The Malaysia Post

Berapa Kos Memiliki dan Memandu Kenderaan Elektrik di Malaysia?

Kereta Elektrik atau EV menawarkan banyak kelebihan kepada pengguna kerana mereka dikenal pasti lebih baik untuk alam sekitar, kos efektif, dan tidak dapat dinafikan bergaya. Dengan industri automotif semakin melabur dalam teknologi kenderaan elektrik, jelas bahawa EV berada di landasan untuk menguasai pasaran. Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) meramalkan bahawa pada tahun 2030, 60% penjualan kenderaan global akan menjadi elektrik, yang menyebabkan lonjakan permintaan untuk penyelesaian pengecasan rumah.

Sehingga kini, pasaran EV Malaysia masih dalam peringkat awal, dengan hanya beberapa model yang tersedia. Kos permulaan yang tinggi tetap menjadi perhatian ramai pembeli berpotensi. Namun, ketika teknologi bateri maju dan harga turun, Ev menjadi lebih mudah diakses. Jika anda sedang mempertimbangkan untuk menukar daripada kenderaan enjin pembakaran dalaman (ICE) tradisional kepada EV, panduan ini akan membantu anda memahami kos yang terlibat.

Kos Permulaan

Pada masa ini, memiliki EV di Malaysia mungkin kelihatan seperti kemewahan, dengan harga selalunya lebih tinggi daripada kereta konvensional. Bagi menggalakkan penggunaan EV, kerajaan telah melanjutkan pengecualian duti import ke atas kenderaan elektrik terbina sepenuhnya (CBU) sehingga 2024. Terdapat juga rebat sehingga RM30,000 untuk EV yang dipasang secara tempatan. Walau bagaimanapun, EV paling murah di pasaran, Ora Good Cat 2022,masih berharga di bawah RM140, 000. Sebaliknya, anda boleh menemui banyak kereta berkuasa petrol dengan harga yang jauh lebih rendah. Tetapi bagaimana dengan cukai jalan? Adakah Ev dikenakan cukai jalan walaupun mereka tidak menggunakan petrol?

Baca lagi | 10 Fakta Menarik Tentang Kereta Elektrik Tesla Yang Akan Membuat Anda Kagum

Bagaimanakah Cukai Jalan dikira untuk EV?

Di Malaysia, cukai jalan untuk kereta ICE tradisional adalah berdasarkan perpindahan enjin yang diukur dalam sentimeter padu (CC). Untuk EV, cukai jalan dikira berdasarkan output kuasa yang diukur dalam kilowatt (kW). Berikut adalah pecahan mudah untuk sedan milik persendirian dengan output kuasa 80 kW atau di bawah:

50 kW dan ke bawah: RM 20

Melebihi 50 kW hingga 60 kW: RM 44

Melebihi 60 kW hingga 70 kW: RM 56

Melebihi 70 kW hingga 80 kW: RM 72

Untuk EV berkuasa tinggi melebihi 80 kW, kadar asas ditambah kadar progresif kenaikan 0.05 kW digunakan:

80-90 kW: RM 160 + RM 0.32 untuk setiap kenaikan 0.05 kW daripada 80 kW

90-100 kW: RM 224 + RM 0.25 untuk setiap kenaikan 0.05 kW daripada 90 kW

100-125 kW: RM 274 + RM 0.50 untuk setiap kenaikan 0.05 kW daripada 100 kW

125-150 kW: RM 524 + RM 1.00 Untuk setiap kenaikan 0.05 kW daripada 125 kW

Melebihi 150 kW: RM 1024 + RM 1,024, dan RM 1.35 untuk setiap kenaikan 0.05 kW daripada 150 kW

Pengisian semula

Mengecas EV berbeza daripada mengisi tangki petrol. Walaupun kereta petrol mengambil masa hanya beberapa minit untuk mengisi minyak, Ev biasanya memerlukan kira-kira 20 minit untuk mencapai cas penuh menggunakan pengecas pantas arus terus (DC). Penting untuk memahami jenis pengecas EV yang ada:

Pengecasan arus ulang alik (AC)

Pengecasan AC, sering dikenali sebagai pengecasan Tahap 1 atau Tahap 2, adalah kaedah yang paling biasa untuk EV. Pengecasan tahap 1 boleh dilakukan di rumah menggunakan alur keluar elektrik standard dan mengambil masa 8 hingga 20 jam untuk pengecasan penuh, bergantung pada saiz bateri. Pengecasan Tahap 2 menggunakan alur keluar 240 volt khusus dan mengambil masa 4 hingga 8 jam untuk pengecasan penuh. Walaupun mudah, memasang soket pengecasan khusus di rumah boleh menelan kos antara RM3,000 dan RM7,900, tidak termasuk buruh pemasangan dan peningkatan pendawaian rumah yang diperlukan. Malangnya, pilihan ini tidak tersedia untuk penghuni pangsapuri. Pengecasan AC mungkin lebih perlahan tetapi lebih lembut pada bateri berbanding pengecasan DC.

