The Malaysia Post

SKMM akan bina menara telekomunikasi di Pulau Sipadan, kata sec-gen Komunikasi

Menara Telekomunikasi di Pulau Sipadan

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan kerjasama kerajaan Sabah melalui Taman-Taman Sabah mengenal pasti lokasi pembinaan menara telekomunikasi di Pulau Sipadan dekat sini.

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) Datuk Seri Mohammad Mentek menjangka kerja pembinaan menara itu akan dimulakan pada akhir tahun ini dan, sebaik siap, empat syarikat telekomunikasi (telco) — Celcom, Maxis, Digi dan U- Mudah alih — akan menyediakan perkhidmatan di pulau itu.

“Perkhidmatan internet dengan julat kelajuan 35mbps akan disediakan untuk pelancong dan pos keselamatan di Sipadan,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Selain kawasan pelancongan, beliau berkata berdasarkan pengalamannya sebagai ketua pengarah Kawasan Keselamatan Timur Sabah (ESSCom), pos keselamatan juga dilihat penting untuk dilengkapi kemudahan internet.

“Adalah penting perkhidmatan telekomunikasi disediakan supaya anggota keselamatan dapat berkomunikasi secara langsung dan cepat,” katanya.

Menara Telekomunikasi Tambahan

Sementara itu, beliau berkata SKMM juga akan membina tiga menara telekomunikasi di Pulau Bum Bum dan satu di Pulau Pababag di sini bagi meningkatkan capaian internet di kawasan berkenaan.

Mohammad juga berkata terdapat menara telekomunikasi sedia ada di pulau itu yang boleh ‘dikongsi’ dan ini dapat menjimatkan kos dan masa dalam usaha mereka menyediakan rangkaian telekomunikasi di kawasan terbabit.

“Berdasarkan pemerhatian saya, saya perhatikan ada juga menara sedia ada, menara komersial, ada juga menara di bawah Angkatan Tentera Malaysia dan kita akan mengadakan perbincangan dengan mereka… mungkin kita boleh bekerjasama untuk ‘kongsi’ menara tersebut,” katanya. tambah.

Baca lagi | PM yakin Bajet 2023 akan disokong oleh ahli Parlimen

Baca lagi | Mahdzir yakin GPS boleh menang besar dalam PRU15

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Mahdzir yakin GPS boleh menang besar dalam PRU15

Read Next

Perez mengekalkan kemenangan Singapura ketika Verstappen meletakkan sambutan gelaran di atas batu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.