The Malaysia Post

Teman lelaki pengembara jalan raya AS Gabby Petito mengaku membunuhnya sebelum menembak diri sendiri

Teman lelaki Gabby Petito, seorang pengaruh media sosial yang kehilangan dan kematiannya mencengkam Amerika tahun lalu, mengaku pembunuhannya secara bertulis sebelum mengambil nyawanya, kata FBI semalam.

Brian Laundrie membunuh dirinya sendiri dengan peluru di kepala di tengah-tengah syak wasangka tentang kemungkinan peranannya dalam kematian wanita muda itu ketika mereka berdua melakukan perjalanan merentas desa, merakam diri mereka di sepanjang jalan dan menyiarkan video dalam talian.

Mayatnya ditemui pada 20 Oktober di sebuah rizab alam semula jadi di Florida bersama beberapa barangan, termasuk buku nota.

“Semakan buku nota mendedahkan kenyataan bertulis oleh Encik Laundrie yang mendakwa bertanggungjawab atas kematian Cik Petito,” kata FBI dalam satu kenyataan.

Siasatan FBI tidak mengenal pasti orang lain yang terlibat dalam kematian Petito, katanya.

Laundrie yang berusia 23 tahun telah menghilangkan diri pada September, sejurus selepas polis menyifatkan dia sebagai “orang berkepentingan” dalam penyiasatan kematian Petito.

Keluarga Petito, selepas bercakap dengan FBI, berkata mereka yakin Laundrie membunuh anak perempuan mereka yang berusia 22 tahun.

“Kualiti dan kuantiti fakta dan maklumat yang dikumpul oleh FBI tidak menimbulkan keraguan bahawa Brian Laundrie membunuh Gabby,” kata keluarga itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh peguam mereka.

Kes Petito menyebabkan kegemparan media besar di Amerika Syarikat selama berminggu-minggu. Petito dan Laundrie telah meninggalkan New York pada Julai untuk melawat barat Amerika Syarikat dengan sebuah van selama empat bulan selepas Petito berhenti kerja.

Selama beberapa hari, mereka menerbitkan imej di rangkaian sosial di mana mereka dilihat tersenyum pada apa yang kelihatan seperti perjalanan jalan yang indah.

Tetapi pada 1 September, Laundrie kembali tanpa teman wanitanya ke North Port, Florida, di mana mereka berdua tinggal bersama keluarganya.

Sikapnya menimbulkan syak wasangka tentang peranannya dalam kehilangannya, terutama selepas dia enggan menjawab soalan polis dan kemudian melarikan diri pada 13 September.

Mayat Petito ditemui pada 19 September di Taman Negara Grand Teton Wyoming, dan pada 12 Oktober polis mengumumkan dia telah dicekik sehingga mati.

Baca Lagi | Teman lelaki pengembara jalan raya AS Gabby Petito mengaku membunuhnya sebelum menembak diri sendiri

Video yang dikeluarkan pada bulan September oleh polis di Moab, sebuah bandar kecil di Utah, meningkatkan lagi syak wasangka di sekitar Laundrie. Dalam imej itu, Petito boleh dilihat menangis di dalam kereta selepas polis campur tangan dalam pertikaian dia dengannya.

Kisah Petito adalah terlalu biasa di negara yang ratusan ribu orang hilang setiap tahun.

Tetapi perhatian media tanpa henti yang ditumpukan kepada kes itu mencetuskan kontroversi mengenai perhatian yang tidak seimbang yang diberikan kepada kehilangan wanita kulit putih berbanding mereka dari kumpulan minoriti.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Tonga mungkin akan menghabiskan sebulan tanpa kabel internet

Read Next

Memburu ahli DAP baik untuk Warisan sekarang tetapi merugikan Pembangkang dalam jangka masa panjang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.