk dan toksin yang terdapat di tapak semasa dan selepas serangan.[10]

10. Melindungi mangsa

Pada tahun 2019, Senat AS mengambil langkah penting dengan meluluskan rang undang-undang untuk memastikan bahawa dana yang memberi pampasan kepada mangsa serangan 11 September tidak akan kehabisan dana. Ini bermakna responden pertama tidak perlu berulang kali mendapatkan pembiayaan tambahan daripada Kongres.[11]

Semasa kita merenungkan 11 fakta ini mengenai 9/11, kita mengingati nyawa yang hilang dan ketahanan sebuah negara yang bersatu dalam menghadapi tragedi. Peristiwa hari itu terus membentuk dunia kita dan komitmen kita untuk tidak pernah lupa.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Usul Tergempar YB Machang Panaskan Dewan Rakyat

Read Next

Pelakon Veteran Mek Habsah Meninggal Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.