The Malaysia Post

Lelaki Orang Asli Maut Dibaham Harimau di Pos Pasik, Gua Musang

Pada 5 Oktober 2023, sebuah berita tragis menggemparkan penduduk di kawasan Pos Pasik, Gua Musang, Kelantan, di mana seorang lelaki Orang Asli, Pisie Amud, 25 tahun, ditemui mati dengan kesan cakaran harimau pada bahagian kepala dan badannya. Kejadian ini mengejutkan penduduk kawasan dan mengundang perhatian pihak berkuasa tempatan. 

Lelaki Orang Asli Terkorban

Pisie Amud, seorang lelaki Orang Asli dari Kampung Sugi, Pos Pasik, keluar sendirian ke kawasan ladang kelapa sawit pada hari tersebut. Malangnya, dia tidak pulang, dan penduduk kampung mula bimbang. Setelah penyelidikan awal, dua penduduk kampung keluar mencari mangsa dan membuat penemuan yang mengerikan.

Mayat Pisie Amud ditemui dengan kesan cakaran harimau yang nyata pada bahagian kepala dan badan. Bahkan, sebelah kaki kirinya juga telah hilang akibat serangan harimau yang ganas. Kehilangan yang tragis ini menyayat hati komuniti Orang Asli di kawasan ini.

Respons Komuniti Tempatan

Mohd. Sani Nahtiman, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keselamatan Kampung Orang Asli (JPKKOA) Pos Pasik, adalah salah seorang yang terlibat dalam pencarian mangsa. Dia menceritakan bagaimana penduduk kampung bekerjasama mencari Pisie Amud selepas menemui motosikal dan peralatan memburu mangsa. Kesannya, mereka juga menemui tapak kaki harimau di lokasi kejadian.

Penduduk kampung dan anggota JPKKOA bergerak sejauh 500 meter dari tempat pertama kali menemui tapak kaki harimau, dan mereka akhirnya menjumpai mayat mangsa. Kesedihan dan kegentaran menyelubungi kawasan tersebut.

Baca lagi | Viral Video Seekor Harimau Berkeliaran di Laluan Gua Musang-Jeli

Usaha Menjaga Mayat

Selepas penemuan mayat Pisie Amud, penduduk kampung tidak mampu berdiam diri. Seramai 20 orang penduduk mula berkawal di kawasan mayat untuk memastikan keselamatan serta mengelakkan harimau daripada mendekati mayat. Mereka bergilir-gilir menjaga mayat mangsa sepanjang malam sebelum pihak berwajib tiba pada pagi berikutnya.

Namun, situasi semakin tegang apabila harimau tersebut dipercayai kembali ke kawasan tersebut kira-kira pukul 4 pagi. Penduduk, dengan penuh keberanian, menggunakan mercun untuk menghalau harimau yang berbahaya tersebut. Kini, mereka masih dalam keadaan waspada kerana harimau itu mungkin berada berdekatan dengan lokasi kejadian.

Tindakan Pihak Berkuasa

Ketua Polis Daerah Gua Musang, Superintendan Sik Choon Foo, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian tragis ini. Pihak polis akan menjalankan operasi mencari dan menyelamat (SAR) pada pagi berikutnya, dengan harapan dapat menemui dan mengambil tindakan terhadap harimau yang membabitkan diri dalam serangan mematikan ini.

Kesimpulan

Kejadian maut Pisie Amud akibat serangan harimau adalah satu peristiwa yang mengguncang, dan ia mengingatkan kita tentang bahaya yang dihadapi komuniti Orang Asli serta keperluan untuk menjaga kawasan mereka dengan lebih baik. Usaha penyelamatan mangsa dan tindakan pihak berkuasa adalah penting dalam memastikan keselamatan masyarakat tempatan.

SAR akan terus berlanjutan dalam usaha untuk menangani harimau yang berbahaya ini, dan semoga tindakan yang diambil dapat membawa keadilan kepada mangsa serta menjaga keselamatan kawasan tersebut daripada ancaman serupa pada masa depan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PRK Pelangai: Tun M, Sanusi Turun Ceramah ‘Grand Finale’ PN Malam Ini

Read Next

TOP 5 Pulau Paling Indah di Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.