Baca lagi | Cukai Jalan Kenderaan Elektrik Akan Dikaji Semula Oleh Kementerian Pengangkutan

Pengecasan arus terus (DC)

Pengecasan DC, juga dikenali sebagai Tahap 3 atau pengecasan pantas, jauh lebih pantas dan dapat mengecas EV sepenuhnya dalam masa 30 minit. Walau bagaimanapun, pengecas ini biasanya terdapat di stesen pengecasan awam khusus dan tidak boleh dipasang di rumah. Walaupun pengecasan DC mudah untuk perjalanan jauh, bergantung padanya terlalu banyak boleh mengurangkan jangka hayat bateri EV anda, yang mahal untuk diganti.

Sehingga kini, stesen pengecasan secara beransur-ansur muncul di kawasan Lembah Klang. Sesetengah syarikat menawarkan pakej langganan, manakala yang lain mempunyai pilihan Bayar semasa anda pergi. Sebagai contoh, Shell dan ChargeNow mempunyai model langganan, dengan kadar bermula pada RM240 setahun. Sebagai alternatif, anda boleh memilih pilihan Bayar semasa anda pergi, dengan kadar berbeza antara RM4 untuk membuka ruang pengecasan dan RM20 untuk setiap lima minit pengecasan. Pengecas Pantas Gentari Petronas menawarkan kadar RM2.20 seminit, dan pemilik BMW boleh mengakses langganan tahunan ChargeNow RM240.

Tayar & Penyelenggaraan

Ev memerlukan tayar khas yang lebih kaku, lebih berat, dan menawarkan lebih banyak hubungan jalan raya daripada yang digunakan dalam kereta ICE. Tayar ini, biasanya dalam julat 19-21 inci, boleh menelan kos sekitar RM10, 000 untuk diganti. Tayar OEM asal untuk EV biasanya hanya tersedia melalui Pengedar tempat anda membeli kenderaan anda. Berhati-hati semasa memandu berhampiran tapak pembinaan untuk mengelakkan kerosakan tayar.

Baca lagi | 4 Fakta Menarik Mengenai Tesla: Membongkar Rahsia Perintis Elektrik

Pembaikan & Servis

Ev biasanya memerlukan penyelenggaraan yang lebih sedikit daripada kereta ICE tradisional. Motor elektrik mempunyai bahagian yang bergerak lebih sedikit, menjadikan servis lebih mudah dan kurang kerap. EV tidak memerlukan penukaran minyak, penggantian palam pencucuh atau pelarasan tali pinggang masa, yang menjimatkan masa dan wang. Komponen haus dan lusuh utama EV ialah pad brek, tayar, dan akhirnya, bateri. Bahagian brek biasanya memerlukan penggantian setiap lima tahun, dan tayar harus diputar secara berkala untuk penjajaran yang betul. Penggantian bateri adalah item penyelenggaraan yang paling mahal untuk EV.

Sebagai contoh, penggantian bateri Tesla Model S di Amerika Utara tanpa jaminan boleh menelan kos sekitar USD 20,000 (RM 87,101.27). Di Malaysia, penggantian bateri untuk Nissan Leaf, yang dijual secara rasmi di sini,boleh mencecah sehingga RM30, 000. Kos yang tinggi ini boleh memberi kesan kepada nilai jualan semula EV yang digunakan pada masa akan datang.

Kesimpulannya, memiliki dan memandu EV di Malaysia menawarkan kelebihan dan cabaran. Walaupun kos awalnya tinggi, insentif kerajaan bertujuan menjadikan EV lebih berpatutan. Pengiraan Cukai Jalan berbeza untuk EV, dan pilihan pengecasan berbeza-beza, dengan pertimbangan untuk jangka hayat bateri. Tayar khusus dan kos penyelenggaraan yang lebih rendah diimbangi oleh perbelanjaan penggantian bateri yang berpotensi besar. Memandangkan teknologi EV terus berkembang, kos ini mungkin berubah, menjadikan eV sebagai pilihan yang lebih menarik untuk pemandu Malaysia.

Read Previous

Santiniketan Rabindranath Tagore Diumumkan Sebagai Tapak Warisan UNESCO

Read Next

Badi Kelab Jepun Menghantui JDT dalam ACL Musim 2023/24

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.