The Malaysia Post

Kejayaan Probe Harapan UAE yang bersejarah, berjaya memasuki orbit di sekitar Mars.

UAE-mars

Misi pertama Emiriah Arab Bersatu ke Marikh tiba di planet merah pada hari Selasa dan berjaya memasuki orbit pada percubaan pertamanya.

Emirates Mars Mission, yang dikenali sebagai Hope Probe, menghantar kembali isyarat yang mengesahkan ia berada di orbit.

“Berjaya! Hubungan dengan #HopeProbe telah terjalin lagi. Penyisipan Mars Orbit kini selesai,” menurut tweet dari akaun Twitter misi itu pada pukul 11:16 pagi ET.

Agensi Angkasa UAE memulakan liputan langsung mengenai kedatangan Hope pada 9 Februari, bermula pada pukul 10 pagi ET di laman webnya.

Ketika kapal angkasa tiba, Hope Probe menandakan UAE sebagai negara kelima dalam sejarah yang mencapai planet merah dan yang pertama untuk dunia Arab. Cita-cita misi tidak berhenti di situ.

Baca Lagi | Penyelidikan ‘Hope’ UAE menjadi yang pertama dalam trio misi Mars

Penyelidikan itu, bersama dengan tiga instrumen saintifiknya, diharapkan dapat membuat potret pertama atmosfer Mars yang lengkap. Instrumen akan mengumpulkan titik data yang berbeza di atmosfera untuk mengukur perubahan musim dan harian.

Walaupun, seperti banyak pencapaian UAE, misi Hope disokong oleh kepakaran pakar asing, tujuan program yang dinyatakan dengan jelas adalah untuk mengembangkan kemampuan Emirat di lapangan.

Kerajaan UAE memberitahu pasukan projek bahawa hanya membeli peralatan yang diperlukan tidak cukup baik. Penyelidikan mesti dibina oleh jurutera Emirati.

Lebih daripada 200 pemikiran kejuruteraan yang paling terang di negara ini mengusahakan pembangunan Hope, lelaki dan wanita. Bangunan ini sebahagian besarnya dibina di Makmal Universiti Atmosfera dan Fizik Angkasa (LASP) University of Colorado, dengan kerja penting juga dilakukan di Pusat Angkasa Mohammed bin Rashid di Dubai.

Pentadbiran UAE berjaya dalam lompatan kuantum di sektor angkasa

Program angkasa UAE mencipta sejarah sebagai negara yang kelima di dunia yang mencapai Planet Merah, selepas Kesatuan Soviet, NASA, ESA, dan India.

“Pasukan telah bersiap sebaik mungkin untuk bersiap-siap untuk mencapai orbit di sekitar Mars,” kata Sarah Al Amiri, ketua Agensi Angkasa UAE.

Terdapat beberapa ilmu yang sangat menarik jika semua perkara berjalan lancar. Tetapi untuk UAE dan rakan-rakannya, Emirates Mars Mission lebih kurang daripada mengakhiri perjalanan yang bermula musim panas lalu. Ini mengenai masa depan program luar angkasa yang ingin mengambil projek yang lebih bercita-cita tinggi, dan negara yang ingin menjadi hab baru inovasi teknologi dan sains untuk Asia. Sama ada misi Harapan berjaya atau tidak, kesannya sudah dirasakan.

Penyelidikan ini tidak membawa angkasawan, tetapi alat saintifik yang tepat dan terprogram

Probe adalah kapal angkasa yang bergerak melalui angkasa untuk mengumpulkan maklumat sains. Probe tidak mempunyai angkasawan. Probe menghantar data kembali ke Bumi untuk dikaji oleh saintis.

Emirates Mars Mission – yang menelan belanja sekitar US $ 200 juta ($ 258 juta) – melancarkan Hope Probe dari pusat angkasa Jepun.

Ini bertujuan untuk memberikan gambaran lengkap mengenai suasana Martian untuk pertama kalinya, mempelajari perubahan harian dan musim.

Menteri Negara untuk Teknologi Canggih dan ketua Agensi Angkasa UAE Sarah al-Amiri mengatakan akan mengambil masa beberapa minggu untuk mulai mengumpulkan campuran data dan gambar, yang dapat tersedia untuk umum pada awal bulan September.

Penyelidikan Hope dilancarkan dari lapangan terbang Tanegashima di Jepun pada 20 Julai 2020 setelah dua pelancaran berjadual terpaksa dibatalkan kerana cuaca buruk.

Ia dilengkapi dengan tiga instrumen saintifik canggih yang bertujuan untuk mengumpulkan data mengenai keadaan di planet merah.

Yang pertama adalah EXI, Emirates Exploration Imager, yang akan mengkaji atmosfera Mars yang lebih rendah menggunakan cahaya yang kelihatan, seperti kamera konvensional. Ia akan menghasilkan gambar resolusi tinggi permukaan planet ini dan mengukur kedalaman ais menggunakan teknologi optik.

EMIRS, Spektrometer Inframerah Mars Mars, akan menggunakan teknologi inframerah untuk mengukur pengedaran habuk, awan ais, wap air, dan suhu yang berbeza di seluruh atmosfera planet yang lebih rendah.

EMUS adalah Spektrometer Ultraviolet Mars Hope Emirates, yang menggunakan sinar ultraviolet untuk mengkaji tahap karbon monoksida dan oksigen di atmosfera, dan akan mengkaji bagaimana tahap ini berubah dalam jangka masa tertentu.

Read Previous

Kerajaan Malaysia menuntut tuntutan cukai yang belum dibayar RM9.3 juta daripada rakan sekutu Jho Low

Read Next

Putrajaya mengatakan ia menentang inisiatif pro-LGBT global presiden AS Biden

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here