The Malaysia Post

Santiniketan Rabindranath Tagore Diumumkan Sebagai Tapak Warisan UNESCO

Santiniketan, yang dikenali sebagai “tempat kedamaian” Rabindranath Tagore, yang mewakili visi penyair itu tentang tempat pembelajaran yang melampaui sempadan agama dan wilayah, telah secara rasmi diiktiraf sebagai Tapak Warisan UNESCO pada hari Ahad – yang ke-41 di India dan yang kelima di Bengal.

Pengiktirafan Antarabangsa untuk Santiniketan

Keputusan untuk menyertakan Santiniketan dalam senarai berprestij ini diambil oleh ahli International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) semasa persidangan ke-45 Jawatankuasa Warisan Dunia yang diadakan di Riyadh. Ini adalah pertemuan pertama jawatankuasa sejak berlakunya pandemik pada tahun 2020.

Perjalanan Menuju Pengiktirafan UNESCO

Perjalanan untuk mendapatkan pengiktirafan UNESCO bagi Santiniketan, yang ditubuhkan pada tahun 1901, bermula lebih dari satu dekad yang lalu apabila arkitek restorasi Abha Narain Lambah dan arkitek pemulih Manish Chakraborti bekerjasama untuk menyediakan dossier awal untuk Archaeological Survey of India (ASI). Selepas tempoh tidak aktif, inisiatif ini dihidupkan semula pada tahun 2021 apabila ASI mendekati Abha Narain Lambah untuk mengemukakan dossier akhir dalam masa hanya 10 hari.

Baca lagi | Kuil Pulau Pinang yang berusia 211 tahun memenangi anugerah pemuliharaan warisan budaya Unesco

Santiniketan – Warisan yang Melambangkan Kebudayaan Asia

“Santiniketan adalah penjelmaan yang boleh dirasai dari komuniti pendidikan dan seni yang berdepan dengan kebudayaan moden pan-Asia. Ia mewakili kebudayaan moden yang tidak melihat ke Barat, tetapi ke Timur, dan mewakili senibina mampan yang lebih relevan pada hari ini daripada seabad yang lalu,” kata Lambah kepada TOI.

Beliau menekankan ciri-ciri unik Santiniketan, termasuk campuran pelbagai pengaruh, perhatian terhadap tradisi tempatan, dan pengaburan sempadan antara disiplin, tradisi, dan kebudayaan moden.

Sokongan dan Kegembiraan Terhadap Pengiktirafan UNESCO

Perdana Menteri Modi memimpin negara dalam meraikan berita ini. “Gembira bahawa Santiniketan, perwujudan visi Gurudev Rabindranath Tagore dan warisan budaya India yang kaya, telah disenaraikan dalam Senarai Warisan UNESCO. Ini adalah saat yang membanggakan bagi semua rakyat India,” katanya di X.

Ketua Menteri Mamata Banerjee juga menyatakan kegembiraannya, menekankan kebanggaan Bengal terhadap Santiniketan dan mengakui usaha kerajaan untuk meningkatkan infrastrukturnya dalam beberapa tahun terakhir. “Tahniah kepada semua yang mencintai Bengal, Tagore, dan mesej persaudaraan beliau,” katanya di Twitter.

Menteri Kebudayaan dan Hal Ehwal Luar Sederhana, Meenakashi Lekhi, merayakan pencatatan UNESCO ini di media sosial, mengabdikannya kepada visi PM Modi dan kepemimpinan dinamik dalam mempromosikan warisan India yang boleh dirasai.

Ashok Mahato, pendaftar pentadbiran Visva-Bharati, mengalu-alukan pencatatan ini sebagai hari besar bagi Santiniketan dan mengucapkan terima kasih kepada PM, kementerian kebudayaan, dan ASI. “Ini akan membuka jalan bagi pemeliharaan holistik ideal, warisan seni yang unik, muzik, senibina, dan alam sekitar Santiniketan,” katanya.

Kedua-dua Trinamool Congress dan BJP menyambut baik langkah ini. “Momen yang sangat membanggakan bagi semua warganegara negara kita dan orang Benggali di seluruh dunia,” kata Setiausaha Agung Kebangsaan TMC, Abhishek Banerjee. Presiden BJP negeri, Sukanta Majumdar, mengatakan ini adalah “momen yang membanggakan bagi setiap rakyat India kerana Santiniketan, nama yang berkaitan dengan ilmu pengetahuan dan pencerahan, membuka jalan ke Senarai Warisan Dunia UNESCO.”

Read Previous

Tindakan ‘No Action, Talk Only’ Kerajaan Madani – Syed Saddiq

Read Next

Berapa Kos Memiliki dan Memandu Kenderaan Elektrik di Malaysia?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.