The Malaysia Post

Shahidan Kasim Gesa Malaysia Rombak Sistem Pilihan Raya

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Shahidan Kassim (PN-Arau), seorang Ahli Parlimen dari golongan Pembangkang, telah mencadangkan agar Malaysia mencontohi sistem kawasan Perwakilan Kumpulan (GRC) Singapura untuk meningkatkan representasi etnik minoriti dalam Parlimen.

Cadangan Reformasi Sistem Pilihan Raya

Shahidan Kassim telah mengemukakan bahawa tiba masanya bagi Malaysia untuk merombak sistem pilihan raya, mengambil perhatian bahawa sistem semasa telah ditetapkan pada tahun 1957, ketika Perlembagaan Persekutuan Malaya diperkenalkan.

Dalam perbincangan Dewan Rakyat mengenai ulasan pertengahan tempoh Rancangan Malaysia Ke-12 pada hari Khamis (14 September), beliau juga menekankan bahawa bumiputera membentuk 70.1% daripada populasi Malaysia, diikuti oleh orang Cina (22.6%) dan orang India (6.6%).

Beliau menyatakan kekagumannya terhadap sistem GRC Singapura kerana ia membolehkan orang Melayu diwakili. Bagi Malaysia, beliau mahu etnik minoriti juga mempunyai wakil.

Menurut beliau lagi, sekiranya Malaysia mengikut sistem ini, komuniti India yang hanya membentuk 6.6% daripada populasi akan mendapat sebanyak 16 kerusi manakala Bumiputera, termasuk dari Sabah dan Sarawak pula akan mempunyai 70 kerusi, manakala orang Cina akan mempunyai 46 kerusi. Ujarnya sistem ini merupakan yang terbaik dan pihak kerajaan perlu pertimbangkannya.

Baca lagi | BN menggugurkan panglima perang Umno Annuar Musa, Shahidan Kassim, Tajuddin daripada barisan PRU15

Panggilan Kepada Jawatankuasa Khas Parlimen

Shahidan Kassim juga menggesa Pengerusi Jawatankuasa Khas Parlimen (PSSC) mengenai Hak Asasi Manusia, Pilihan Raya, dan Reformasi Institusi, William Leong, untuk mempertimbangkan cadangannya.

“Kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya perlu melihat semula dan mengkaji bagaimana kita boleh merombak sistem pilihan raya, mengambil kira bahawa ia bermula pada tahun 1957 tanpa sebarang perubahan sejak itu,” katanya.

Hak Rakyat untuk Menyerahkan Memorandum

Secara berasingan, Shahidan mempertanyakan usaha untuk menghalang orang awam daripada menyerahkan memorandum kepada Ahli Parlimen di Parlimen.

“Apakah yang boleh dilakukan oleh rakyat? Mereka mahu hak untuk memberitahu kerajaan bagaimana mereka berasa.

“Jangan menghalang mereka. Ia memilukan untuk melihat mereka (dilarang).

“Berikan mereka peluang untuk masuk,” katanya.

Menghalang akses rakyat akan memupuk lebih banyak kemarahan terhadap kerajaan, tambahnya.

“Saya tidak mahu kerajaan dibenci oleh rakyat, jadi saya mahu mempertahankan mereka,” katanya dengan jenaka.

Beliau juga menambah bahawa sebuah kerajaan perpaduan sejati akan menjadi kerajaan tanpa blok Pembangkang.

“Tetapi tiba-tiba, mereka membentuk sebuah kerajaan dengan Pembangkang. Mereka juga tidak memperuntukkan sebarang dana kepada Pembangkang. Ini adalah haram,” katanya.

Read Previous

10 Selebriti Terkaya di Malaysia 2023

Read Next

Isu Rusuhan di Pulau Rempang: Hanya Kes Salah Komunikasi – Jokowi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.