The Malaysia Post

Najib gagal dalam rayuan terakhir SRC International, kerana Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman

Bekas perdana menteri yang memalukan Datuk Seri Najib Razak hari ini gagal dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan bersalah Mahkamah Tinggi berhubung kes rasuah SRC International Sdn Bhd, ketika ratusan penyokong Umno masuk dari Pekan ke Istana Kehakiman merungut keputusan itu.

Keputusan itu menandakan detik bersejarah bagi politik Malaysia kerana negara itu akan menyaksikan buat kali pertama seorang bekas perdana menteri masuk penjara.

Hari terakhir perbicaraan menyaksikan Najib cuba menarik balik Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat daripada mengetuai kes itu, yang ditolak.

Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021 mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang dikenakan terhadap Najib.

Najib telah didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Read Previous

Najib dibawa pergi dengan SUV hitam untuk memulakan hukuman penjara 12 tahun, sebagai anak perempuan bersumpah, ‘Bossku tidak berakhir di sini’

Read Next

Siapa Zainab Mohd Salleh, wanita misteri yang dikaitkan dengan skandal kapal tempur pesisir?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.