The Malaysia Post

Khairy: Hanya menunggu masa sebelum Omicron mengatasi Delta di Malaysia

Khairy Jamaluddin

Credits: malaysianow

Omicron akan sentiasa mengatasi Delta sebagai varian utama Covid-19 yang membimbangkan di sini kerana sembilan daripada 10 kes yang tiba di negara ini adalah yang pertama, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini.

Khairy juga mengulangi amarannya tentang kemungkinan lonjakan kes antara Februari dan Mac berdasarkan unjuran kementeriannya yang mengambil kira kelaziman kes Omicron yang semakin meningkat.

“Jadi, menunggu masa sebelum Omicron mengatasi Delta dalam kes tempatan, dan pemodelan yang kami lakukan di Kementerian Kesihatan menunjukkan bahawa kes dan kes Omicron secara amnya akan meningkat pada Februari dan Mac.

“Apa yang kita lihat, bagaimanapun, adalah kes-kes tersebut tidak serius atau seserius Delta.

“Jadi, kami tidak melihat peningkatan yang sama dalam kemasukan ke hospital, pastinya bukan dalam kematian dan juga kemasukan ke unit rawatan rapi,” katanya dalam sidang media di sini.

Khairy berkata andaian kementerian pada masa ini ialah Omicron akan mewujudkan gelombang kes baharu yang tidak semestinya mengatasi sistem penjagaan kesihatan negara tidak seperti Delta tahun lepas.

Baru bulan lepas, Khairy telah memberi amaran tentang lonjakan yang akan berlaku dalam kes baharu Covid-19 yang melibatkan varian Covid-19 Omicron yang sangat mudah merebak memandangkan virus itu sudah mula merebak dalam masyarakat.

Khairy berkata keadaan sekarang diburukkan lagi dengan beberapa ketibaan antarabangsa yang didapati melanggar perintah kuarantin mereka.

Mengenai sama ada kementerian akan menjalankan Penilaian Kesan Peraturan (RIA) sebelum pindaan Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342) di Parlimen, Khairy berkata perkara itu telah dirujuk kepada Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC). .

“Maklum balas MPC ialah pindaan Akta 342 tidak perlu melalui proses RIA kerana ia termasuk dalam perkara berkaitan keselamatan negara.

“Bagaimanapun, kami perlu mengemukakan Pemberitahuan Kawal Selia kepada MPC untuk dokumentasi, supaya tidak timbul sebarang perkara pada masa hadapan,” katanya.

Baca Lagi | Khairy: Hanya menunggu masa sebelum Omicron mengatasi Delta di Malaysia

Beliau juga berusaha untuk menghapuskan salah tanggapan mengenai Akta 342, dengan menegaskan bahawa kerajaan sedang berusaha untuk membuktikan masa depan undang-undang untuk semua penyakit berjangkit dan bukan hanya Covid-19.

Ketika ditanya lebih lanjut sama ada semua penyakit berjangkit dianggap sebagai perkara keselamatan negara, Khairy menjawab secara mutlak.

Read Previous

BAM melarang Zii Jia, Jin Wei daripada menyertai kejohanan antarabangsa selama dua tahun

Read Next

FAM menamakan S. Korea Kim Pan-gon sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here