The Malaysia Post

Viral Video Seekor Harimau Berkeliaran di Laluan Gua Musang-Jeli

Pada hari Rabu, 27 September 2023, seorang pemandu lori penghantaran ais bersama pembantunya mendakwa telah menghadapi seekor harimau semasa perjalanan mereka di laluan Gua Musang-Jeli di kawasan Bukit Meranto di sini semalam.

Pengalaman Tak Boleh Dillupakan Bersama Harimau di Laluan Gua Musang-Jeli

Che Fiti Zulhilmi Che Leh, yang berusia 22 tahun dan sedang memandu di kawasan tersebut bersama pembantunya, Mohd Amir Saari, yang berusia 25 tahun, ketika kejadian itu berlaku, berkongsi video kejadian tersebut dengan penduduk tempatan dan menggesa pengguna jalan lain untuk berhati-hati semasa menggunakan laluan tersebut.

Kejadian Mengejutkan di Laluan Gua Musang-Jeli

Menurut Che Fiti Zulhilmi, “Kira-kira pukul 4 petang semalam, pembantu saya dan saya sedang dalam perjalanan dari Jeli ke Gua Musang apabila saya melihat harimau berjalan di sepanjang laluan.”

“Sebenarnya, pada pagi hari, saya sempat melihat harimau itu di jalan, tetapi pada petangnya, saya berpeluang untuk mengambil video dan berkongsi melalui aplikasi WhatsApp,” katanya kepada wartawan apabila dihubungi di sini hari ini.

Baca lagi | WWF-Malaysia berkata kajiannya hanya menunjukkan pembalakan terpilih membantu harimau

Keprihatinan Keselamatan Penduduk dan Langkah Tindakan Perhilitan

Che Fiti Zulhilmi mengharapkan video tersebut akan menarik perhatian pihak berkuasa yang berkaitan, mendorong mereka untuk mengambil tindakan segera demi keselamatan penduduk tempatan.

“Saya berharap Jabatan Haiwan dan Taman Negara (Perhilitan) akan dapat menangkap harimau tersebut kerana saya bimbang pemandu di laluan ini akan terkejut dengan kehadirannya, yang boleh menyebabkan kemalangan,” katanya.

Sementara itu, pengarah Perhilitan Kelantan, Mohamad Hafid Rohani, mengatakan pasukannya telah menerima laporan tentang kejadian yang telah menjadi viral.

Menurut beliau, pasukan Perhilitan Kelantan telah pun ke tempat kejadian dan siasatan mengenainya sedang dijalankan

Panggilan kepada Masyarakat dan Pihak Berkuasa untuk Bersikap Berwaspada

Masyarakat setempat dan pihak berkuasa kini diarahkan untuk bersikap berwaspada semasa menggunakan laluan ini. Harimau ini boleh menjadi bahaya, dan tindakan sewajarnya harus diambil untuk memastikan keselamatan semua pihak.

Dalam kejadian yang mengejutkan ini, harimau di laluan Gua Musang-Jeli telah menjadi pusat perhatian, dan penduduk setempat berharap agar langkah-langkah keselamatan diambil dengan segera. Semoga Perhilitan Kelantan dapat mengatasi situasi ini dengan berjaya demi keamanan masyarakat.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

10 Fakta Menarik Google yang Perlu Anda Tahu

Read Next

Noor Nabila dan Engku Emran Sah Bercerai Talak Satu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.