The Malaysia Post

TMJ Berkongsi Insiden Menakutkan di Siam Paragon Mall

KUALA LUMPUR, 4 Okt 2023 – Dua individu menjadi mangsa tembakan di Siam Paragon Mall di Bangkok. Lima lagi cedera dalam kejadian yang mengejutkan masyarakat. Antara yang mengalami situasi cemas adalah Putera Mahkota Johor, yang lebih dikenali sebagai TMJ.

Pengalaman Menakutkan TMJ

Tunku Ismail Sultan Ibrahim, atau TMJ, mengambil inisiatif untuk berkongsi pengalamannya melalui platform sosial media seperti Facebook. Beliau menceritakan detik-detik menakutkan ketika beliau dan keluarganya berada di sebuah hotel berdekatan tempat kejadian.

Menurut TMJ, keluarganya sedang berada di lobi hotel ketika penembakan bermula. Masyarakat yang panik mula berhimpun di lobi hotel, mencipta keadaan cemas yang sukar dilupakan.

“Kami perlu berjaga-jaga dan bersedia untuk apa-apa keadaan kerana semua yang kami tahu pada masa itu adalah senapang yang kami boleh dengar,” kata TMJ.

Perlindungan Keluarga

Dalam usaha untuk melindungi keluarganya, TMJ dan pasukannya mengambil langkah berani. Mereka segera menuju ke ruangan bawah tanah yang selamat sambil menunggu kereta mereka tiba. TMJ berusaha memberi keyakinan kepada anak-anaknya dengan kata-kata penuh harapan, memastikan mereka merasa selamat.

“Isteri saya memeluk semua anak-anak kami, tinggal rendah dan cuba menenangkan mereka kerana mereka ketakutan dan menangis,” katanya.

Baca lagi | Thailand Perkenal Potongan Cukai Diesel, Visa Percuma untuk Pelancong China

Mencipta Perisai Manusia

TMJ dan pasukan keselamatannya berdiri di hadapan keluarganya, mencipta perisai manusia untuk melindungi mereka sebelum akhirnya mereka berhasil melarikan diri dari tempat kejadian yang mengerikan.

Mencari Perlindungan di Kedutaan

Berusaha mencari perlindungan, TMJ berasa lega apabila beliau dan keluarganya selamat tiba di Kedutaan Singapura. Beliau juga menghubungi Konsul Jeneral Singapura di Johor untuk mendapatkan bantuan yang diperlukan.

“Sekarang kita di sini selamat di Kedutaan. Saya memanggil Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Pertahanan kami untuk memaklumkan kepada mereka apa yang berlaku. Duta Besar Malaysia (ke Thailand) juga bersama kami,” tambahnya.

Pengalaman Terburuk

Menurut TMJ, pengalaman ini adalah yang terburuk yang pernah beliau lalui, khususnya dalam usaha melindungi nyawa anak-anaknya daripada bahaya pembunuh. Beliau mengucapkan terima kasih kepada pasukan keselamatan serta rakan-rakan dari Singapura dan Malaysia yang turut membantu melindungi beliau dan keluarganya.

Penahanan Suspek

Setelah kejadian itu, polis berjaya menahan seorang suspek berusia 14 tahun yang bersenjata dengan pistol di tingkat tiga pusat membeli-belah tersebut. Kedutaan Malaysia ke Thailand, Datuk Jojie Samuel, juga menyatakan bahawa mereka sedang memantau keadaan dengan teliti.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sokongan Pengundi Muda Beri Kelebihan Kepada PN di PRK DUN Pelangai

Read Next

Speedy Tigers Gagal di Sukan Asia Hangzhou 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.