The Malaysia Post

Hong Kong lapor rekod kes Covid, minta bantuan China

Hong Kong melaporkan rekod 1,514 kes baharu Covid-19 hari ini, ketika para pegawai bergelut untuk membendung wabak yang semakin meningkat walaupun sekatan paling ketat telah dibuat di seluruh sempadan untuk membincangkan sokongan daripada China.

Hong Kong dan tanah besar China adalah antara beberapa tempat di dunia yang masih berhasrat untuk menyekat setiap wabak Covid-19 dan bukannya cuba hidup dengan virus itu, tetapi varian Omicron telah terbukti sukar untuk dikawal di hab kewangan global.

Jangkitan baharu meningkat daripada 1,325 semalam, dan 1,500 lagi atau lebih didapati positif dalam ujian awal yang mungkin ditambah kepada kiraan dalam masa terdekat. Tiga orang mati.

“Ini adalah pertempuran paling sukar melawan virus dalam tempoh dua tahun yang lalu,” kata Edwin Tsui, pengawal Pusat Perlindungan Kesihatan, kepada pemberita.

“Sila duduk di rumah. Kami memerlukan kerjasama anda.”

Ketua setiausaha Hong Kong John Lee, Setiausaha Kesihatan Sophia Chan dan Ketua Keselamatan Chris Tang berada di negara jiran Shenzhen hari ini, untuk membincangkan langkah sokongan dengan pegawai China.

Langkah-langkah itu dijangka termasuk penyediaan berjuta-juta kit ujian dan bantuan untuk membina lebih banyak kemudahan kuarantin dan berpotensi menjadi hospital sementara, kerana kapasiti perubatan semakin diperluas di semua bidang.

Katil hospital untuk pesakit Covid-19 sudah berada di sekitar 90 peratus penghunian, manakala kemudahan pengasingan juga hampir maksimum, kata pihak berkuasa.

Beratus-ratus ribu orang telah dipaksa untuk menguji setiap hari, termasuk orang tua dan kanak-kanak, beratur berjam-jam dalam barisan yang padat di luar pusat ujian yang kewalahan.

Ahli epidemiologi Universiti Hong Kong berkata jumlah jangkitan boleh mencecah puluhan ribu sehari dalam masa beberapa minggu, menimbulkan risiko besar kepada warga emas di bandar itu, yang kebanyakannya tidak diberi vaksin selepas kejayaan Hong Kong mengekalkan virus itu selama-lamanya. wabak itu membawa kepada rasa puas hati.

Jangkitan direkodkan di kira-kira 42 rumah jagaan warga emas, kata Tsui.

Sesetengah ahli epidemiologi mengatakan hanya penutupan gaya tanah besar penuh selama kira-kira dua bulan boleh membawa kiraan jangkitan kembali kepada sifar, tetapi memberi amaran ini bukan penyelesaian yang muktamad kerana Omicron boleh mencari jalan kembali ke bandar itu semula tidak lama kemudian.

Dalam temu bual prarakaman dengan penyiar tempatan Now TV yang diterbitkan lewat pada hari Jumaat, Setiausaha Kesihatan Chan berkata dia tidak mahu mengenakan sekatan dan lebih baik penduduk “melakukannya sendiri” dengan tinggal di rumah.

Hong Kong telah merekodkan lebih daripada 20,000 jangkitan dan hanya lebih 200 kematian sejak permulaan wabak itu, jauh lebih sedikit daripada kebanyakan tempat lain, tetapi pada kos ekonomi dan psikologi yang ketara.

Baca Lagi | Hong Kong lapor rekod kes Covid, minta bantuan China

Hong Kong ialah salah satu bandar besar yang paling terpencil di dunia, dengan penerbangan turun 90 peratus, dan hampir tidak dibenarkan untuk transit.

Read Previous

Cadangan ID untuk warga asing menimbulkan kekeliruan, ketakutan, kata bekas CM Sabah

Read Next

Anwar: MoU Pakatan-Putrajaya terbatal sekiranya undang-undang anti lompat tidak bermesyuarat di Parlimen akan datang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.