The Malaysia Post

Putrajaya mengatakan ia menentang inisiatif pro-LGBT global presiden AS Biden

Putrajaya semalam mengatakan bahawa ia menentang gesaan Presiden AS yang baru dilantik Joe Biden agar agensi kuasa besar itu melindungi hak-hak minoriti seksual dan gender di seluruh dunia.

Harian Melayu Berita Harian melaporkan menteri hal ehwal agama Datuk Zulkifli Mohamad mengatakan bahawa komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) “melanggar norma” tingkah laku manusia.

“Ini kerana ia bertentangan dengan undang-undang Islam dan kami tidak mendukung kempen apa pun yang dilabel sebagai LGBTIQ di negara ini,” katanya dipetik merujuk kepada pemerintah persekutuan, menggunakan inisial yang juga termasuk orang interseks dan pelik.

“Perkara ini telah diterima dan diakui oleh semua budaya masyarakat Malaysia, secara keseluruhan di Malaysia.”

Bagaimanapun, Zulkifli mengatakan bahawa dia tetap menentangnya untuk orang-orang interseks, yang menurutnya diakui oleh agama Islam, dan oleh itu tidak boleh disatukan dalam kategori LGBTIQ.

Walaupun ada kenyataan Zulkifli, tidak semua komuniti di Malaysia menentang komuniti minoriti dan bersetuju dengan sekatan yang ditetapkan oleh kerajaan persekutuan yang dikuasai Muslim.

Baca Lagi | Kata Umno, parti itu tidak mempunyai rancangan untuk memecat Annuar

Minggu lalu, Biden telah mengeluarkan memorandum presiden yang mengikat Amerika Syarikat untuk melindungi keselamatan dan hak-hak orang-orang LGBTIQ di seluruh dunia.

NBC News melaporkan bahawa Memorandum untuk Memajukan Hak Asasi Manusia Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender, Queer, dan Intersex Di Seluruh Dunia mengarahkan agensi Amerika yang beroperasi di luar negara “untuk memastikan bahawa diplomasi Amerika Syarikat dan bantuan asing untuk mempromosikan dan melindungi hak asasi manusia LGBTIQ + orang ”.

Memorandum itu juga meminta agensi untuk memerangi jenayah identiti atau tingkah laku LGBTIQ, melindungi pelarian dan pencari suaka LGBTIQ, menangani pelanggaran hak asasi manusia yang mempengaruhi orang LGBTIQ, dan bekerjasama dengan negara dan organisasi antarabangsa yang serupa untuk memerangi diskriminasi.

Malaysia mempunyai rekod buruk dalam memperlakukan komuniti LGBT yang terpinggir, tanpa mengira pakatan politik yang memegang kuasa – dari Barisan Nasional, Pakatan Harapan hingga sekarang Perikatan Nasional.

Baru-baru ini, Putrajaya dikritik oleh pembela hak asasi manusia setelah wakil Zulkifli, Datuk Ahmad Marzuk Shaary dari parti Islam PAS mencadangkan hukuman yang lebih keras terhadap komuniti LGBT di bawah Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, juga dikenali sebagai Akta 355. Umat Islam LGBT sudah menghadapi sejumlah kesalahan Syariah yang ditujukan kepada mereka berdasarkan undang-undang Syariah, dan tetap berada di antara kumpulan terpinggir yang kini lebih banyak terkena wabak akibat stigma awam.

Read Previous

Kejayaan Probe Harapan UAE yang bersejarah, berjaya memasuki orbit di sekitar Mars.

Read Next

Saksi perbicaraan: Najib mendakwa putera Arab Saudi ‘menderma’ kepada badan amal 1MDB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.