The Malaysia Post

Syed Saddiq Tarik Sokongan, Kerajaan Hilang Majoriti

Pada 11 September 2023, keputusan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, untuk menarik sokongannya daripada kerajaan perpaduan menyebabkan kerajaan gagal mengekalkan majoriti dua pertigaannya. Pakar perlembagaan dan undang-undang, Prof Dr. Nik Ahmad Nik Mahmood, menjelaskan bahawa kehilangan majoriti dua pertiga ini menjadi halangan besar bagi kerajaan dalam membuat pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan apabila diperlukan.

Tindakan Strategik Muda

Prof Dr. Nik Ahmad Nik Mahmood berkata tindakan Presiden Malaysian United Democratic Alliance (Muda), Syed Saddiq, dilihat sebagai satu rancangan strategik tertentu untuk mendapatkan sokongan daripada kerajaan perpaduan yang nampaknya mengabaikan beberapa permintaan parti tersebut.

Menurut beliau, dengan tindakan Syed Saddiq yang kini beralih arah menyokong pihak pembangkang, ia merupakan satu cara untuk mengugut supaya Pakatan Harapan (PH) akan terus menerima Muda atau perlu memberikan lebih banyak konsesi kepada parti Muda dalam kerajaan perpaduan.

Baca lagi | Syed Saddiq Gelar DAP ‘Lapdog Zahid’

Protest Terhadap Keputusan Membebaskan Tanpa Pembebasan

Syed Saddiq menjelaskan bahawa tindakan tersebut adalah sebagai protes terhadap keputusan membebaskan Tan Sri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Presiden Umno, daripada 47 tuduhan berkaitan dengan kes Yayasan Akalbudi. Muda melihat tindakan ini sebagai permulaan kepada pemartabatan rasuah.

Baca lagi | Usul Syed Saddiq Untuk Membahaskan Isu LCS Di Dewan Rakyat Ditolak Speaker

Kehilangan Dua Pertiga Majoriti

Pada masa ini, kerajaan perpaduan yang terbentuk melalui kerjasama 14 parti politik mempunyai 147 ahli Parlimen daripada 222 kerusi Parlimen, hanya terpaut satu kerusi sahaja untuk mencapai majoriti dua pertiga (148 kerusi).

Dengan keputusan ini, jumlah bagi pihak pembangkang adalah 74, termasuk satu kerusi yang disumbangkan oleh Syed Saddiq.

Untuk rekod, dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang lalu, Muda bertanding menggunakan logo mereka sendiri dalam empat kerusi, iaitu Parlimen Muar, Parlimen Kepala Batas, Tanjong Karang, Tanjung Piai, dan Kota Marudu, tetapi hanya berjaya menang di kerusi Muar.

Nik Ahmad Kamal juga tidak menolak kemungkinan bahawa penarikan sokongan oleh Syed Saddiq sebenarnya kerana Muda ingin kerajaan perpaduan mengkaji keputusan dan dasar semasa berkaitan dengan kes yang sedang dihadapi oleh pemimpin kerajaan.

Read Previous

Saingan Sengit di Suku Akhir Piala Malaysia, Terengganu FC vs. Selangor FC – Tommy

Read Next

Najib, Arul Kanda Bebas Kes Audit 1MDB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.