The Malaysia Post

Ketua hakim Syariah memfailkan saman fitnah RM30 juta terhadap Lokman Adam

Datuk Lokman Noor Adam

Credits: yimg

Ketua Hakim Syarie Datuk Mohd Na’im Mokhtar telah memfailkan saman fitnah berjumlah RM30 juta terhadap bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Lokman Noor Adam berhubung dakwaan gangguan seksual terhadap beberapa wanita, termasuk seorang yang bergelar “Datin”.

Mohd Na’im, 54, memfailkan saman itu di Mahkamah Tinggi melalui Tetuan Akberdin & Co pada 17 Januari lalu, menamakan Lokman, 49, sebagai defendan.

Berdasarkan pernyataan tuntutan, Mohd Na’im yang juga ketua pengarah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia memfailkan saman atas kapasiti peribadinya dengan mendakwa defendan telah memfitnahnya dengan membuat kenyataan melalui dua siaran langsung pada laman Facebook “Lokman Noor Adam Official” pada 10 Januari dan 13 Januari.

Plaintif mendakwa defendan turut memuat naik siaran langsung itu di laman YouTube miliknya masing-masing pada 10 Januari dan 14 Januari selain memuat naik tiga catatan berunsur fitnah terhadapnya di Facebook pada 11 Januari dan 13 Januari.

Plaintif seterusnya mendakwa bahawa kenyataan fitnah itu membayangkan bahawa dia seorang oportunis rohani, gagal menjadi pemimpin yang berwibawa atau menunjukkan contoh yang baik kepada masyarakat, dan mencemarkan imej baik Jabatan Kehakiman Syariah.

Mohd Na’im mendakwa bahawa siaran langsung dan siaran lain telah disebarkan kepada pihak ketiga, kerana Facebook dan YouTube defendan boleh dilihat dan diulas oleh orang awam.

“Defendan menerbitkan kenyataan itu dengan niat bahawa ia akan diterbitkan di dalam dan di luar negara melalui media elektronik serta media cetak,” dakwa plaintif dalam tuntutan mahkamah itu.

Menurut plaintif, satu laporan polis telah dibuat pada 12 Disember tahun lepas untuk menafikan dakwaan “Datin” terhadapnya, dan dia juga telah membuat laporan polis terhadap Lokman atas tindakannya itu.

Plaintif berkata, notis tuntutan bertarikh 13 Januari telah dikeluarkan terhadap defendan untuk menarik balik kenyataan berunsur fitnah dan memadamkan catatan di Facebook, selain membuat permohonan maaf secara terbuka dalam tempoh 24 jam, namun sehingga hari ini, defendan tidak mengendahkan laporan dan notis polis itu. .

Beliau mendakwa kenyataan berunsur fitnah itu telah mencemarkan nama baik, maruah, imej dan statusnya di mata orang ramai.

Mohd Na’im memohon injunksi untuk defendan memadamkan video dan siaran itu, serta menghalang defendan daripada menerbitkan semula, selain permohonan maaf daripada defendan untuk dimuat naik di media sosial.

Baca Lagi | Ketua hakim Syariah memfailkan saman fitnah RM30 juta terhadap Lokman Adam

Plaintif juga menuntut ganti rugi am untuk dinilai oleh mahkamah, selain ganti rugi teladan, teruk dan punitif berjumlah RM10 juta setiap satu, dengan faedah lima peratus setahun dikira dari tarikh penghakiman sehingga penyelesaian penuh, serta relif lain. difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Permohonan injunksi itu dijadualkan didengar esok di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Rozana Ali Yusoff, manakala pengurusan kes ditetapkan pada 21 Februari.

Read Previous

PM memberitahu semua pihak untuk menerima keputusan SC mengenai saga perdagangan saham Azam Baki

Read Next

Tonga mungkin akan menghabiskan sebulan tanpa kabel internet

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here