The Malaysia Post

Enam soalan mengenai kerusi Pekan Najib (dan impian PRU15) kini dia berada di penjara

Datuk Seri Najib Razak kini bekas perdana menteri pertama Malaysia yang dipenjarakan, tetapi kekal sebagai ahli parlimen bagi kawasan Pahang di Pekan.

Dia sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun dan turut didenda RM210 juta berhubung penyelewengan RM42 juta daripada firma milik kerajaan SRC International Sdn Bhd. Ini selepas dia gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos lalu.

  1. Jadi apa yang berlaku sekarang bahawa dia berada dalam penjara?

Inilah yang anda perlu tahu tentang enam soalan mengenai tahanan Najib dan kerusi Pekannya, berdasarkan Perlembagaan Persekutuan dan apa yang peguam perlembagaan memberitahu Malay Mail.

Adakah dia masih ahli parlimen Pekan sekarang kerana dia berada di balik jeruji besi? Andrew Khoo, pengerusi bersama jawatankuasa undang-undang perlembagaan Majlis Peguam, berkata Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan bermakna seseorang Ahli Parlimen akan hilang kelayakan dalam tempoh 14 hari selepas menerima hukuman penjara tidak kurang setahun, melainkan langkah tertentu diambil, seperti memfailkan pengampunan.

“Perkara 48(1)(e) dibaca bersama Perkara 48(4)(a) dan (c) bermakna ia akan berkuat kuasa selepas 14 hari dari tarikh rayuan ditolak.

“Kehilangan kelayakan sebagai Ahli Parlimen tidak akan berkuat kuasa jika petisyen untuk pengampunan difailkan dalam tempoh 14 hari,” katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi, merujuk khusus kepada Perkara 48(4)(c).

Perkara 48(4)(a) memperuntukkan bahawa seseorang Ahli Parlimen akan hilang kelayakan daripada terus menjadi Ahli Parlimen 14 hari “dari tarikh” dia disabitkan dan dijatuhkan hukuman mengikut Perkara 48(1)(e), atau dengan kata lain 14 hari dari hari dia disabitkan kesalahan dan dipenjarakan selama tidak kurang satu tahun atau denda tidak kurang RM2,000 dan jika tidak mendapat pengampunan percuma.

Perkara 48(4)(b) memperuntukkan, walau bagaimanapun, jika “rayuan atau sebarang prosiding mahkamah lain” berhubung sabitan atau hukuman difailkan dalam tempoh 14 hari ini, kehilangan kelayakan Ahli Parlimen akan ditangguhkan dan hanya berlaku 14 hari. selepas mahkamah memutuskan rayuan atau prosiding mahkamah.

Perkara 48(4)(c) memperuntukkan bahawa jika petisyen untuk pengampunan difailkan dalam tempoh 14 hari dari sabitan atau hukuman atau dalam tempoh 14 hari selepas mahkamah memutuskan rayuan atau prosiding mahkamah, Ahli Parlimen akan hilang kelayakan serta-merta apabila petisyen pengampunan itu. diputuskan.

Walaupun memfailkan semakan tidak disebut secara khusus dalam peruntukan perlembagaan ini, Khoo berkata ia boleh “boleh dibayangkan dalam pemahaman “mana-mana prosiding mahkamah lain”.

Khoo juga menjelaskan bahawa pengampunan biasanya dicari apabila semua remedi undang-undang telah habis.

Berdasarkan Perkara 48(4)(b) dan Perkara 48(4)(c), beliau berkata pengampunan boleh difailkan 14 hari dari penolakan permohonan untuk semakan atau daripada penolakan semakan itu sendiri.

Peguam perlembagaan K. Shanmuga memetik Perkara 48(4)(a) apabila berkata kehilangan kelayakan Najib hanya berkuat kuasa 14 hari selepas sabitan kesalahannya, tetapi juga menyatakan bahawa kehilangan kelayakan ini tidak perlu berlaku serta-merta jika dia meneruskan semakan atau pengampunan.

“Jika dalam tempoh 14 hari itu dia memfailkan sama ada permohonan semakan atau memfailkan petisyen untuk pengampunan, maka dia tidak hilang kelayakan sehingga permohonan mahkamah/petisyen untuk pengampunan dilupuskan: Perkara 48(4)(b) dan Perkara 48(4). )(c),” katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Pendek kata: Buat masa ini, ya, sebelum 14 hari berakhir. Tetapi Najib hanya boleh berpegang pada kerusi Pekan jika beliau mengambil langkah yang perlu dalam tempoh 14 hari ini. Dia perlu mencabar sabitan atau hukumannya atau mendapatkan pengampunan diraja, untuk mengelakkan kehilangan kelayakan serta-merta sebagai Ahli Parlimen.

  1. Bilakah masa 14 hari bermula dan berakhir untuk Najib mengekalkan Pekan?

Mengenai bila tempoh 14 hari akan luput untuk Najib, Shanmuga berkata “dia mempunyai masa sehingga akhir Selasa, 6 September.”

Shanmuga berdasarkan pengiraan ini berdasarkan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan, khususnya Seksyen 36 Jadual Kesebelasnya.

