The Malaysia Post

Rusia memberi amaran kepada manusia yang berisiko jika Barat cuba menghukumnya ke atas Ukraine

Bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev berkata percubaan oleh Barat untuk menghukum kuasa nuklear seperti Rusia untuk perang di Ukraine berisiko membahayakan manusia, kerana konflik hampir lima bulan menyebabkan bandar-bandar hancur dan beribu-ribu kehilangan tempat tinggal.

Pencerobohan Russia pada 24 Februari ke atas Ukraine telah mencetuskan krisis paling serius dalam hubungan antara Rusia dan Barat sejak Krisis Peluru Berpandu Cuba 1962, apabila ramai orang bimbang dunia berada di ambang perang nuklear.

Presiden AS Joe Biden berkata Presiden Rusia Vladimir Putin adalah penjenayah perang dan telah mengetuai Barat mempersenjatai Ukraine dan mengenakan sekatan yang melumpuhkan ke atas Rusia.

“Idea untuk menghukum negara yang mempunyai salah satu potensi nuklear terbesar adalah tidak masuk akal. Dan berpotensi menimbulkan ancaman kepada kewujudan manusia,” kata Medvedev, kini timbalan pengerusi Majlis Keselamatan Rusia, di Telegram semalam.

Rusia dan Amerika Syarikat mengawal kira-kira 90 peratus daripada kepala peledak nuklear dunia, dengan kira-kira 4,000 kepala peledak setiap satu dalam simpanan tentera mereka, menurut Persekutuan Saintis Amerika.

Medvedev menjadikan Amerika Syarikat sebagai empayar yang telah menumpahkan darah ke seluruh dunia, memetik pembunuhan penduduk asli Amerika, serangan nuklear AS ke atas Jepun dan pelbagai peperangan dari Vietnam hingga Afghanistan.

Percubaan untuk menggunakan mahkamah atau tribunal untuk menyiasat tindakan Rusia di Ukraine akan, kata Medvedev, sia-sia dan berisiko kemusnahan global. Ukraine dan sekutu Baratnya berkata tentera Rusia telah terlibat dalam jenayah perang.

Putin melancarkan pencerobohannya, memanggilnya sebagai “operasi ketenteraan khas”, untuk memusnahkan Ukraine, menghapuskan apa yang dikatakannya sebagai nasionalis berbahaya dan melindungi penutur Rusia di negara itu.

Ukraine dan sekutunya berkata Rusia melancarkan rampasan tanah gaya empayar, mencetuskan konflik terbesar di Eropah sejak Perang Dunia Kedua.

Selepas gagal merampas ibu kota Kyiv lebih awal, Rusia kini melancarkan perang gempur untuk wilayah Donbas Ukraine, yang sebahagiannya dikawal oleh proksi pemisah Rusia.

Pada hari Ahad, Putin mendakwa kemenangan terbesarnya apabila tentera Ukraine berundur dari wilayah Luhansk. Tentera Rusia kemudian melancarkan serangan untuk menawan wilayah tetangga Donetsk. Donetsk dan Luhansk terdiri daripada Donbas.

Rusia berkata ia mahu merampas kawalan wilayah timur dan kawasan perindustrian yang besar bagi pihak pemisah yang disokong Moscow di dua republik rakyat yang mengaku dirinya sendiri.

Serangan berat

Pada hari Rabu, tentera Ukraine berkata ia setakat ini telah menghalang sebarang kemaraan besar Rusia ke utara Donetsk, tetapi tekanan semakin memuncak dengan tembakan hebat ke atas bandar Sloviansk dan kawasan penduduk berdekatan.

Ia berkata tentera Rusia mengebom beberapa bandar Ukraine dengan senjata berat untuk membolehkan tentera darat mara ke selatan ke wilayah itu dan mendekati Sloviansk.

“Musuh cuba memperbaiki kedudukan taktikalnya…(Mereka) mara… sebelum dipukul mundur oleh askar kita dan berundur dengan kekalahan,” kata tentera Ukraine dalam nota petangnya.

