The Malaysia Post

Tonga mungkin akan menghabiskan sebulan tanpa kabel internet

Kabel telekomunikasi dasar laut yang menghubungkan Tonga ke seluruh dunia yang rosak akibat letusan gunung berapi akan mengambil masa sekurang-kurangnya sebulan untuk diperbaiki, kata pemiliknya hari ini, dengan kelewatan itu mungkin menghalang usaha pemulihan bencana.

Letupan gunung berapi Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya tiga orang dan menghantar gelombang tsunami merentasi Pasifik, menyebabkan perhubungan ke kepulauan itu terputus pada hari Sabtu.

Sebuah kapal pakar berhasrat untuk berlepas dari Port Moresby dalam pelayaran pembaikan pada hujung minggu, kata Samiuela Fonua, pengerusi pemilik kabel Tonga Cable Ltd

Tetapi dengan lapan atau sembilan hari belayar untuk mengumpul peralatan di Samoa dan kemudian perjalanan yang tidak menentu ke arah kerosakan di kawasan letusan dia berkata ia akan “bertuah” jika kerja itu dilakukan dalam tempoh sebulan.

“Ia mungkin lebih lama daripada itu,” tambahnya melalui telefon dari Auckland di mana dia telah menyelaraskan pembaikan.

“Kabel itu sebenarnya berada di sekitar zon gunung berapi. Kami tidak tahu … sama ada ia masih utuh atau hanyut atau tersangkut di suatu tempat di bawah air. Kami tidak tahu sama ada ia terkubur lebih dalam lagi.”

Sementara itu, warga Tonga di luar negara sedang berdoa sambil menunggu berita rakan dan saudara mereka.

Pengendali telekomunikasi Digicel berkata rangkaian domestiknya aktif di pulau paling ramai penduduk Tonga dan ia kini tertumpu pada memulihkan sambungan antarabangsa. Kerajaan Tonga dan Tonga Communications Corp milik kerajaan tidak dapat dihubungi.

Pemadaman komunikasi maya telah menjadikan usaha bantuan, yang telah dicabar oleh pandemik Covid-19, menjadi lebih sukar. Ia juga menekankan kelemahan kabel gentian optik dasar laut yang telah menjadi tulang belakang telekomunikasi global.

Kabel yang dibiayai oleh Bank Pembangunan Asia dan Bank Dunia bernilai AS$34 juta (RM142.5 juta) telah disiapkan pada 2018 dan meningkatkan kelajuan bersih Tonga lebih daripada 30 kali ganda, tetapi hampir merupakan pautan tunggalnya ke dunia yang lebih luas.

Percubaan untuk meniru sambungan satelit kecemasan yang telah disediakan apabila kabel yang sama terputus tiga tahun lalu telah terhenti di tengah-tengah pertikaian kontrak antara kerajaan dan pengendali satelit yang berpangkalan di Singapura, Kacific.

Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) berkata semalam bahawa Tonga sedang berunding dengan Kacific, yang mempunyai satelit di atas kepulauan itu, untuk mengakses sambungan internet satelit.

Tonga Cable dijangka membayar syarikat penyelenggaraan AS SubCom untuk pembaikan. Pengerusi Fonua enggan memberikan anggaran tetapi berkata bil itu mungkin akan berada di bawah AS$1 juta. “Kami akan selesaikan kos itu kemudian,” katanya.

Baca Lagi | Tonga mungkin akan menghabiskan sebulan tanpa kabel internet

“Terdapat beberapa syarikat kabel lain juga yang bersedia menyediakan kabel ganti,” tambahnya, tanpa mengulas lanjut.

Tonga akan dapat mengakses kemudahan bantuan Bank Pembangunan Asia bernilai AS$10 juta atas permintaan, kata ketua pengarah jabatan Pasifik ADB, Emma Veve, kepada Reuters hari ini.

Read Previous

Ketua hakim Syariah memfailkan saman fitnah RM30 juta terhadap Lokman Adam

Read Next

Teman lelaki pengembara jalan raya AS Gabby Petito mengaku membunuhnya sebelum menembak diri sendiri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.