The Malaysia Post

WWF-Malaysia berkata kajiannya hanya menunjukkan pembalakan terpilih membantu harimau

WWF-Malaysia hari ini menjelaskan bahawa kajiannya pada 2009 ke atas harimau mendapati haiwan itu hanya mendapat manfaat di bahagian hutan yang dibalak secara terpilih yang juga mematuhi pengurusan mampan, dan bukan pembalakan sembarangan.

Pengurus komunikasi Program Pemuliharaan Harimau Carol Debra berkata kajian bertajuk “Kepentingan hutan balak terpilih untuk pemuliharaan harimau Panthera tigris: anggaran kepadatan penduduk di Semenanjung Malaysia oleh D. Mark Rayan dan Shariff Wan Mohamad” pada 2009 dilakukan untuk mendapatkan maklumat tentang kepadatan harimau khususnya di hutan balak terpilih.

“Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kajian itu merujuk kepada pembalakan terpilih, bukan pembalakan sembarangan.

“Pembalakan terpilih ialah amalan perhutanan yang hanya menebang sebilangan pokok tertentu setiap tahun dalam petak hutan dan bukannya seluruh hutan sekaligus, selaras dengan amalan Pengurusan Hutan Lestari (SFM),” katanya dalam surat kepada Malay Mail.

Rayan dan Shariff yang kedua-duanya pakar hidupan liar mendirikan khemah di Hutan Simpan Gunung Basor di Kelantan sebagai sebahagian daripada kajian pemerhatian yang meluas terhadap harimau Malaya.

Kajian mereka meliputi kawasan seluas 120km, dibantu oleh perangkap kamera inframerah yang diletakkan secara strategik dan berjalan sepanjang masa selama sembilan bulan.

Pada 24 Januari lalu, Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Abdul Khalim Abu Samah berkata kawasan yang ditebang sebenarnya baik untuk harimau.

Dakwanya, selepas sesuatu kawasan itu ditebang, tumbuh-tumbuhan baharu akan tumbuh yang menggalakkan kehadiran spesies haiwan baharu yang menjadi makanan kepada harimau.

Baca Lagi | WWF-Malaysia berkata kajiannya hanya menunjukkan pembalakan terpilih membantu harimau

Kerajaan Kelantan menerima kritikan selepas laporan harimau berkeliaran berhampiran perkampungan Orang Asli di Gua Musang dengan seorang disahkan maut akibat serangan harimau pada 7 Januari lalu.

Pada 12 Januari lalu, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dilaporkan menggesa orang ramai supaya tidak membuat dakwaan tidak berasas bahawa pembalakan haram telah menyebabkan harimau hilang dari habitatnya.

Read Previous

Najib mahu Penasihat Ratu dari UK mempertikaikan rayuan SRC

Read Next

Perhimpunan #TangkapAzamBaki: Polis ambil kenyataan 19 aktivis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.