The Malaysia Post

Pelakon Veteran Mek Habsah Meninggal Dunia

Pelakon veteran yang terkenal, Mek Habsah atau nama sebenarnya Habshah Bakar, telah meninggal dunia pada 11 September 2023 di Institut Perubatan Pernafasan Kuala Lumpur pada jam 2.45 pagi. Beliau meninggal dunia pada usia 67 tahun. Berita ini disahkan oleh cucunya, Huraimi Hilman, kepada Bernama. Beliau menyatakan bahawa Mek Habsah telah menghidap penyakit paru-paru selama 20 tahun yang lepas.

Menurut Huraimi, “Bahkan sebelum itu, nenek saya perlu menggunakan bantuan ventilator untuk bernafas. Apabila keluar, dia perlu membawa oksigen mudah alih.”

Jenazah Habsah kini di masjid Bilal Bin Rabah di Taman Koperasi Polis Fasa 1 untuk solat jenazah dan untuk keluarga serta rakan-rakan yang ingin memberi penghormatan terakhir.

Beliau akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Muslim Raudathul Sakinah selepas solat Zuhur.

Selain daripada berlakon dalam pelbagai siri drama televisyen, Mek Habsah juga membintangi filem berjudul “Litar Kasih” pada tahun 1996.

Baca lagi | Pelakon Veteran Wahid Satay Meninggal Dunia

Kehilangan Besar Dalam Industri Seni

Kehilangan Mek Habsah adalah satu pukulan besar kepada industri seni Malaysia. Beliau telah menjadi ikon dalam dunia seni lakonan Malaysia selama beberapa dekad dan telah memenangi hati peminat-peminatnya dengan penampilan berbakatnya. Beliau bukan sahaja terkenal dalam drama televisyen, malah turut membuktikan kebolehannya dalam bidang perfileman.

Selain itu, perjuangan Mek Habsah melawan penyakit paru-paru selama dua dekad adalah satu inspirasi kepada banyak individu yang berdepan dengan penyakit kronik. Beliau menunjukkan ketabahan dan semangat yang luar biasa sepanjang tempoh tersebut.

Warisan Mek Habsah

Walau bagaimanapun, warisan Mek Habsah akan terus hidup melalui karya-karyanya yang memukau. Beliau telah menyumbang kepada seni lakonan Malaysia dengan penampilan uniknya dalam pelbagai watak yang berbeza. Karya-karya beliau akan terus menjadi inspirasi kepada generasi pelakon muda.

Mek Habsah juga akan diingati oleh peminat-peminatnya sebagai seorang yang berjuang dengan penyakit yang mencabar sepanjang hayatnya. Beliau adalah contoh keberanian dan tekad yang patut dicontohi.

Baca lagi | GEMPAR: Pelakon Veteran Sarath Babu Belum Mati!

Penghormatan Terakhir untuk Mek Habsah

Perpisahan terakhir untuk Mek Habsah akan berlaku di Tanah Perkuburan Muslim Raudathul Sakinah selepas solat Zuhur. Ramai keluarga dan rakan-rakan dijangka hadir untuk memberi penghormatan terakhir kepada pelakon veteran ini.

Mek Habsah meninggalkan satu legasi yang sukar untuk dilupakan dalam dunia seni Malaysia. Beliau akan sentiasa dikenang sebagai seorang pelakon hebat dan inspirasi kepada ramai yang mengaguminya. Semoga rohnya mendapat rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Read Previous

Tragedi 11 September: Ini 10 Fakta Yang Perlu Anda Semua Tahu

Read Next

Saingan Sengit di Suku Akhir Piala Malaysia, Terengganu FC vs. Selangor FC – Tommy

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.