Tentera Rusia yang lain, katanya, bertujuan untuk merampas dua bandar dalam perjalanan ke bandar Kramatorsk, selatan Sloviansk, dan juga cuba mengawal lebuh raya utama yang menghubungkan wilayah Luhansk dan Donetsk.

“Kami menahan musuh di sempadan (Luhansk/Donetsk),” kata Gabenor Luhansk Serhiy Gaidai kepada TV Ukraine. Kemudian, dia berkata Luhansk masih belum diduduki sepenuhnya oleh tentera Rusia dan bahawa Rusia telah mengalami “kerugian besar.”

“Mereka akan terus mencuba untuk mara ke atas Sloviansk dan Bakhmut. Tidak ada keraguan tentang itu,” katanya.

Datuk Bandar Sloviansk Vadym Lyakh memberitahu taklimat video bandar itu telah dibedil selama dua minggu lepas.

“Keadaan tegang,” katanya, sambil menambah 17 penduduk telah terbunuh di sana sejak 24 Februari.

Kementerian pertahanan Rusia berkata ia tidak menyasarkan orang awam dan pada hari Rabu berkata ia menggunakan senjata berketepatan tinggi untuk mengatasi ancaman ketenteraan.

Ukraine telah berulang kali merayu kepada Barat untuk menghantar lebih banyak senjata untuk menangkis pencerobohan yang telah membunuh beribu-ribu, berjuta-juta pelarian, dan meratakan bandar.

“Akhirnya, artileri Barat telah mula berfungsi dengan kuat, senjata yang kami peroleh daripada rakan kongsi kami. Dan ketepatan mereka adalah apa yang diperlukan,” kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky Dalam mesej video setiap malamnya.

‘Tiada kawasan selamat’

Di bandar Kramatorsk, Donetsk, yang dijangka cuba ditangkap oleh tentera Rusia dalam beberapa minggu akan datang, askar Ukraine dan segelintir orang awam menjalankan tugas dengan menaiki kereta dan van dicat hijau pada hari Rabu. Sebahagian besar penduduk telah pergi.

“Hampir lengang. Ia menyeramkan,” kata Oleksandr, seorang pesara pekerja logam berusia 64 tahun. Dia tidak mungkin mengikut nasihat rasmi untuk berpindah, katanya, walaupun terdapat peningkatan dalam serangan peluru berpandu.

“Saya tidak mencari kematian tetapi jika saya menghadapinya lebih baik berada di rumah,” katanya.

Di luar Donbas, bandar kedua terbesar di Ukraine, Kharkiv, tertakluk kepada serangan jarak jauh Rusia yang “berterusan”, kata Datuk Bandar Ihor Terekhov di TV Ukraine.

“Rusia cuba melemahkan semangat Kharkiv tetapi ia tidak akan sampai ke mana-mana,” katanya. Pertahanan Ukraine menolak tentera perisai Rusia dengan baik dari Kharkiv pada awal perang, dan Terekhov berkata kira-kira 1 juta penduduk kekal di sana.

Selatan Kharkiv, gabenor Dnipropetrovsk berkata wilayah itu telah dipukul oleh peluru berpandu dan tembakan, manakala di pantai selatan pelabuhan Mykolaiv juga dibedil dengan kuat, Oleksandr Senkevych, datuk bandarnya, memberitahu taklimat.

Baca Lagi | Rusia memberi amaran kepada manusia yang berisiko jika Barat cuba menghukumnya ke atas Ukraine

“Tiada kawasan selamat di Mykolaiv,” katanya. “Saya memberitahu orang ramai… bahawa mereka perlu pergi.”

Reuters tidak dapat mengesahkan laporan medan perang dengan segera. ― Reuters

Read Previous

Kementerian Perpaduan Negara: Geran bernilai RM5.3 juta diserahkan kepada 92 rumah ibadat bukan Islam

Read Next

Pelakon Paul Rudd menceriakan mangsa pembuli Colorado dengan sepucuk surat dan topi keledar Ant-Man yang ditandatangani

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.