The Malaysia Post

Najib dibawa pergi dengan SUV hitam untuk memulakan hukuman penjara 12 tahun, sebagai anak perempuan bersumpah, ‘Bossku tidak berakhir di sini’

Selepas lebih empat tahun dibicarakan kerana menyalahgunakan dana daripada SRC International Sdn Bhd dan kalah dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan kesalahannya hari ini, bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dilihat meninggalkan Mahkamah Persekutuan untuk memulakan hukuman penjara 12 tahunnya.

Keputusan hari ini menandakan detik bersejarah bagi politik Malaysia kerana negara itu akan menyaksikan buat kali pertama seorang bekas perdana menteri dihantar ke penjara.

“Saya minta maaf,” kata-kata terakhirnya kedengaran ketika dia bertemu dengan penyokongnya di pintu masuk belakang Istana Kehakiman.

Lelaki berusia 69 tahun itu dibawa pergi dari Mahkamah Persekutuan dalam apa yang kelihatan seperti SUV hitam.

Difahamkan, dia tiba di Penjara Kajang pada jam 6.10 petang.

Hari ini adalah hari terakhir perbicaraan yang menyaksikan Najib cuba menarik balik Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat daripada mengetuai kes itu, yang ditolak.

Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021 mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang dikenakan terhadap Najib.

Najib telah didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Pada saat-saat terakhir sebelum dia meninggalkan mahkamah, anak perempuannya Nooryana Najwa Najib telah menulis surat penghormatan singkat kepada bapanya, memohon maaf kerana tidak berjuang cukup keras.

“Maafkan ayah…

“Mungkin kami tidak berjuang dengan cukup kuat. Mungkin kita meletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada sistem keadilan kita. Mungkin kita terlalu percaya dengan sepenuh hati dalam tujuan dan tujuan kita sehingga kita menentangnya selama empat tahun ini.

“Namun anda tidak mendapat hari keadilan anda hari ini, kami juga tidak mempunyai peluang untuk bertempur.

“Tetapi Bossku tidak berakhir di sini.

“Saya berjanji kepada awak bahawa Mummy, Ashman, Abang Jaja, saya sekeluarga dan orang-orang awak tidak akan berehat sehingga awak selamat kembali bersama kami, dan keadilan ditegakkan.

“Kami sangat berbangga dengan kekuatan anda. Saya akan berpegang pada kata-kata perpisahan anda dengan saya setiap hari.

“Mereka boleh mengawal segala-galanya tetapi mereka tidak boleh mengawal emosi dan kekuatan minda anda.

“Tetap kuat, Allah bersamamu ayahku. Sentiasa bersama anda, buat masa ini dan sentiasa,” tulis Nooryana di Instagram.

Turut hadir di mahkamah ialah isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dan anaknya Norashman Najib yang dilihat duduk di belakang Najib ketika keputusan dibacakan.

Najib hilang landasan politiknya apabila Barisan Nasional (BN) kalah dalam pilihan raya umum pada 2018 dan meletak jawatan sebagai presiden Umno, jawatan yang disandangnya sejak 26 Mac 2009 dan pengerusi BN, tetapi kekal sebagai Ahli Parlimen Pekan.

Bagaimanapun, akibat daripada hukuman hari ini, Najib secara automatik akan kehilangan kerusi parlimen itu.

Najib berkhidmat untuk negara sebagai perdana menteri dari 9 April 2009 hingga 10 Mei 2018.

Beliau adalah menteri besar Pahang dari 4 Mei 1982 hingga 4 Ogos 1986.

Selain perbicaraan SRC yang telah selesai hari ini, Najib menghadapi empat lagi kes jenayah di mahkamah.

Empat kes itu termasuk perbicaraan berterusan di mana Najib menghadapi 21 pertuduhan pengubahan wang haram dan empat pertuduhan salah guna kuasa atas dakwaan penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dan perbicaraan penyalahgunaan kuasanya yang berterusan berhubung dakwaan arahan yang diberikan kepada meminda laporan audit 1MDB ketua juruaudit itu sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Parlimen.

Sebelum ini, perbicaraan 1MDB Najib membabitkan 25 pertuduhan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah dijadualkan dibicarakan esok dan Khamis ini, manakala perbicaraan Najib berhubung dakwaan salah guna kuasa yang didakwa mengakibatkan laporan audit 1MDB diubah di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan dijadualkan didengar pada Jumaat ini.

Ketika dihubungi Malay Mail petang ini, peguam Najib Rahmat Hazlan mengesahkan bahawa perbicaraan perbicaraan 1MDB tidak akan diteruskan esok kerana ia telah dikosongkan, dan sebaliknya akan disambung semula pada Khamis seperti yang dijadualkan.

Rahmat turut mengesahkan kepada Malay Mail bahawa perbicaraan berhubung laporan audit 1MDB akan berlangsung pada Jumaat ini seperti yang dijadualkan.

Timbalan pendakwa raya Ahmad Akram Gharib juga mengesahkan kepada Malay Mail bahawa perbicaraan 1MDB Najib akan diteruskan Khamis ini dan bukannya esok.

Dua lagi perbicaraan masih belum bermula, iaitu perbicaraan bersama Najib dengan bekas ketua setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah melibatkan enam pertuduhan pecah amanah jenayah ke atas RM6.6 bilion dana kerajaan, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan RM27 juta daripada dana bekas unit 1MDB SRC International Sdn Bhd.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Laporan: Sek-gen Umno mengetuai delegasi 73 ketua bahagian ke kediaman rasmi PM di Putrajaya

Read Next

Najib gagal dalam rayuan terakhir SRC International, kerana Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.