The Malaysia Post

10 Selebriti Terkaya di Malaysia 2023

Malaysia adalah sebuah negara yang terkenal dengan kepelbagaian budaya yang kaya dan landskap yang menakjubkan. Ia juga menempatkan beberapa individu berbakat yang telah membuat tanda penting dalam industri hiburan. Pada tahun 2023, selebriti ini bukan sahaja mendapat kemasyhuran tetapi juga telah mengumpul kekayaan yang banyak. Mari kita lihat dengan lebih dekat 10 selebriti terkaya di Malaysia untuk tahun 2023.

Baca lagi | 10 Jenama Produk Skincare Popular di Dunia

1. Dato’ Siti Nurhaliza

Dikenali sebagai “Voice of Asia,” Dato’ Siti Nurhaliza mempunyai kerjaya yang luar biasa dalam industri muzik Malaysia. Kejayaannya melangkaui bidang nyanyian, kerana dia juga telah menceburi pelbagai perniagaan. Dengan sokongan dan pelaburan, dia kekal sebagai salah seorang selebriti terkaya di Malaysia

2. Datuk Jimmy Choo

Pereka fesyen terkenal, Jimmy Choo, telah mencipta nama dalam industri fesyen global. Dilahirkan di Pulau Pinang, Malaysia, beliau telah membina empayar kasut mewah yang terus berkembang maju.

3. Michelle Yeoh

Michelle Yeoh yang berasal dari Ipoh merupakan sensasi antarabangsa dalam dunia perfileman. Peranan beliau dalam filem terkenal Hollywood seperti “Crazy Rich Asians” dan “Crouching Tiger, Hidden Dragon” telah menyumbang dengan ketara kepada kekayaannya.

4. Tan Sri Vincent Tan

Tan Sri Vincent Tan ialah ahli perniagaan Malaysia terkemuka yang mempunyai minat dalam pelbagai industri, termasuk perjudian, hartanah dan sukan. Usaha beliau telah menjadikan beliau antara individu terkaya di negara ini.

Baca lagi | Sharnaaz Ahmad dan Rakan Selebriti Tinggalkan Prodigy Syndrome Management

5. Dato’ Lee Chong Wei

Sebagai salah seorang pemain badminton Malaysia yang paling berjaya, Dato’ Lee Chong Wei bukan sahaja membawa kebanggaan kepada negara tetapi juga memperoleh sokongan dan usaha perniagaan yang menguntungkan.

6. Datuk Nicol David

Nicol David adalah legenda skuasy dan telah disenaraikan sebagai pemain skuasy wanita nombor satu dunia selama 112 bulan yang memecahkan rekod. Pencapaian beliau dalam sukan itu telah memberikannya kemasyhuran dan kekayaan

7. Awal Ashaari

Awal Ashaari ialah seorang selebriti Malaysia yang serba boleh yang terkenal dengan kerjanya sebagai pelakon, hos televisyen dan usahawan. Beliau telah berjaya menceburi pelbagai perniagaan, meningkatkan kekayaannya

8. Lisa Surihani

Lisa Surihani ialah seorang pelakon dan model berbakat yang telah menjadi tokoh terkemuka dalam industri hiburan Malaysia selama bertahun-tahun. Banyak sokongan dan peranan filemnya telah menyumbang kepada kejayaan kewangannya.

9. Yuna

Yuna ialah penyanyi-penulis lagu yang terkenal di peringkat antarabangsa yang telah mendapat pengiktirafan di luar sempadan Malaysia. Kerjaya muziknya dan kerjasama dengan artis global telah meningkatkan kekayaannya

10. Neelofa


Neelofa ialah seorang pelakon, pengacara televisyen dan usahawan popular. Barisan fesyennya dan pelbagai sokongan telah meningkatkan pendapatannya dengan ketara selama ini.

Baca lagi | Selebriti Popular Sofía Vergara Dan Joe Manganiello Bercerai

Kesimpulan

Selebriti Malaysia ini bukan sahaja membawa kebanggaan kepada negara mereka tetapi juga telah mengumpul kekayaan yang banyak melalui bakat, kerja keras dan kepintaran perniagaan mereka. Apabila kita melihat 10 selebriti terkaya di Malaysia untuk tahun 2023, jelas sekali kejayaan mereka melangkaui bidang masing-masing, menjadikan mereka antara tokoh paling berpengaruh di negara ini. Kisah mereka menjadi inspirasi kepada bakat dan usahawan yang bercita-cita tinggi di Malaysia dan di seluruh dunia.

Read Previous

6 Fakta Perlu Anda Tahu Mengenai Port USB-C baharu iPhone 15 dan iPhone 15 Pro

Read Next

Shahidan Kasim Gesa Malaysia Rombak Sistem Pilihan Raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.