The Malaysia Post

Rusia menawarkan untuk berkongsi pengetahuan pengeluaran vaksin Sputnik V dengan Malaysia

Rusia telah menawarkan untuk berkongsi kemahiran dan pengetahuan teknikalnya dengan Malaysia untuk membantu negara tersebut menjadi pengeluar vaksin dan mengurangkan kebergantungan kepada negara lain, kata duta besarnya untuk Malaysia Naiyl M. Latypov kepada Malay Mail.

Malaysia telah memesan lebih daripada enam juta dos vaksin Sputnik V Rusia sebagai sebahagian daripada vaksin Covid-19 yang disediakan untuk menyuntik sehingga 80 peratus penduduk pada akhir tahun.

Rusia mungkin berada di puncak pergolakan geopolitik yang dapat membuat negara setaraf dengan kekuatan teknologi utama lain berkat vaksin Sputnik Vnya.

Pegawai Kremlin mengatakan sehingga 50 negara sudah berada di ambang atau telah menyetujui penggunaan Sputnik V pada populasi mereka, setelah menerima lebih dari dua bilion pesanan untuk vaksin pada akhir Februari.

Duta Besar Rusia Latypov mengatakan negaranya telah menawarkan untuk berkolaborasi dalam pengembangan kapasiti, perkongsian teknologi dan penyelidikan dan pengembangan vaksin dengan Malaysia.

“Bukankah lebih baik dapat menghasilkan vaksin sendiri?” dia menyindir semasa temu ramah awal minggu ini.

“Adakah anda fikir (Covid-19) akan menjadi satu-satunya wabak? Kami bersedia untuk berkongsi kemahiran dan pengetahuan kami sehingga apabila wabak berikutnya datang, Malaysia sudah dapat membuat vaksin sendiri, ”tambah duta besar itu.

“Malaysia boleh mempunyai kebebasan vaksin.”

Setakat ini, Rusia adalah satu-satunya negara yang membuat tawaran sedemikian kepada Malaysia. Latypov berkata, lokasi Malaysia menjadikannya strategik secara geografi sebagai pangkalan wilayah untuk mengeksport vaksin.

Semua negara di rantau ini, kecuali Singapura, telah menunjukkan minat terhadap Sputnik V, menurut laporan berita.

“Saya faham bahawa hanya memerlukan dua atau tiga jam untuk melakukan perjalanan ke mana sahaja (di Asia Tenggara) dari Malaysia. Itulah sebabnya kami merasakan Malaysia adalah tempat yang baik untuk mendapatkannya kerana mengeksport vaksin akan mudah, ”katanya kepada Malay Mail.

Pembangun Sputnik V, Institut Penyelidikan Nasional Epidemiologi dan Mikrobiologi Gamaleya yang disokong oleh negara, akan bekerjasama secara langsung dengan pemain tempatan, yang menurut Latypov akan membantu memupuk kepercayaan dan mempercepat kemajuan.

Dana Pembangunan Pelaburan Rusia, satu-satunya agen pemasaran vaksin untuk bekalan global, akan mengawasi eksport.

Ia telah bekerjasama dengan Duopharma Biotech Bhd, yang dimiliki sepenuhnya oleh Duopharma (M) Sdn Bhd (DMSB), untuk mendapatkan sumber Sputnik V untuk Malaysia. Duopharma dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Januari tahun ini mengatakan telah menandatangani perjanjian terma dengan RDIF untuk mendapatkan dan membekalkan 6.4 juta dos Sputnik V kepada Kementerian Kesihatan.

Baca Lagi | Ng Man-tat, master komedi TV dan filem Hong Kong, meninggal dunia pada usia 70 tahun

Syarikat itu juga dikenal pasti sebagai rakan kongsi keupayaan pengembangan vaksin di sini. Syarikat induknya DMSB mengatakan akan menyediakan pergudangan, logistik, sokongan darat dan perkhidmatan lain ke hospital dan klinik kerajaan.

Pengarah Urusan kumpulan Duopharma Leonard Ariff Abdul Shatar mengatakan dalam kenyataan itu inisiatif terbarunya sejajar dengan Rancangan Vaksinasi Nasional Covid-19 untuk mengembangkan vaksin dalam negara dalam jangka panjang untuk mengurangkan ketergantungan pada negara lain.

Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Nasional belum meluluskan Sputnik V sementara Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberitahu wartawan baru-baru ini bahawa vaksin masih dalam kajian.

Latypov mengatakan bahawa perkongsian dengan DuoPharma bergantung pada Sputnik V mendapat persetujuan NPRA tetapi mengatakan perjanjian itu akan menjadi “dorongan” baru untuk hubungan perdagangan di masa depan antara Kremlin dan Putrajaya.

Read Previous

Fahmi Reza disoal siasat oleh polis selama dua jam

Read Next

Tidak ada yang mustahil, kata Ku Li mengenai pakatan Umno dan Pakatan Harapan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.