Walaupun Jadual Kesebelas mentakrifkan “bulan” dan “tahun” sebagai bulan kalendar dan tahun kalendar, ia tidak mentakrifkan secara langsung sama ada perkataan “hari” akan merujuk kepada hari kalendar atau hari bekerja.

Seksyen 36(a) memperuntukkan bahawa hari yang dikira “daripada berlakunya sesuatu peristiwa” harus mengecualikan hari peristiwa itu berlaku, manakala Seksyen 36(b) menyatakan bahawa cuti mingguan dan hari kelepasan am adalah “hari terkecuali”.

Memetik Seksyen 36 mengenai cara masa dikira, Shanmuga menyatakan Seksyen 36(d) bermakna hujung minggu dan cuti umum dikecualikan apabila mengira tempoh masa selama enam hari atau kurang, manakala hujung minggu dan cuti umum akan dimasukkan apabila tempoh masa dinyatakan dalam a peruntukan perlembagaan adalah lebih daripada enam hari.

Berdasarkan Seksyen 36(a) yang akan mengecualikan 23 Ogos (tarikh keputusan Mahkamah Persekutuan dalam rayuan JPP Najib) daripada pengiraan tempoh 14 hari, dan berdasarkan Seksyen 36(d) yang secara berkesan bermakna 14- tempoh hari meliputi hari kalendar (bukan hanya hari bekerja), tempoh 14 hari dari tarikh sabitan Najib dikekalkan ialah 6 September.

Ringkasnya: Najib perlu memfailkan sama ada untuk semakan atau pengampunan selewat-lewatnya pada 6 September, jika beliau mahu kekal sebagai ahli parlimen walaupun dipenjara 12 tahun dan hukuman denda RM210 juta.

  1. Adakah pilihan raya kecil akan diadakan sekiranya Najib hilang kelayakan selepas 14 hari?

Khoo berkata tidak akan ada pilihan raya kecil untuk kerusi Pekan Najib jika beliau hilang kelayakan sekarang dan dalam keadaan semasa.

“Tidak. Memandangkan tempoh Parlimen yang belum tamat adalah kurang daripada dua tahun,” katanya merujuk kepada proviso kedua Perkara 54 Perlembagaan Persekutuan.

“Bagaimanapun, adalah menarik untuk diperhatikan bahawa sekiranya kehilangan kelayakan itu menjejaskan majoriti kerajaan di Parlimen, pilihan raya kecil perlu diteruskan,” katanya.

Turut memetik Perkara 54(1), Shanmuga berkata hanya ada pilihan raya kecil jika Najib kehilangan kerusi Pekan melalui kehilangan kelayakan, dan jika kekosongan itu menyebabkan kerajaan yang memerintah kehilangan majoriti parlimen yang diperlukan untuk membentuk kerajaan.

“Memandangkan kurang daripada dua tahun daripada tarikh Parlimen perlu dibubarkan, maka pilihan raya tidak perlu diadakan melainkan Speaker Dewan Rakyat memberitahu SPR bahawa kekuatan berangka parti yang membentuk majoriti di Dewan Rakyat. dipengaruhi oleh kekosongan itu.

“Ini hanya selepas kehilangan kelayakan berkuat kuasa, iaitu apabila permohonan semakan dan petisyen untuk pengampunan dilupuskan,” katanya.

“Jika akibat kekosongan itu, kerajaan sekarang kehilangan majoriti, maka Speaker akan memaklumkan kepada SPR dan mereka mesti mengadakan pilihan raya kecil. Jika tidak, ia tidak diperlukan jika kurang daripada dua tahun untuk pilihan raya akan datang.”

Di bawah Perkara 55, Parlimen akan dibubarkan secara automatik selepas lima tahun daripada mesyuarat pertamanya (melainkan ia dibubarkan lebih awal), dan pilihan raya umum perlu diadakan dalam tempoh 60 hari dari pembubarannya.

Memandangkan Parlimen Malaysia ke-14 kali pertama bermesyuarat pada 16 Julai 2018, penggal lima tahunnya sepatutnya berakhir pada 16 Julai 2023, dan pilihan raya umum ke-15 (PRU15) kemudiannya perlu diadakan sebelum atau menjelang September 2023.

Ringkasnya: Sekarang hanya kira-kira satu tahun untuk pilihan raya umum akan datang, yang bermakna walaupun kerusi Pekan tidak lagi mempunyai ahli parlimen jika Najib hilang kelayakan, tidak akan ada keperluan untuk pilihan raya kecil.

  1. Tiada lagi impian PRU15 untuk Najib?

Walaupun Najib meneruskan semakan atau pengampunan terhadap sabitannya, Khoo berkata Najib mungkin tidak bertanding dalam pilihan raya umum akan datang, kerana peruntukan perlembagaan Perkara 48(5).

“Untuk tujuan pencalonan atau pemilihan, kehilangan kelayakan berkuat kuasa serta-merta,” kata Khoo.

Khoo menjelaskan bahawa petisyen untuk pengampunan hanya akan menangguhkan kehilangan kelayakan sebagai ahli Parlimen yang bersidang, tetapi ia tidak mempunyai kesan ke atas kehilangan kelayakan untuk pencalonan atau pemilihan.

