The Malaysia Post

Top 5 Jutawan Malaysia dalam Senarai Dunia 2023

Jutawan di Malaysia tersenaraikah dalam senarai terkaya dunia? Itu sudah pasti!

Kali ini, Forbes menyenaraikan 18 individu Malaysia dalam senarai Jutawan Forbes 2023 dengan jumlah kekayaan mencecah sebanyak RM240.83 bilion!

Bayangkan, jutawan ranking 1 Malaysia, ranking 2 Malaysia, berapakah sbeenarnya nilai kekayaan bersih jutawan-jutawan ini ya?

Mari kita lihat top 5 jutawan Malaysia yang tersenarai di mata dunia.

1. Tan Sri Robert Kuok

Antara individu yang terkaya di Malaysia selama beberapa tahun berturut-turut ialah Robert Kuok, yang kini berada di tangga ke-146 di ranking dunia dengan kekayaan bersih sebanyak US$11.8 bilion. Beliau memulakan perniagaannya sebagai pedagang beras, gula, dan gandum pada tahun 1949 dan kini mempunyai perniagaan yang berkembang dalam industri hotel, hartanah, dan komoditi.

2. Tan Sri Quek Leng Chan

Individu terkaya Malaysia berikutnya ialah Tan Sri Quek Leng Chan daripada Hong Leong Group, yang terletak di tangga ke-179 dalam senarai tersebut dengan kekayaan sebanyak US$10.1 bilion. Karier bisnis Tan Sri Quek Leng Chan dimulai pada tahun 1963 ketika beliau bergabung dengan Hong Leong Company (Malaysia) Sdn Bhd, sebuah perusahaan kecil yang bergerak dalam bidang perdagangan bahan konkrit. Beliau kemudian memperluaskan bisnesnya dalam sektor lain seperti properti, kewangan, dan pengilangan.

Baca lagi | Hasrat Zii Jia Bawa Pulang Emas Sulung Negara

Hong Leong Group yang dimiliki oleh Tan Sri Quek Leng Chan telah berkembang pesat dan menjadi salah satu konglomerat terbesar di Asia. Perusahaan ini memiliki berbagai bisnis di berbagai negara, termasuk Malaysia, Singapura, China, dan Australia.

3. Tan Sri Ananda Krishnan

Manakala Tan Sri Ananda Krishnan, berada di tangga ke-511 dengan kekayaan bersih sebanyak US$5.2 bilion.

Tan Sri Ananda Krishnan adalah seorang pengusaha dan pelabur saham terkenal asal Malaysia yang lahir pada tarikh 1 April 1938 di Kuala Lumpur, Malaysia. Beliau dikenal sebagai pengasas dan pemilik dari Usaha Tegas Sdn Bhd, sebuah perusahaan yang bergerak di bidang telekomunikasi, media, dan minyak dan gas.

4. Tan Sri Koon Poh Keong

Selain daripada ketiga-tiga individu terkaya di Malaysia, pengasas Press Metal Aluminium, Tan Sri Koon Poh Keong mempunyai kekayaan bersih sebanyak US$4 bilion.

Baca lagi | Viral Shila Amzah, Ubai MZ Berpegangan Tangan

Perusahaan beliau memiliki fasiliti pengilangan di Malaysia, China, dan Ghana, yang mana mereka mampu mengeksport produk aluminium kepada pelanggan di seluruh dunia.

Press Metal telah menerima banyak penghargaan selama bertahun-tahun, termasuk penghargaan sebagai “Perusahaan Terbaik di Bursa Malaysia” oleh majalah FinanceAsia pada tahun 2018.

5. Tan Sri Chen Lip Keong

Terdapat juga individu terkaya di Malaysia yang terlibat dalam perniagaan kasino seperti Tan Sri Chen Lip Keong, pengasas NagaCorp dan pemilik pusat peranginan integrasi NagaWorld di Phnom Penh, dengan kekayaan bersih sebanyak US$2.8 bilion.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Hasrat Zii Jia Bawa Pulang Emas Sulung Negara

Read Next

JDT Belasah Kedah 6-0

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.