The Malaysia Post

Hasrat Zii Jia Bawa Pulang Emas Sulung Negara

Pemain perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia telah menyatakan hasratnya untuk menjadi atlet Malaysia pertama yang memenangi pingat emas dalam Sukan Olimpik Paris 2024. Pernyataan tersebut dilakukan semasa beliau bertemu dengan Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh hari ini. Dalam hantaran di laman Facebooknya, Yeoh menyatakan bahawa Zii Jia, yang kini berada pada ranking keempat dunia dan terlibat dalam program Road to Gold (RTG) yang diumumkan semalam, menyokong inisiatif tersebut dan turut tersenarai ke dalam program itu.

Yeoh mengatakan Zii Jia memberitahunya bahawa beliau sangat mahukan pingat emas sulung negara di Perancis nanti. Beliau juga menyatakan bahawa pertemuan tersebut adalah sesuatu yang positif dan beliau gembira untuk mendengar hasrat Zii Jia untuk mendapatkan emas. Turut hadir pada pertemuan tersebut ialah Penyelaras RTG, Stuart Ramalingam.

Baca lagi | Viral Shila Amzah, Ubai MZ Berpegangan Tangan

Malaysia terpilih dalam program RTG

Yeoh berkata Stuart akan berbincang dengan ejen Zii Jia mengenai perincian komitmen RTG yang akan merangkumi penyelarasan bimbingan dan rakan seperlatihan. Selain itu, terdapat lima lagi wakil Malaysia yang turut terpilih dalam program RTG. Mereka adalah gandingan Aaron Chia-Soh Wooi Yik, beregu wanita utama Pearly Tan-M.Thinaah, dan tiga beregu profesional – Tan Kian Meng-Lai Pei Jing (campuran), Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie (campuran) dan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi (beregu lelaki).

Selain itu, atlet lain yang terlibat dalam program RTG ialah jaguh berbasikal trek negara, Datuk Mohd Azizulhasni Awang dan rakan sepasukannya, Muhammad Shah Firdaus Sahrom, serta atlet terjun, Datuk Pandelela Rinong Pamg dan Nur Dhabitah Sabri.

Baca lagi | Anwar Sedia Kemuka Bukti Tun Mahathir Hina Orang Melayu

Temasya Sukan Olimpik Paris telah diumumkan akan berlangsung pada 26 Julai hingga 11 Ogos tahun depan. Dengan harapan Zii Jia dan atlet-atlet lain yang terlibat dalam program RTG, Malaysia berharap untuk meraih pingat emas dalam Sukan Olimpik bagi pertama kalinya dalam sejarah negara.

Read Previous

Viral Shila Amzah, Ubai MZ Berpegangan Tangan

Read Next

Top 5 Jutawan Malaysia dalam Senarai Dunia 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.