The Malaysia Post

Saksi perbicaraan: Najib mendakwa putera Arab Saudi ‘menderma’ kepada badan amal 1MDB

Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri telah mendakwa kepada Kabinet pada tahun 2010 bahawa putera mahkota Arab Saudi telah menderma kepada badan amal 1Malaysia Development Berhad, Yayasan 1Malaysia Development Berhad (Yayasan 1MDB), seorang bekas pegawai kanan kerajaan yang memangkas mesyuarat Kabinet kepada Mahkamah Tinggi. hari ini.

Bekas timbalan ketua setiausaha Kabinet, Tan Sri Mazidah Abdul Majid, 72, mengatakan bahawa Najib juga telah meminta Kabinet untuk tidak mempublikasikan sumbangan tersebut.

Mazidah memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-11 dalam perbicaraan penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram Najib yang melibatkan lebih daripada RM2 bilion dana 1MDB.

Mazidah hari ini meneliti dan mengesahkan minit mesyuarat Kabinet sejak awal April 2009 mengenai perkara-perkara seperti Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) pendahulunya 1MDB sebelum ia diambil alih oleh kerajaan pusat dan bertukar menjadi firma pelaburan negeri, serta 8 September , Minit mesyuarat Kabinet 2010 yang disiapkannya.

Untuk mesyuarat Kabinet 8 September 2010 yang diadakan di pejabat perdana menteri di Putrajaya dan dipengerusikan oleh Najib sebagai perdana menteri, Mazidah telah hadir.

Mazidah mengatakan pesanan khas perdana menteri yang bertajuk “Sumbangan Dana Kepada Yayasan 1Malaysia Development Berhad” atau sumbangan kepada Yayasan 1MDB disampaikan dalam pertemuan itu, dengan Kabinet mengambil perhatian penjelasan perdana menteri bahawa dia sedang melakukan pertunangan formal dan tidak rasmi dengan pihak tertentu di negara-negara Timur Tengah yang memberikan respons positif terhadap banyak perkara yang melibatkan kepentingan Malaysia.

Baca Lagi | Kejayaan Probe Harapan UAE yang bersejarah, berjaya memasuki orbit di sekitar Mars.

Mazidah mencatatkan yang berikut dari pertemuan September 2010: “Yang Amat Berhormat (perdana menteri) kemudian memberi tahu dan memberikan pandangan berikut: bahawa putera mahkota Arab Saudi Sultan Abdul Aziz Al-Saud telah memberitahu Yang Amat Berhormat bahawa dia melalui yayasan amalnya bersetuju untuk menderma kepada Yayasan 1Malaysia Development Berhad. Sumbangan pertama telah diterima dan dia berjanji akan menyalurkan sumbangan berikutnya selepas ini. Putera Sultan Abdul Aziz Al-Saud meminta agar sumbangan ini tidak diumumkan. ”

Mazidah selanjutnya memetik Najib sebagai berkata kepada Kabinet bahawa lebih banyak orang yang memerlukan dapat dibantu dan lebih banyak program dan projek tanggungjawab sosial korporat (CSR) dapat dilakukan melalui Yayasan 1MDB dengan “sumbangan” itu, dan bahawa Najib mengatakan bahawa menteri Kabinet juga dapat memberikan cadangan mereka mengenai projek CSR yang akan dilaksanakan pada bulan Oktober 2010.

Mazidah mengatakan bahawa Najib juga telah memberitahu Kabinetnya bahawa pemerintah harus lebih “kreatif” dalam mencari sumber dan peruntukan pemerintah di luar kerangka pendapatan pemerintah yang ada untuk memberikan fleksibiliti yang lebih besar bagi pemerintah untuk membantu masyarakat, dan itulah sebabnya Yayasan 1MDB ditubuhkan untuk mendukung sumber-sumber yang ada pemerintah – terutama untuk memperluas program dan projek sosial.

Mazidah mengatakan Kabinet bersetuju dengan pandangan Najib mengenai dugaan “derma” Arab Saudi dan perlunya kerajaan Malaysia mencari lebih banyak dana serta peranan Yayasan 1MDB, dan bahawa Kabinet bersetuju “agar sumbangan pemerintah Arab Saudi tidak diumumkan. ” Perbicaraan 1MDB Najib di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah disambung esok, di mana Mazidah dijangka akan disiasat oleh peguam Najib.

Read Previous

Putrajaya mengatakan ia menentang inisiatif pro-LGBT global presiden AS Biden

Read Next

Vaksin Covid-19 juga untuk orang asing, termasuk pendatang tanpa dokumen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.