The Malaysia Post

Berrettini dari Itali berkumpul semula untuk mengalahkan Murray dalam pusingan ketiga Terbuka AS

Matteo Berrettini dari Itali bangkit daripada beberapa siri peluang yang disia-siakan pada set ketiga untuk menepis pemain Britain Andy Murray 6-4 6-4 6-7(1) 6-3 semalam, menggunakan pukulan depan yang kuat untuk mara ke pusingan keempat Terbuka AS .

Beraksi di pusingan ketiga di New York buat kali pertama dalam tempoh enam tahun, Murray kelihatan tidak dapat ditandingi apabila Berrettini melepasi sembilan ace dan 19 pemenang pada set pertama dan memadamkan peluang mata putus tunggal pemain Britain itu.

Keadaan menjadi buruk kepada juara 2012 itu pada set kedua, apabila Murray yang kecewa melambungkan raketnya ke bangku simpanannya selepas memberikan pilihan ke-13 Berrettini rehat dengan kesilapan berganda pada permainan kesembilan.

Tetapi keadaan berubah apabila pemain Itali berusia 26 tahun itu tidak dapat menukar mana-mana daripada lapan peluang mata pecah pada set ketiga dan memberikan momentum kepada lawannya yang berusia 35 tahun pada tiebreak dengan beberapa kesilapan tanpa paksaan.

Berrettini, yang menewaskan Murray dalam perlawanan akhir Stuttgart awal tahun ini, berkata dia cuba bermain lebih “berani” pada set keempat, mendapat rehat kritikal dalam permainan kelapan selepas memaksa pemenang dua kali Wimbledon itu melakukan kesilapan pukulan kilas.

“Saya rasa anda belajar dari masa lalu sedikit sebanyak,” kata Berrettini, yang memenangi pertandingan dengan ace untuk sorakan daripada orang ramai yang gaduh di dalam Stadium Arthur Ashe. “Saya tidak cukup agresif pada mata pecah,” tambahnya.

Kemenangan itu memberikan dorongan yang amat diperlukan untuk pemain Itali itu yang telah diketepikan beberapa kali musim ini kerana kecederaan atau penyakit. Berrettini, yang terlepas Wimbledon selepas diuji positif untuk Covid-19, mengalami peningkatan yang tidak dapat dilupakan kepada Flushing Meadows selepas tewas dalam perlawanan pembukaannya di Montreal dan Cincinnati.

“Saya tidak mempunyai banyak keyakinan, saya tidak mempunyai banyak perlawanan. Tetapi saya mempunyai banyak kemahuan (untuk bermain) dengan baik, dan saya berada di pusingan keempat lagi,” katanya kepada pemberita. “Masih belum selesai, tetapi gembira dengan apa yang berlaku.”

Pemain nombor 14 dunia itu berdepan pemain Sepanyol Alejandro Davidovich-Fokina, yang menewaskannya di Monte Carlo tahun lalu, dalam pusingan seterusnya.

Murray berkata dia gembira dapat meningkatkan tahapnya pada set ketiga menentang lawan yang sukar.

“Saya tidak menyertai perlawanan itu baru-baru ini dan mungkin ia menunjukkan sedikit sebanyak pada saat-saat itu,” kata pemain Scotland itu, yang bergelut untuk mendapatkan semula prestasi terbaik sejak menjalani dua pembedahan pinggul, kepada pemberita.

“Saya terkejut kerana saya dapat bersaing seperti yang saya lakukan dengan seseorang yang sehebat dia.”

Read Previous

Skeptikal terhadap barisan pembangkang bersatu pada PRU15, PSM berkata bersedia untuk bergabung dengan satu syarat

Read Next

Glenn Close untuk mengetuai juri di festival filem San Sebastian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.