The Malaysia Post

Saham Asia Meningkat apabila Pelabur Mendapat Tapak Pada Penghujung Brutal 2022

Ekuiti Asia Meningkat Hari Ini

Ekuiti Asia meningkat hari ini apabila pelabur melihat untuk mengakhiri tahun dengan optimistik selepas data AS menunjukkan dasar monetari agresif Rizab Persekutuan mengurangkan tekanan inflasi walaupun kebimbangan terhadap kes Covid di China berterusan.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun meningkat 0.71 peratus dan dijangka tidak berubah pada Disember. Indeks itu dijangka mengakhiri tahun itu turun 19 peratus – prestasi terburuknya sejak 2008.

Nikkei Jepun meningkat 0.22 peratus, manakala indeks S&P/ASX 200 Australia meningkat 0.34 peratus. Saham China meningkat 0.63 peratus, manakala Indeks Hang Seng Hong Kong meningkat 1.5 peratus.

Saham AS ditutup tinggi secara mendadak semalaman disokong oleh data yang menunjukkan peningkatan tuntutan pengangguran AS yang mencadangkan kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan mengurangkan tekanan inflasi.

Kelembapan Ekonomi

Pelabur bimbang bahawa usaha bank pusat untuk menjinakkan inflasi boleh membawa kepada kelembapan ekonomi, manakala ketidakpastian tentang seberapa pantas ekonomi China akan pulih berikutan penyingkiran kawalan Covid telah menyebabkan pasaran lemah.

“Mengelakkan kemelesetan adalah satu perintah yang besar”, Vishnu Varathan, ketua ekonomi dan strategi di Mizuho Bank, menyatakan bahawa kemungkinan disusun berbanding ekonomi yang muncul tanpa terjejas daripada pengetatan dasar global.

Menjelang 2023, inflasi masih perlu diatasi, dan pelabur juga akan berhati-hati dengan ketegangan geo-politik yang timbul daripada perang Rusia di Ukraine dan ketegangan diplomatik ke atas Taiwan, kata penganalisis.

Baca Lagi | Token Kripto Solana Kehilangan Kebanyakan Nilainya pada 2022

Baca Lagi | Tanda Zodiak Teratas pada 2023

Sistem kesihatan China Dibawah Tekanan

Sistem kesihatan China mengalami tekanan akibat kes yang meningkat sejak negara itu mula membongkar dasar “sifar Covid” pada awal bulan, dengan beberapa negara mengenakan atau mempertimbangkan untuk mengenakan sekatan ke atas pelancong dari China.

Ekonomi Dunia

Ekonomi kedua terbesar dunia itu dijangka mengalami kelembapan dalam pengeluaran dan penggunaan kilang dalam tempoh terdekat apabila pekerja dan pembeli jatuh sakit.

Dalam pasaran mata wang, dolar AS berada di landasan untuk prestasi tahunan terbaiknya dalam tempoh tujuh tahun. Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding enam mata wang utama, adalah 0.048 peratus lebih rendah hari ini, tetapi memasuki beberapa jam terakhir dagangan pada 2022, ia telah meningkat hampir 9 peratus sepanjang tahun.

Sterling ditetapkan untuk prestasi terburuknya berbanding dolar sejak 2016, apabila UK mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Pound terakhir didagangkan pada AS$1.2057 (RM5.33), naik 0.04 peratus pada hari itu, tetapi ia telah menyusut sekitar 11 peratus bagi tahun itu.

Yen Jepun mengukuh 0.36 peratus berbanding dolar AS pada 132.53 setiap dolar hari ini. Euro turun 0.01 peratus kepada AS$1.066.

Minyak mentah AS meningkat 0.5 peratus kepada AS$78.79 setong dan Brent berada pada AS$83.81, naik 0.42 peratus pada hari itu.

Walaupun jauh dari puncak yang dilihat awal tahun ini, Brent masih bersedia untuk menutup 2022 dengan kenaikan 5.76 peratus selepas meningkat 50.2 peratus pada 2021, manakala West Texas Intermediate (WTI) berada di landasan untuk kenaikan 4.5 peratus pada 2022 berikutan keuntungan 55 peratus tahun lepas.

Read Previous

Tanda Zodiak Teratas pada 2023

Read Next

Liga M3 Tetapkan Had Gaji untuk Pemain Elak Tunggakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.