The Malaysia Post

Tindakan ‘No Action, Talk Only’ Kerajaan Madani – Syed Saddiq

KUALA LUMPUR, 18 September 2023 – Ahli Parlimen Muar daripada Gabungan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda), Syed Saddiq Abdul Rahman, telah menyeru kerajaan perpaduan untuk memenuhi janji-janji yang dibuat selepas Pilihan Raya Umum ke-15.

Diantara janji tersebut adalah pembaharuan yang dijanjikan tetapi masih belum dipenuhi.

Reformasi yang Ditangguhkan

merujuk kepada ucapan yang dibuat oleh Datuk Seri Azalina Othman Said, yang pada masa itu adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, di Dewan Rakyat. Dalam ucapan penutupnya, beliau menyatakan bahawa kerajaan Madani, yang diduga merujuk kepada kerajaan yang sedang berkuasa atau kerajaan yang dipimpin olehnya, dikenali sebagai kerajaan yang memenuhi janji-janji yang telah dibuat kepada rakyat. Beliau juga menyatakan bahawa kerajaan tersebut bercadang untuk melaksanakan pelbagai jenis reformasi.

“Saya percaya ini bukanlah sebuah kerajaan yang melaksanakan janji-janji, tetapi kerajaan NATO – tiada tindakan, hanya berbicara. Saya menyebut kerajaan ini demikian kerana sebelum ini, banyak reformasi yang dijanjikan ditangguhkan dan masih ditangguhkan.

“Jangan katakan tentang reformasi baru… pada bulan Mac, perdana menteri telah berjanji bahawa setiap daerah Parlimen, sama ada di bawah parti pemerintah atau pembangkang, akan menerima peruntukan yang adil.

Baca lagi | Syed Saddiq Tarik Sokongan, Kerajaan Hilang Majoriti

Janji yang Tidak Ditepati

“Namun, setelah berbincang-bincang, hari ini peruntukan masih kosong Ringgit Malaysia,” kata Syed Saddiq kepada wartawan di Bangunan Parlimen hari ini.

Beliau mendakwa ahli Parlimen dari blok kerajaan sudah menerima antara RM3.8 juta hingga RM4.5 juta, tetapi daerah Parlimen pembangkang tidak mendapat apa-apa.

MP tunggal dalam Muda berkata ini bermakna sekolah-sekolah tidak dibaik pulih di kawasan pembangkang, dan mereka yang menghadapi kesulitan dan telah mendaftar untuk bantuan melalui saluran seperti e-Kasih tidak akan menerima bantuan yang sepatutnya.

Pengisytiharan Harta yang Tertangguh

Menurut Syed Saddiq, dengan keadaan yang diamalkan kerajaan sekarang ini, orang ramai akan menghadapi kesulitan kerana terdapat perbezaan warna politik.

“Mengapa saya katakan ini adalah kerajaan ‘no action, talk only’? Ini kerana pada bulan Januari, perdana menteri berjanji bahawa semua menteri kabinet akan dikehendaki membuat pengisytiharan harta. Sekarang sudah bulan September, dan reformasi asas yang dijanjikan sejak Januari masih belum dilaksanakan.

“Kita tidak perlu menjauh. Lihat sahaja tahun lalu. Ia dijanjikan bahawa kes rasuah tidak akan dibatalkan. Saya tidak mengatakannya, tetapi itu dijanjikan oleh perdana menteri,” katanya.

Syed Saddiq juga mengatakan bahawa ini adalah situasi yang dapat dikawal oleh kerajaan.

Baca lagi | Perikatan Nasional Tidak Mungkin Menjadi Sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan – Para Penganalisis Politik

Pelaksanaan Reformasi yang Dikehendaki

“Dalam konteks ini, saya rasa tidak perlu mengatakan bahawa ini adalah kerajaan ‘walk the talk’, kerana apabila rakyat mendengar perkataan ‘tatakelola’ (governance), mereka tahu bahawa ini semua adalah bohong.

“Apabila mereka mendengar perkataan ‘pelaksanaan’, mereka tidak lagi mempunyai kepercayaan kerana mereka telah memberikan banyak peluang (untuk melaksanakan reformasi), tetapi tiada apa yang telah dilakukan.

“Jadi jangan bercakap tentang bagaimana mereka memerlukan majoriti dua pertiga untuk melaksanakan reformasi. Saya telah memberikan komitmen sejak awal untuk reformasi-reformasi ini. Jika mereka memerlukan undi Muar, kami akan memberikan sokongan kami,” katanya.

Dalam hal ini, beliau memberitahu kerajaan supaya tidak bersembunyi di sebalik kekurangan majoriti dua pertiga apabila melibatkan pemenuhan reformasi yang dijanjikan sebelum ini, kerana Parlimen kini berada pada tahap kestabilan undi yang terbaik sejak zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Kesimpulan

Syed Saddiq Abdul Rahman menegaskan keperluan kepada kerajaan untuk melaksanakan janji-janji yang telah dibuat kepada rakyat. Beliau memberitahu bahawa banyak reformasi yang dijanjikan masih belum dipenuhi, dan ini memberi kesan kepada rakyat Malaysia, terutamanya di kawasan pembangkang. Beliau juga menekankan bahawa kerajaan sepatutnya bertindak mengikut janji-janji yang telah dibuat agar Malaysia dapat melangkah ke hadapan dalam usaha untuk mencapai kemajuan dan keadilan.

Read Previous

Apple iOS 17: Ini 10 Ciri iPhone Baru Yang Menarik

Read Next

Santiniketan Rabindranath Tagore Diumumkan Sebagai Tapak Warisan UNESCO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.