The Malaysia Post

Sokongan Pengundi Muda Beri Kelebihan Kepada PN di PRK DUN Pelangai

Pada PRK DUN Pelangai yang bakal berlangsung pada Sabtu ini, Perikatan Nasional (PN) menghadapi situasi yang berbeza berbanding dengan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15). Gelombang sokongan tidak berbelah bahagi dari kumpulan tertentu di kawasan Pelangai menunjukkan tanda-tanda perubahan dalam sokongan daripada segelintir kumpulan yang pada awalnya tidak menyokong PN. 

Fenomena ini berkaitan dengan ‘percaturan politik’ yang dianggap keterlaluan oleh pemimpin tertentu dalam sesebuah parti politik. Kumpulan ini tidak hanya terdiri daripada ahli parti, tetapi juga melibatkan individu yang bukan ahli. Keadaan ini merupakan satu perubahan signifikan berbanding PRU15, dan kesan daripadanya akan menjadi salah satu faktor yang menentukan hasil PRK DUN Pelangai.

Baca lagi | Pilihan Raya Kecil Pelangai: Calon BN Mahu Meningkatkan Tahap Sosio ekonomi Masyarakat Setempat

Pengundi Muda Memberi Sokongan Kepada PN

Faktor kedua yang mempengaruhi dinamik PRK DUN Pelangai adalah sokongan daripada pengundi muda yang berusia di antara 18 dan 40 tahun. Menurut Pengerusi PN Pahang, Datuk Seri Saifuddin Abdullah, terdapat pengundi muda yang cukup kukuh menyokong PN, dan trend ini berdasarkan kepada pengalaman dari Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dan Pilihan Raya Negeri yang baru-baru ini berlalu.

Di Pelangai, jumlah pengundi muda adalah amat signifikan, dengan sekitar 720 pengundi berusia antara 18 hingga 20 tahun, sekitar 1,500 pengundi berumur antara 21 hingga 25 tahun, dan sebanyak 5,600 pengundi berusia antara 26 hingga 40 tahun. Kehadiran lebih daripada separuh pengundi muda, termasuk mereka yang berasal dari luar kawasan, yang memberikan sokongan tegar kepada PN adalah satu faktor yang tidak boleh diabaikan. Pengundi muda ini telah setia menyokong PN sejak PRU15 dan terus memberikan sokongan dalam pilihan raya yang lebih baru. Oleh itu, adalah jelas bahawa pengaruh mereka akan memainkan peranan yang penting dalam menentukan keputusan PRK DUN Pelangai.

Walaupun terdapat beberapa isu yang perlu diatasi, seperti pengundi luar yang perlu kembali ke kawasan mengundi, PN yakin bahawa sokongan daripada pengundi muda akan terus memberikan kelebihan kepada mereka dalam PRK ini. Dengan demikian, pengaruh pengundi muda adalah satu faktor penting yang tidak boleh diabaikan dalam pilihan raya ini.

Baca lagi | PRK Pelangai: “kalau pembangkang, 80 penggal lagilah tiada” – Ahmad Maslan

Persaingan di PRK DUN Pelangai

PRK DUN Pelangai yang berlangsung pada Sabtu ini akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Datuk Amizar Abu Adam dari BN, Kasim Samat dari PN, dan calon bebas, Haslihelmy DM Zulhasli. Kawasan ini mempunyai 16,456 pengundi berdaftar yang merangkumi pelbagai etnik. Bekas Menteri Besar Pahang, Tan Sri Adnan Yaakob, yang telah berkhidmat sebagai wakil rakyat Pelangai selama lapan penggal, akan menambah dramatik dalam persaingan ini.

Sebagai tambahan, PN akan meningkatkan momentum kempen mereka bagi tempoh lima hari ini dengan kehadiran beberapa pemimpin besar, termasuk Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang, Pengerusi PN iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah. Keberadaan pemimpin tertinggi PN di Pelangai akan memberikan kesan yang besar terhadap PRK ini dan menarik lebih banyak perhatian daripada pengundi.

Dengan semua faktor ini di dalam permainan, PRK DUN Pelangai pastinya akan menjadi satu pertandingan yang sangat menarik dan menentukan bagi PN dan calon-calon yang bersaing. Kami akan terus mengikuti perkembangan PRK ini dan memberikan laporan terkini setelah pengundian berlangsung pada Sabtu ini.

Read Previous

Senarai barang keperluan bayi yang penting untuk memudahkan ibu bapa baru

Read Next

TMJ Berkongsi Insiden Menakutkan di Siam Paragon Mall

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.