The Malaysia Post

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam boleh bertindak terhadap penjawat awam yang membocorkan penghakiman mahkamah, kata Wan Junaidi

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) boleh mengambil tindakan terhadap penjawat awam yang membocorkan kertas penghakiman mahkamah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata SPA mempunyai peruntukan khusus dan kuasa tatatertib yang boleh digunakan terhadap mereka yang terlibat memandangkan mahkamah mempunyai peraturan yang perlu dipatuhi.

“Apa yang tidak sepatutnya berlaku sudah berlaku. Jangan buat apa-apa yang boleh menimbulkan masalah, dalam kes ini, kepada Badan Kehakiman,” katanya kepada pemberita selepas program ‘Kembara Anak Samurai ke Sarawak’ di Santubong, dekat sini malam ini.

Beliau mengulas dakwaan penghakiman yang dibocorkan berhubung kes rasuah Datin Seri Rosmah Mansor.

Awal hari ini, Ketua Polis Daerah Sentul ACP Beh Eng Lai berkata polis telah merekodkan keterangan dua individu berhubung kes itu iaitu seorang hakim Mahkamah Tinggi dan seorang pegawai undang-undang.

Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan membuat laporan polis berhubung perkara itu pada 27 Ogos, selepas penghakiman yang didakwa disiarkan di portal yang turut membawa draf penghakiman rayuan SRC International Datuk Seri Najib Razak yang dikatakan bocor.

Read Previous

Enam soalan mengenai kerusi Pekan Najib (dan impian PRU15) kini dia berada di penjara

Read Next

Skeptikal terhadap barisan pembangkang bersatu pada PRU15, PSM berkata bersedia untuk bergabung dengan satu syarat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.