Shanmuga turut memetik Perkara 48(5) apabila berkata Najib tidak dibenarkan serta-merta daripada menjadi calon pilihan raya selepas disabitkan kesalahannya.

“Beliau tidak boleh bertanding dalam pilihan raya kecil atau mana-mana PRU, kerana kelewatan kehilangan kelayakan hanya terpakai kepada ahli yang bersidang, dan bukan untuk tujuan pencalonan, pelantikan atau pemilihan ahli Parlimen,” katanya.

Dalam erti kata lain, walaupun Najib memfailkan semakan atau pengampunan dalam tempoh 14 hari, beliau telah pun kehilangan kelayakan untuk bertanding dalam mana-mana pilihan raya serta-merta, Shanmuga mengesahkan.

Di bawah Perkara 48(5) Perlembagaan Persekutuan, seseorang “segera” hilang kelayakan daripada dicalonkan, dipilih atau dilantik menjadi ahli parlimen persekutuan sama ada di Dewan Rakyat atau Dewan Negara, atas sabitan dan hukuman penjara minimum setahun. hukuman penjara atau denda minimum RM2,000 dan apabila tiada pengampunan percuma diterima.

Pendek kata: Najib mungkin boleh mengekalkan kerusi Pekannya sekarang. Tetapi apabila PRU15 dipanggil, beliau tidak boleh menjadi calon pilihan raya bagi kerusi Pekan, dan hanya akan dikenali sebagai bekas ahli parlimen Pekan.

Najib’s son Datuk Mohd Nizar Najib is the Pekan Umno Youth chief. Mungkinkah ini peluang untuk beliau bertanding di kerusi yang dipegang bapanya Najib selama lebih empat dekad dan yang pernah disandang oleh datuknya Tun Abdul Razak Hussein sebelum ini?

  1. Bilakah Najib boleh kembali bermain?

Ditanya berapa lama masa yang diperlukan untuk Najib layak bertanding semula jika dia berjaya sama ada mendapat semakan atau pengampunan, Shanmuga berkata: “Jika dia mendapat pengampunan penuh/percuma, maka dia layak bertanding serta-merta sebagai sabitan dan hukuman dihapuskan.

“Jika permohonan semakannya dibenarkan, biasanya itu bermakna dia mendapat pendengaran semula. Kedua-dua Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan membenarkan dia (sangat, sangat luar biasa) penangguhan sabitannya. Sama ada beliau boleh bertanding bergantung kepada sama ada Mahkamah Persekutuan, dalam membenarkan permohonan semakan, melanjutkan penangguhan sabitan ini,” katanya.

Di bawah Perkara 48(3), seseorang itu kekal hilang kelayakan menjadi ahli parlimen selama lima tahun dari hari dia dibebaskan daripada pemenjaraan, melainkan kehilangan kelayakan ini dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Dalam kes Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mahkamah Persekutuan pada Februari 2015 mengekalkan hukuman penjara lima tahun terhadapnya kerana dakwaan liwat dan dia berada di tengah-tengah hukuman penjara apabila menerima pengampunan penuh diraja daripada Yang di-Pertuan Agong pada 16 Mei 2018.

Anwar dibebaskan daripada penjara dan kemudiannya boleh bertanding serta-merta dalam pilihan raya kecil bagi kerusi parlimen Port Dickson pada 13 Oktober 2018 — tanpa menunggu tempoh lima tahun tamat kerana beliau telah diampunkan. Dia memenangi kerusi itu.

Pendek kata: Walaupun selepas Najib menjalani hukuman penjara, beliau tidak akan dapat bertanding serta-merta dalam pilihan raya umum dan perlu menunggu selama lima tahun. Tetapi jika dia mendapat pengampunan, dia akan dapat segera bertanding dalam pilihan raya.

  1. Adakah pencen Najib masih dibayar?

Ditanya mengenai apa yang akan berlaku kepada pencen Najib sebagai ahli parlimen dan bekas perdana menteri, Khoo berkata isu itu mungkin menunggu sehingga sebarang bidaan untuk pengampunan diputuskan.

Mendiang pemimpin DAP Karpal Singh pada mulanya didenda RM4,000 oleh Mahkamah Tinggi pada 2014 dalam kes hasutan, tetapi Mahkamah Rayuan pada 2016 mengurangkan denda kepada RM1,800 dan Mahkamah Persekutuan pada 2019 membebaskannya secara anumerta daripada kes hasutan itu. .

Prosiding mahkamah adalah penting dalam menentukan sama ada Karpal telah hilang kelayakan daripada jawatan Ahli Parlimen Bukit Gelugor, kerana denda melebihi RM2,000 sudah cukup untuk mencetuskan kehilangan kelayakan sebagai Ahli Parlimen yang kemudiannya bermakna kehilangan pencen.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rosmah dihukum 10 tahun, denda maksimum RM970 juta dalam kes rasuah tenaga solar (VIDEO)

Read Next

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam boleh bertindak terhadap penjawat awam yang membocorkan penghakiman mahkamah, kata Wan Junaidi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.