The Malaysia Post

Siapa Zainab Mohd Salleh, wanita misteri yang dikaitkan dengan skandal kapal tempur pesisir?

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli percaya beliau telah mencungkil Zainab Mohd Salleh yang dikaitkan dengan skandal kewangan terkini Malaysia — perjanjian perolehan kapal tempur pesisir (LCS) bernilai RM9 bilion.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu menggunakan Facebook dan blognya hari ini dengan mendakwa mempunyai bukti bahawa wanita itu wujud, dengan berani dan secara terbuka menerbitkan siaran media sosial yang menunjukkan wanita itu yang ditegaskannya adalah isteri kedua Datuk Abdul Latiff Ahmad, seorang menteri yang ditugaskan dengan fungsi khas dalam Jabatan Perdana Menteri.

Ahli politik Pembangkang persekutuan yang telah mencipta nama dalam mendedahkan kontrak kerajaan yang meragukan seterusnya mendakwa boleh menunjukkan percubaan kertas zig-zaggy yang mengaitkan Zainab ini dengan salah satu syarikat yang dikatakan mendapat manfaat daripada perjanjian LCS.

“Dr Latiff Ahmad menubuhkan sebuah syarikat bernama Mega P Asia Sdn Bhd (pendaftaran 1163389-W) pada 23 Oktober 2015 .

“Mega P Asia Sdn Bhd turut dinamakan dalam Laporan Forensik Projek LCS sebagai salah satu syarikat yang dikaitkan dengan Dr Latiff Ahmad yang mengaut keuntungan daripada projek pertahanan laut negara,” kata Rafizi memetik Perenggan 3.16.13.4 muka surat 97 forensik yang didedahkan audit projek LCS oleh Boustead Heavy Industry Corporation (BHIC).

Menurut Rafizi, Mega P Asia Sdn Bhd ditubuhkan oleh Latiff dan satu Thierry Barrier.

Kerajaan Ismail Sabri baru-baru ini menyahklasifikasi laporan audit forensik ke dalam projek LCS oleh BHIC selepas skandal itu sebagai sebahagian daripada langkahnya ke arah reformasi dan ketelusan institusi.

Laporan audit forensik telah mengenal pasti seorang warga Perancis, Thierry Georges Andre Barrier, sebagai orang yang terlibat dalam kontrak perolehan, di mana invois untuk aset tentera laut itu merentasi dunia sebagai sebahagian daripada skim penipuan.

Salah satu syarikat yang dikaitkan dengan isteri kedua Latiff Zainab, dan skandal LCS, ialah Alizes Marine Limited yang berpangkalan di Perancis.

Menurut Rafizi, invois kepada Alizes Marine Limited dihantar ke syarikat lain dengan alamat berbeza.

“Ini mengukuhkan dakwaan bahawa Dr Latiff Ahmad terlibat dalam skim penipuan menggunakan invois palsu melibatkan Alizes Marine Limited, kerana invois itu dikaitkan dengan Thierry Barrier (seperti yang dilaporkan dalam Laporan Forensik Projek LCS),” katanya.

Rafizi juga mendakwa mempunyai dokumen yang membuktikan Latiff dan Zainab merupakan pemegang majoriti Mega P Asia Sdn Bhd.

“Maklumat Borang 68 (butiran pemegang saham syarikat) bagi tahun 2017 yang difailkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (rujuk ‘6A’) menunjukkan Dr Latiff Ahmad memegang 105,002 saham dan Zainab Mohd Salleh memegang 245,000 saham dalam Mega P Asia Sdn Bhd,” katanya.

Beliau menyiarkan apa yang dikatakan laporan kewangan diaudit Mega P Asia Sdn Bhd bagi tahun kewangan 2016 yang menunjukkan syarikat itu sebenarnya dikendalikan oleh Zainab.

“Bukti ini cukup untuk mengesahkan bahawa Zainab Mohd Salleh adalah isteri (kedua) Dr Latiff Ahmad dan kedua-duanya terbabit dalam Marine Alizes Limited yang dinamakan dalam Laporan Forensik Projek LCS sebagai syarikat yang menggelapkan sehingga RM210 juta. dana daripada projek LCS.

“Jika benar Zainab Mohd Salleh bukan isteri (kedua) Dr Latiff Ahmad seperti yang disebut dalam Laporan Forensik Projek LCS, kenapa Dr Latiff memberikan saham majoriti dan membenarkan Zainab Mohd Salleh menguasai Mega P Asia Sdn Bhd, syarikat yang diasaskannya dan mendapat kontrak bernilai jutaan ringgit daripada projek Kementerian Pertahanan?” tanya Rafizi.

Rafizi pertama kali mendakwa Zainab sebagai isteri kedua Latiff semalam.

Dia mendakwa dia adalah pemilik Alizes Marine Ltd dan syarikat itu juga dinamakan dalam Panama Papers serta Paradise Papers, dua senarai kontroversi yang kononnya dibocorkan dan memperincikan bagaimana syarikat luar pesisir menyembunyikan wang yang diperoleh daripada aktiviti haram di seluruh dunia .

Latiff adalah timbalan menteri pertahanan dari 2008 hingga 2013.

Ahli politik Bersatu itu menafikan bahawa Zainab yang dilaporkan dalam media sebagai dikaitkan dengan skandal LCS adalah isteri kedua beliau.

Read Previous

Najib gagal dalam rayuan terakhir SRC International, kerana Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman

Read Next

Kejohanan Dunia: Kian Meng-Pei Jing menewaskan pasangan ibu-anak dari Israel untuk mara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.