The Malaysia Post

Skeptikal terhadap barisan pembangkang bersatu pada PRU15, PSM berkata bersedia untuk bergabung dengan satu syarat

Parti Sosialis Malaysia (PSM) menyatakan kesediaan untuk bergabung tenaga dengan parti pembangkang lain pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15), selagi calonnya kekal sebagai ahli walaupun menang.

Dalam temu bual dengan Malay Mail baru-baru ini, setiausaha agungnya Sivarajan Arumugam menunjukkan tiga kemungkinan senario bagi parti-parti itu ialah pemilihan yang mesti diadakan menjelang September 2023.

“Kami masih terbuka kepada pakatan pilihan raya dan jika Pembangkang mengatakan bahawa semua orang berada di bawah satu logo, dan jika mereka telah memberikan kami jumlah kerusi yang munasabah maka kami akan bersetuju dengannya,” kata Sivarajan.

Beliau berkata dalam senario kedua sekiranya semua pihak diberi peluang menggunakan logo sendiri, PSM juga perlu diberi hak untuk berbuat demikian.

Alternatif ketiga ialah barisan pembangkang yang tidak bersatu, katanya.

Di sebalik semua ini, Sivarajan berkata beliau masih ragu-ragu tentang kemungkinan barisan pembangkang bersatu dalam PRU15, memetik landskap politik yang jauh berbeza selepas apa yang dipanggil “Langkah Sheraton” yang menyaksikan Parti Pribumi Bersatu Malaysia melompat dari Pakatan Harapan untuk membentuk Perikatan Nasional .

Beliau menambah apa yang berlaku pada pilihan raya negeri Johor mungkin berulang pada pilihan raya umum kerana ketiadaan masa dan minat dalam kalangan parti pembangkang untuk membentuk barisan bersatu.

“Walaupun Anwar bercakap mengenai idea ‘khemah besar’ suatu ketika dahulu, saya rasa ia telah gagal kerana tiada siapa yang benar-benar bercakap mengenainya.

“Malah dalam PKR, Rafizi yang kini timbalan presiden tidak begitu berminat, beliau sedang dalam perjalanan untuk membina parti dengan sendirinya, jadi kami fikir khemah besar tidak akan berlaku sebelum PRU15,” katanya.

Beliau turut mencadangkan beberapa kawasan pilihan raya mungkin menyaksikan pertembungan lima atau enam penjuru jika trend ini berterusan.

Menurutnya, pengundi akan diberikan pelbagai parti untuk dipilih pada PRU15, bermula daripada gabungan sayap kanan pro-Melayu Gerakan Tanah Air, gabungan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN), Pakatan Harapan (PH). , parti kiri lain seperti Malaysian United Democratic Alliance (Muda) dan PSM sendiri, malah calon bebas.

“Kami fikir tiada apa yang hebat akan berlaku pada PRU15, tidak akan ada gelombang apa yang kami lihat pada 2018, di mana gelombang penentangan terhadap BN sangat kuat dengan PH malah seluruh masyarakat.

“Sekarang saya tidak fikir ia akan berlaku, semua orang bercakap sendiri. Ia akan menjadi sangat rumit,” katanya.

Bercakap mengenai syarat menyertai pakatan pilihan raya bagi PRU15, Sivarajan berkata calon PSM mesti kekal dalam parti yang sama selepas memenangi kerusi dalam pilihan raya, dan menjalankan tugas mereka sebagai ahli PSM dalam persidangan DUN dan parlimen.

“Jadi sebagai contoh seperti yang berlaku pada 2008, Dr Michael Jeyakumar menggunakan logo PKR dan dipilih, dan apabila Kumar pergi ke parlimen perkara pertama yang kami lakukan ialah kami pergi ke Speaker Dewan dan memberitahunya kami Parti Sosialis Malaysia, dan kami perlu segala-galanya dalam Hansard dan pelabelan kami untuk keluar sebagai PSM.

“Tetapi sudah tentu, kami bersetuju bahawa kami adalah sebahagian daripada blok pembangkang, kami duduk dalam pembangkang, dan kami akan menyokong pembangkang dalam proses pengundian. Jadi itulah jawatan yang kami pegang sehingga hari ini,” kata Sivarajan.

Semasa temu bual itu, Sivarajan juga berkata PSM telah mengenal pasti lebih 20 kawasan yang mereka sasarkan, di peringkat negeri dan nasional, dalam kongres khas mereka awal tahun ini.

Katanya, kesemua 20 kerusi itu akan disemak semula untuk melihat mana yang sudah sedia dan jumlah kerusi yang akan ditandingi akan diputuskan apabila pilihan raya diadakan.

“Kami mempunyai KPI (indeks prestasi utama) kami sendiri, jadi antara 20 kerusi, 5 ini telah melakukan lebih banyak kerja, jadi kami melihat potensi mereka, bagaimana margin untuk menang atau kalah.

“Kami rasa lima ini bagus, ok pergi, lima pergi dulu dalam PRU15, selebihnya terus bekerja sehingga PRU16, PRU17, dan seterusnya,” tambahnya.

PSM sebelum ini pernah bertanding dan memenangi kerusi Sungai Siput pada pilihan raya umum 2008 dan 2013 di bawah tiket PKR.

Parti itu kemudian memutuskan untuk bertanding sendiri pada pilihan raya umum 2018 tetapi telah kehilangan kerusi Sungai Siput kepada calon PKR yang lain.

Malaysia tidak sepatutnya mengadakan pilihan raya sehingga September 2023 tetapi Umno telah menekan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri untuk pilihan raya awal untuk memanfaatkan momentum yang mereka perolehi daripada pilihan raya negeri Melaka dan Johor.

Read Previous

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam boleh bertindak terhadap penjawat awam yang membocorkan penghakiman mahkamah, kata Wan Junaidi

Read Next

Berrettini dari Itali berkumpul semula untuk mengalahkan Murray dalam pusingan ketiga Terbuka AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.