The Malaysia Post

Pasukan Penyelamat ‘Wild Boars’ Thailand dan Norway Dikerahkan di Terowong Himalaya

Bangkok, 17 November 2023 – India telah meminta bantuan daripada pasukan penyelamat gua Thailand yang terkenal sebagai ‘Wild Boars’ dan pasukan Norway untuk mengatasi kecemasan di sebuah terowong di negeri Uttarakhand, Himalaya. Lebih daripada 40 pekerja terperangkap dalam terowong tersebut selama 40 hari selepas ia runtuh semasa kerja pembinaan pada 12 November.

Keadaan Terowong Runtuh di Uttarakhand

Pada 17 November 2023, penyelamat dan pegawai keselamatan berdiri berhampiran pintu masuk terowong yang sedang dalam pembinaan, menunjukkan keadaan genting yang dihadapi. Keadaan menjadi semakin kritikal apabila beberapa pekerja melaporkan kekurangan oksigen dan makanan di dalam terowong tersebut.

Kerjasama Antarabangsa untuk Penyelamatan

Dalam usaha untuk menyelamatkan nyawa pekerja yang terperangkap, India mengambil inisiatif untuk mendapatkan bantuan dari pasukan penyelamat gua terkenal di seluruh dunia. Pasukan ‘Babi Hutan’ dari Thailand, yang terkenal dengan penyelamatan dramatik di gua Tham Luang pada 2018, turut dipanggil untuk memberikan bantuan. Selain itu, pasukan penyelamat dari Norway juga dikirim untuk menyokong usaha penyelamatan.

Baca lagi | Gergasi penstriman memberi cahaya baharu pada penyelamatan gua budak Thai

Bantuan Dari The Wild Boars

Pasukan penyelamat telah menghubungi pasukan penyelamat gua Thailand, yang sebelum ini berjaya menyelamatkan The Wild Boars, kumpulan pemain bola sepak muda dan jurulatih mereka, dari gua Tham Luang yang banjir pada tahun 2018. Langkah ini diambil untuk memanfaatkan kecekapan dan keberhasilan pasukan tersebut dalam operasi penyelamatan sebelumnya.

Projek Terowong Uttarakhand dan Kontroversi Sekelilingnya

Terowong di Uttarakhand adalah sebahagian daripada projek besar yang dilancarkan oleh kerajaan India untuk membangun rangkaian pengangkutan, termasuk lebuh raya dari New Delhi melalui Himalaya ke sempadan China. Walau bagaimanapun, projek ini tidak terlepas dari kontroversi, khususnya daripada kumpulan pemuliharaan alam sekitar. Mereka mendakwa bahawa projek ini menyebabkan pemusnahan hutan di rantau Himalaya.

Dengan bantuan dari pasukan penyelamat gua Thailand dan Norway, India berharap untuk menyelamatkan lebih daripada 40 nyawa yang terperangkap di dalam terowong Himalaya. Usaha ini menonjolkan pentingnya kerjasama antarabangsa dalam mengatasi bencana dan kecemasan, serta memberikan perhatian kepada isu alam sekitar yang berkaitan dengan pembangunan infrastruktur. Kita akan terus memantau perkembangan penyelamatan ini dan berdoa agar operasi berjalan lancar untuk menyelamatkan nyawa yang terancam.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PRK Kemaman: Jeneral Bersara Bersedia untuk Kempen Pilihan Raya

Read Next

Nabila Razali Berkahwin Dengan Nik Iruwan Nik Izani di Bukit Tinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.