The Malaysia Post

PRK Pelangai: Tun M, Sanusi Turun Ceramah ‘Grand Finale’ PN Malam Ini

BENTONG: Perikatan Nasional (PN) memasuki pecutan akhir kempen mereka dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai dengan mengadakan ceramah ‘grand finale’ pada malam ini. Kehadiran dua tokoh penting dalam politik Malaysia, iaitu bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, dan pemimpin PN, Muhammad Sanusi, dijadualkan menjadi penanda aras penting dalam pertarungan ini.

Pencetus Kehadiran Tun Mahathir dan Muhammad Sanusi

Kehadiran Tun Dr Mahathir Mohamad dan Muhammad Sanusi pada ceramah ini dianggap sebagai langkah akhir yang mampu memberikan impak besar kepada PN untuk meraih undi dalam pilihan raya ini. Dengan kehadiran mereka, diharapkan lebih ramai penyokong akan turun menyokong PN.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yang merupakan salah seorang tokoh utama dalam PN, mengesahkan bahawa ceramah ‘grand finale’ ini adalah strategi penting dalam usaha untuk memperoleh sokongan daripada pengundi. Beliau yakin bahawa kehadiran Tun Mahathir, Tan Sri Muhyiddin, Ketua Menteri Kedah, serta pimpinan lain termasuk Presiden Gerakan akan memberi dorongan positif kepada calon PN.

Baca lagi | Sokongan Pengundi Muda Beri Kelebihan Kepada PN di PRK DUN Pelangai

Sokongan Luar Biasa Kepada PN

Sebelum ini, dalam beberapa ceramah yang diadakan oleh PN, sokongan daripada pengundi tidak begitu menggalakkan. Namun, situasi berbeza dalam ceramah yang dihadiri oleh Tan Sri Muhyiddin pada Selasa lalu di Felda Chemomoi, di mana lebih ramai orang dipercayai penyokong PN hadir.

Perkara ini memberikan harapan kepada pihak PN bahawa sokongan kepada mereka semakin bertambah. Dengan mengambil kira kehadiran Tun Dr Mahathir dan Muhammad Sanusi dalam ceramah ‘grand finale’ malam ini, ini mungkin menjadi pukulan terakhir yang diperlukan oleh PN untuk menarik lebih banyak undi daripada pengundi.

Baca lagi | PRK Pelangai: “kalau pembangkang, 80 penggal lagilah tiada” – Ahmad Maslan

Persaingan Sengit di PRK DUN Pelangai

Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai menjadi tumpuan utama dalam arena politik Malaysia selepas kerusi tersebut kosong susulan kematian penyandangnya, Datuk Seri Johari Harun. PRK ini diadakan selepas tragedi nahas pesawat ringan di Elmina, Shah Alam, Selangor pada 17 Ogos yang meragut nyawa beliau.

Parti Perikatan Nasional (PN) mempersembahkan bekas guru, yang mesra dipanggil sebagai Cikgu Kasim, sebagai calon mereka. Manakala Barisan Nasional (BN) membentangkan Datuk Amizar Abu Adam sebagai calon mereka, dan seorang calon Bebas, Haslihelmy DM Zulhasli, juga turut bertanding untuk merebut kerusi tradisi UMNO ini.

Baca lagi | Pilihan Raya Kecil Pelangai: Calon BN Mahu Meningkatkan Tahap Sosioekonomi Masyarakat Setempat

Kesimpulan

Dalam usaha terakhir untuk meraih undi dalam PRK DUN Pelangai, Perikatan Nasional (PN) telah mengadakan ceramah ‘grand finale’ yang menampilkan dua tokoh penting, iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad dan Muhammad Sanusi. Kehadiran mereka dianggap sebagai strategi terakhir untuk menarik sokongan pengundi. Dengan persaingan yang sengit di PRK ini, hanya masa yang akan memberitahu siapa yang akan memenangi kerusi DUN Pelangai pada hari pengundian Sabtu ini.

Read Previous

Google Pixel 8: Ketahui 5 Sebab Utama Mengapa Anda Perlu Beli

Read Next

Lelaki Orang Asli Maut Dibaham Harimau di Pos Pasik, Gua Musang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.