The Malaysia Post

Vaksin Covid-19 juga untuk orang asing, termasuk pendatang tanpa dokumen

Putrajaya hari ini mengumumkan bahawa semua warganegara asing yang tinggal di Malaysia akan dapat vaksin terhadap Covid-19 secara percuma, termasuk pendatang tanpa dokumen.

Dalam satu kenyataan, Jawatankuasa Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 mengatakan bahawa keputusan untuk memasukkan warganegara asing dalam Program Imunisasi Covid-19 Nasional – yang akan dimulakan pada akhir bulan ini – sesuai dengan tema kempennya iaitu ‘Lindungi Sendiri, Lindungi Semua ‘.

“Keputusan untuk memberikan vaksinasi percuma kepada warganegara asing yang tinggal di Malaysia juga dibuat kerana bekalan vaksin Covid-19 Malaysia lebih dari cukup dan sebenarnya melebihi jumlah warganegara Malaysia yang layak menerimanya,” katanya.

Ia menambah bahawa keputusan itu juga mempertimbangkan beberapa faktor lain, seperti mencapai kekebalan kawanan, jumlah pesakit Covid-19 dan kelompok pekerja asing, kos merawat pesakit yang dijangkiti pekerja asing, hakikat yang dilakukan oleh pekerja asing menyumbang kepada ekonomi Malaysia, serta mengikuti petunjuk dari negara lain, yang telah memberi vaksin warganegara Malaysia dengan kos sifar.

“Keputusan ini akan membantu mempermudah pemberian vaksin kepada bukan warganegara dan membantu menjayakan Program Imunisasi Covid-19 Nasional,” katanya.

Baca Lagi | Kejayaan Probe Harapan UAE yang bersejarah, berjaya memasuki orbit di sekitar Mars.

Namun, ia mengatakan bahawa warganegara Malaysia masih akan diberi keutamaan untuk menerima vaksin Covid-19 dan bahawa jadual dan maklumat untuk bukan warganegara akan segera dikeluarkan.

“Ini juga sejalan dengan sikap pemerintah untuk memvaksinasi sebanyak mungkin orang di Malaysia untuk memungkinkan kekebalan kawanan terbentuk untuk mengekang pandemi Covid-19,” katanya.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin – yang mempengerusikan jawatankuasa khas vaksin Covid-19 dengan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba – menyiarkan di Twitter hari ini bahawa Kabinet juga telah bersetuju untuk memberikan vaksin secara percuma kepada diplomat, ekspatriat, pelajar. , pasangan dan anak-anak asing, pelarian yang didokumentasikan, dan juga pendatang tanpa dokumen.

“Jawatankuasa Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 akan membincangkan lebih lanjut mengenai bagaimana ini dapat dilaksanakan.

“Kami akan menghubungi pemerintah negara bagian, kedutaan asing, NGO untuk membantu,” katanya dalam tweetnya.

Minggu lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa Program Imunisasi Nasional Covid-19, yang akan dilancarkan pada akhir bulan ini, adalah usaha vaksinasi terbesar yang pernah dilaksanakan di Malaysia.

Katanya, 80 peratus penduduk negara ini, atau kira-kira 26.5 orang, dijangka mendapat vaksin secara percuma.

Read Previous

Saksi perbicaraan: Najib mendakwa putera Arab Saudi ‘menderma’ kepada badan amal 1MDB

Read Next

KDNK 2020 Malaysia menyusut 5.6 peratus, kejatuhan terbesar sejak Krisis Kewangan Asia 1998

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.