The Malaysia Post

Anwar Sedia Kemuka Bukti Tun Mahathir Hina Orang Melayu

SHAH ALAM – Datuk Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri, sedia untuk menunjukkan bukti berkaitan kenyataannya terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang didakwa sebagai fitnah. Anwar, yang juga Presiden PKR, menyatakan bahawa Tun Mahathir didapati membawa terlalu banyak elemen negatif terhadap masyarakat Melayu.

“Pentadbiran dia (Tun Mahathir) memang baik, tetapi kerosakan yang dilakukannya terhadap bangsa Melayu agak banyak. Beliau selalu mengatakan bahawa orang Melayu malas, tidak berterima kasih dan semua pendapat negatif ini adalah tidak betul. Ada juga orang daripada bangsa lain yang malas, yang mudah lupa, tetapi jangan sampai menghina orang Melayu. Orang Melayu telah melahirkan ramai pemikir…semua ini masalah minda kolonial. Beliau meminta bukti, dan saya akan tunjukkan bukti, tidak ada masalah,” katanya.

Tempoh tujuh hari

Beliau membuat kenyataan ini sebagai respons terhadap tuntutan Tun Mahathir sebelum ini, memberikan tempoh tujuh hari bagi beliau untuk menarik kenyataannya atau menghadapi tindakan undang-undang. Anwar berucap dalam Sesi Dialog bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Se-Malaysia sempena lawatannya ke UiTM, hari ini.

Baca lagi | 9,152 Calon Dipanggil Temu Duga, 4,914 Jawatan Tetap di KKM

Selain itu, pada 18 Mac lalu, Anwar telah mengkritik sikap seorang bekas pemimpin yang disifatkannya sebagai mengeluh tentang nasib orang Melayu dan mendakwa mereka tertindas di bawah kerajaan Perpaduan. Walaupun Anwar tidak menyebut nama individu tersebut, beliau memberi petunjuk mengenai tempoh pentadbiran ’22 tahun dan 22 bulan’. Anwar juga menyentuh tentang individu tersebut yang didakwa membolot harta keluarga dan anak-anaknya.

Sebelum ini, Tun Mahathir telah bersetuju untuk memberi masa tambahan kepada Anwar Ibrahim untuk menjawab segala dakwaan. Beliau juga memberikan jangka masa tujuh hari untuk Anwar menarik kenyataannya atau menghadapi tindakan undang-undang.

Hubungan rumit Anwar dan Tun Mahathir

Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai hubungan yang rumit dan bercanggah. Pada awal 1990-an, Anwar adalah seorang penyokong Mahathir dan merupakan Menteri Pendidikan, kemudian Menteri Kewangan dalam pentadbiran Mahathir. Namun, pada tahun 1998, Anwar ditangkap dan dituduh melakukan jenayah seksual dan korupsi. Anwar mendakwa bahawa beliau dijadikan kambing hitam oleh Mahathir dan memperjuangkan reformasi politik di Malaysia.

Baca lagi | Pusat Astronomi Antarabangsa jangka 1 Syawal jatuh pada 21 April

Ketika Mahathir bersara dari jawatan Perdana Menteri pada tahun 2003, beliau digantikan oleh Abdullah Ahmad Badawi. Anwar kemudian dilepaskan daripada penjara pada tahun 2004 dan cuba untuk kembali ke arena politik. Namun, beliau dihalang daripada menjadi calon pada pilihan raya umum 2008 kerana beliau masih dihukum tidak boleh bertanding.

Pada tahun 2018, setelah Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum, Anwar dan Tun Mahathir bersatu untuk menumbangkan bekas Perdana Menteri Najib Razak. Namun, setelah Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri lagi, hubungan mereka kembali bercanggah. Pada tahun 2020, Tun Mahathir meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri dan mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak dapat bekerjasama dengan Anwar. Namun, beliau kemudian berjanji untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar, tetapi ia tidak berlaku dan beliau mengundurkan diri daripada parti Bersatu pada tahun 2021.

Read Previous

9,152 Calon Dipanggil Temu Duga, 4,914 Jawatan Tetap di KKM

Read Next

Viral Shila Amzah, Ubai MZ Berpegangan Tangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.